Vælgerne: K og V er bedst til økonomien

Af
| @GitteRedder

De to regeringspartier anses for at være de mest økonomisk ansvarlige partier i Danmark, viser ny undersøgelse. Men Socialdemokraterne puster dem i nakken, og SF får overraskende flottere karakter i økonomisk ansvarlighed end de radikale.

PENGEKASSE Konservative er det mest økonomisk ansvarlige parti og lige efter kommer Venstre. Men tilliden til at Socialdemokraterne kan tage regeringsansvar for Danmarks økonomi er også stor. Socialdemokraterne får en tredje plads i økonomisk ansvarlighed, viser en ny meningsmåling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4.

Både SF og Radikale kommer ind i midterfeltet som økonomisk ansvarlige partier. SF overhaler de Radikale på trods af, at Margrethes Vestagers parti forsøger at lancere sig selv som det økonomisk ansvarlige midterparti.

Hele 43 procent af danskerne mener, at SF i høj grad eller i nogen grad er et økonomisk ansvarligt parti. Til gengæld er danskernes tillid til, at Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten kan tage økonomisk ansvar meget lille.

Valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager kalder undersøgelsen godt nyt for Socialdemokraterne.

»De puster V og K i nakken. For få år siden ville der have været en væsentlig større forskel i tilsvarende målinger omkring økonomisk ansvarlighed. Men krisen har svækket regeringens troværdighed på den økonomiske politik, og det nyder S godt af,« siger Rune Stubager, der også finder det interessant, at SF kommer så højt op og ligefrem overhaler de radikale på økonomisk ansvarlighed.

»Man kunne ellers forestille sig, at den borgerlige regering i den kommende valgkamp ville lægge ud med en skræmmekampagne om SF’s økonomiske uansvarlighed. Men der er ikke stærk grobund for en kampagne om, at det koster en milliard kroner, hver gang Villy Søvndal åbner munden,« vurderer Rune Stubager.

Hos de konservative forklarer politisk ordfører Henriette Kjær partiets topkarakter med, at K altid har været klar til at træffe ubehagelige beslutninger, så den langsigtede økonomiske politik blev holdt på sporet.

»I de her krisetider, hvor vi har et arbejdsmarked, der i fremtiden kommer til at se anderledes ud, har vi slået fast, at vi er nødt til at gennemføre nogle arbejdsmarkedsreformer. Det kan godt være, at man ikke er enige med os, men man må give os, at vi tør træffe de nødvendige beslutninger til at genoprette økonomien,« siger hun.

Politisk ordfører for Socialdemokraterne Henrik Sass Larsen er yderst tilfreds med sit partis tredjeplads.

»Socialdemokraterne har altid meget ufortjent været bagud i målingerne i forhold til V og K. At ligge ’neck to neck’ med dem er vi meget godt tilfredse med,« siger han.