Urafstemning splitter forbund

Af | @GitteRedder

På et møde i dag skal forbundsledelserne i SiD, KAD og TIB forsøge at blive enige om, hvornår der skal være urafstemning om en mulig storfusion.

De tre fagforbund Specialarbejderforbundet (SiD), Forbundet Træ-Industri-Byg (TIB) og Kvindeligt Arbejderforbund (KAD), der for øjeblikket forhandler om at gå sammen i Danmarks største fagforbund med i alt 450.000 medlemmer, er raget uklare om, hvornår der skal være en urafstemning blandt medlemmerne. 

Uenigheden skal drøftes i dag 30. juni, hvor formænd og næstformænd mødes i et forsøg på at få forhandlet en køreplan for fusionen endeligt på plads. Mødet kan få afgørende betydning for fusion eller ej.    

TIB-formand Arne Johansen vil gerne have sat mere fart i fusionen og forlanger derfor en urafstemning i alle tre forbund allerede i april-maj 2004, mens både SiD og KAD mener, at en urafstemning kan vente til efter de ordinære kongresser næste efterår:

»Hvis vi mod forventning får nej ved en urafstemning blandt medlemmerne, så er vi i TIB handlingslammede i flere år, som vi ellers kunne have brugt til at udvikle og forny vores eget forbund. Derfor kan vi lige så godt komme videre nu og få sat dato på en urafstemning. Det går alt for langsomt i dag.«

Hvad vil din reaktion være, hvis SiD og KAD ikke vil tage en urafstemning i april?
»Det vil jeg diskutere med min hovedbestyrelse og ikke med dig,« svarer Arne Johansen og vil ikke afsløre, hvilke konsekvenser det får for TIB’s videre deltagelse i fusionen, hvis der ikke bliver sat ekstra skub i den.

På et fælles hovedbestyrelsesmøde for to uger siden trak TIB-formanden i sidste øjeblik et forslag om en fremrykket tidsplan for fusionen tilbage, fordi forslaget truede med at splitte de tre forbund. Til gengæld forlangte han, at forbundsledelserne bliver enige på mødet i dag om et nyt udspil til videre forløb.

Men både KAD og SiD fastholder, at demokratiet tager lang tid i organisationer med mange lokale afdelinger. 

Næstformand i KAD Jane Korczak har principielt ikke noget mod en tidlig urafstemning, men hun tvivler på, at forarbejdet omkring struktur og tværgående faglige og politiske emner som arbejdsmiljø, ligestilling, uddannelse og a-kasser kan nå at falde på plads:

»Hvis vi skal ulejlige medlemmerne med en urafstemning, skal det være med noget færdigt. Skal vi have tre forskellige forbundskulturer til at smelte sammen, tager det tid. For mig er det vigtigt at få afklaret indhold, før vi beslutter proceduren,« siger hun.

I SiD overvejer man nu at indkalde til en ekstraordinær kongres i starten af 2004 med henblik på at diskutere fusionens konsekvenser. Men SiD-medlemmerne vil først skulle urafstemme efter den ordinære kongres i slutningen af 2004, er holdningen i forbundsledelsen.