Vælgerne giver Fogh topkarakter

Af | @JanBirkemose

Efter et år med regeringsmagten har et overbevisende flertal blandt vælgerne fuld tillid til statsministerens kompetence og troværdighed. De positive vurderinger er dog størst hos de ældre generationer, mens de unge har mindre sympati, viser en ny Gallup-undersøgelse.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er en succes hos vælgerne. Efter et år ved magten, to finanslove med tilhørende besparelser og flere tilløb til ministerskandaler uddeler vælgerne i en Gallup-undersøgelse for Ugebrevet A4 alligevel topkarakterer til Anders Fogh Rasmussen.

Det er helt oplagt, at Anders Fogh Rasmussen kan tale, så folk kan forstå ham. Han arbejder bevidst med at gentage de samme temaer og endda også nogle gange de samme sætninger. Det er en teknik, som han mestrer. CHRISTIAN KOCK, professor i retorik ved Københavns Universitet

Hele 65 procent af vælgerne er enten enige eller helt enige i, at han er en kompetent statsminister, og tilsvarende 64 procent erklærer sig også enige i, at han gør det godt. Størst opbakning får Anders Fogh Rasmussen ikke overraskende fra VK-vælgerne, hvor hele 90 procent mener, at han har klaret sig godt. Men selv blandt Socialdemokraternes vælgere deler hele 44 procent synspunktet.

Anders Fogh Rasmussens eneste svaghed er ifølge de adspurgte, at han har svært ved at indrømme fejl. Det udsagn er 51 procent enige eller helt enige i, mens kun 28 procent mener det modsatte.

Professor i retorik ved Københavns Universitet, Christian Kock, mener, at det positive syn på Anders Fogh Rasmussen i høj grad skyldes hans udviklede sans for politisk kommunikation.
»Det er helt oplagt, at Anders Fogh Rasmussen kan tale, så folk kan forstå ham. Han arbejder bevidst med at gentage de samme temaer og endda også nogle gange de samme sætninger. Det er en teknik, som han mestrer,« siger Christian Kock.

60 procent af vælgerne er da også enige eller helt enige i, at statsministeren taler forståeligt. Men samtidig mener Christian Kock, at Anders Fogh også har den rigtige fremtoning.

»I forhold til den tidligere statsminister, der tit så bekymret og meget formel ud, optræder Anders Fogh gennemgående meget venligt og imødekommende. Det gør sig godt på TV – ikke mindst når han samtidig er god til at sige tingene i korte og klare nøglesætninger.«

»Og der er heller ingen tvivl om, at det, at Fogh gør sig umage for at være fit, velplejet og smilende, også spiller en rolle.«

Når et flertal af vælgerne – det gælder også en tredjedel af VK-partiernes egne vælgere – mener, statsministeren er dårlig til at indrømme sine fejl, er det ifølge Christian Kock ikke en vurdering, der er taget ud af den blå luft:

»Som perfektionist er han overfølsom over for kritik, og det bliver enten fejet af bordet eller ignoreret. Et eksempel er, da flere østeuropæiske lande beklagede sig over manglende orientering om udvidelsen, hvor han fejede kritikken af banen og afviste, at der var noget om snakken. Det er også et større og større problem, at han ikke vil indrømme, at der er nogle kedelige bivirkninger ved skattestoppet, som ellers er en retorisk succes,« siger Christian Kock.
De unge vælgere har dog væsentlig mindre sympati for Anders Fogh Rasmussen end den ældre generation. På spørgsmålet om han har klaret sig godt, erklærer 83 procent af vælgerne på 60 år og opefter sig enige eller helt enige. Det tilsvarende tal for de unge under 35 år er 55 procent.
Christian Kock mener, at forskellen kan forklares ved, at den nuværende unge generation har en stor skepsis over for den moderne strømlinede unuancerede måde at kommunikere politik på.
»Det er noget, de unge reagere på i højere grad end den ældre generation. De unge savner dybde, konkrete holdninger, nuancer og indrømmelser af, at alt ikke er perfekt. De melder simpelthen fra over for de der robotagtige gentagelser.«