Usikkerhed om erhvervsskoleforlig

Af | @JanBirkemose

Ønsket om en fireårig aftale for erhvervsskolerne er sat stand by, fordi undervisningsministeren mangler penge. S bringer nu i stedet forhandlingerne ind i finanslovsdrøftelserne.

Hvis ikke finansminister Thor Pedersen (V) skaffer i omegnen af 500 millioner kroner over de næste fire finansår, skal regeringen ikke forvente, at Socialdemokraterne vil indgå i et fireårigt forlig om erhvervsskolerne.

Netop uenigheder om skolernes økonomi er årsag til, at forhandlingerne mellem undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) og Socialdemokraterne i sidste uge brød sammen. Socialdemokraterne mener ikke, det er muligt at indgå en fornuftig fireårig aftale, hvis ikke økonomien får et løft. Derfor har partiet i stedet placeret erhvervsskolerne på finansministerens bord.

»Regeringen vil gøre det modsatte af det, der er brug for lige nu. De tager penge fra undervisningen for at få bygningerne og administrationen til at hænge sammen. Det betyder, at kvaliteten af det, de unge mennesker kan, når de er færdiguddannet, vil falde. Det vil på lang sigt udhule vores internationale konkurrenceevne,« siger uddannelsespolitisk ordfører Frank Jensen (S).

Han mener, at erhvervsskolerne årligt bør tilføres omkring 200 millioner kroner. Pengene skal dels anvendes til at forbedre skolernes grundtakster, så de bliver økonomisk bæredygtige, samt at styrke undervisningen. Hertil kommer, at der skal bruges penge på at skaffe praktikpladser og til bedre vejledning for at nedsætte de høje frafaldsprocenter.

For at finansiere de øgede bevillinger foreslår Frank Jensen, at noget af den kompensation, som arbejdsgiverne i dag får fra staten i forbindelse med ansatte på uddannelsesgodtgørelse, fjernes. Det vil give et provenu på omkring 135 millioner kroner om året, oplyser han.

Ifølge Ugebrevet A4’s oplysninger besluttede finansminister Thor Pedersen (V) i fredags at sende S-kravet tilbage til Undervisningsministeriet. Her skal der skabes klarhed over den præcise pris. Derefter vil regeringen angiveligt lade forslaget indgå i de samlede forhandlinger om næste års finanslov.