»Vælgerne må afgøre hvem«

Af

Borgerne i Farum, Allerød og Birkerød kan se frem til en hård valgkamp om hvem af de tre nuværende borgmestre, der skal stå i spidsen for en ny storkommune.

Jeg er bedst De tre nordsjællandske kommuner Farum, Birkerød og Allerød flirter heftigt med tanken om en sammenlægning. Hver især har de tre kommuner omkring 20.000 indbyggere med Allerød som storbroren med 23.000 indbyggere, og Farum som lillebroren med cirka. 18.500 indbyggere. De er med andre ord så store, at de formentligt slipper for en tvangssammenlægning, med mindre at strukturreformen ender med en radikal forøgelse af kommunernes opgaver.

Alligevel er de interesserede i en større kommune. »Det kunne være en interessant udfordring,« som Allerøds borgmester gennem 10 år den konservative Eva Nejstgaard siger. Men det er også en udfordring, som Birkerøds ligeledes konservative borgmester gennem 11 år, Ove Alminde kunne tænke sig at løfte. For slet ikke at tale om Farums uprøvede Venstre-borgmester Lars Carpens, der kun har siddet for bordenden i to år. »Jeg har en masse år i mig i politik,« som han siger. Og hvem skal det så være? Kampen kan begynde.

»Min kollega i Birkerød har 10 år mere på bagen, så for mig at se er det naturligt, at man skal prøve nogle lidt friskere kræfter,« siger Eva Nejstgaard med adresse til, at Ove Alminde sidste år rundede de 70 år. I Allerøds konservative vælgerforening har man også noteret, at det mislykkedes for Ole Alminde at blive amtsborgmester i Frederiksborg Amt. Han blev slet ikke valgt til amtsrådet. Det gjorde Eva Nejstgaard i det mindste.

»Jeg føler mig ret sikker på, at jeg får flest personlige stemmer ved et kommende kommunalvalg, og den opfattelse tror jeg, at partiforeningerne vil dele. Det handler jo ikke først og fremmest om personer, men om at sikre en konservativ borgmesterpost,« siger hun.

Ove Alminde tager det helt roligt, han mener, at hans erfaring vil komme ham til gode, når der skal vælges ny spidskandidat i en ny Allerød-Birkerød partiforening. Men hverken Nejstgaard eller Alminde skal være sikre på, at der kommer en konservativ borgmester i en ny stor-kommune. I begge kommuner, er Venstre stormet frem ved sidste valg. En trøst kunne være, at det vil afskrække enhver borger i kongeriget, at vælge en byrådspolitiker fra Farum til noget som helst, der handler om at varetage skattemidler. Lars Carpens afviser dog, at indbyggerne i Allerød og Birkerød, har grund til at være urolige ved hans kandidatur. Den manglende kompetence lurer et andet sted.

»Jeg har ingen andel i Farum-skandalen. Hvis der er nogen, vælgerne kan stille til regnskab, så er det Eva Nejstgaard, der sad i det tilsynsråd, der skulle holde øje med Farums økonomi. Det er ikke et job, man kan påstå, hun havde succes i,« siger han.

I sidste ende er det med Ove Almindes ord op til vælgerne at afgøre, navnet på den nye borgmester.