Udenlandske medier gider ikke dansk politik

Af Research af Elisabeth Mesterton Graae

De største udenlandske avisers omtale af dansk politik og samfundsforhold er minimal. Værst står det til uden for Europa, hvor interessen for Danmark koncentrerer sig om kongehuset og de danske sportsstjerner.

KEDELIGT Du skal lede rigtig længe, hvis du skal finde en artikel, der handler om Danmark i USA’s største daglige avis USA Today. Siden den 1. januar har avisen kun skrevet 34 artikler – svarende til én artikel om ugen – hvor ordet Danmark bliver nævnt. Af de 34 artikler handler 13 om sport, specielt den danske cykelrytter Michael Rasmussens tvekamp med Lance Armstrong i de franske alper. Blot en gang har avisen skrevet om et direkte politisk emne, nemlig Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Heller ikke The Daily Yomiuri fra Japan, der er en del af verdens største daglige avis The Yomiuri Shimbum, er meget for at skrive om Danmark. 20 artikler er det blevet til i indeværende år. Også her har størstedelen handlet om sport.

»Interessen for Danmark og det nordiske område er mindsket meget siden Berlin-murens fald. Tidligere havde Danmark en funktion som lyttepost, hvor de internationale journalister brugte Danmark til at få information om, hvad der foregik på den anden side af muren. Nu er fokus flyttet længere ned i Europa, specielt til Tyskland,« siger Julian Isherwood, journalist på BBC og Daily Telegraph, formand for de udenlandske journalisters forening i Danmark og bestyrelsesmedlem i Udenrigsministeriets International Press Centre.

Fodboldmassakre gav genlyd

Når de udenlandske aviser endelig interesserer sig for Danmark, er det typisk i forbindelse med specielle begivenheder som for eksempel royal kærlighed eller et forsmædeligt fodboldnederlag. Den australske avis The Herald Sun har således skrevet ikke mindre end 115 artikler om kronprinsesse Mary Donaldson i indeværende år. Og Danmark blev pludselig et hyppigt ord i engelske The Guardian, da det danske fodboldslandshold for en måned siden trynede det engelske landshold 4-1.

»De udenlandske medier er meget begivenhedsorienterede. De gider ikke interessere sig for Christiansborg-fnidder,« siger Anker Brink Lund, professor i kommunikation og medier ved Handelshøjskolen i København.

Af Ugebrevet A4’s analyse af de internationale mediers dækning af Danmark fremgår det tydeligt, at desto tættere du kommer på Danmark, desto større interesse er der for dansk politik og samfund.

Jeg ved godt, at det er hårdt at sige, men Danmark er ikke øverst på ønskelisten, hvis man sidder i et fjernt land og tænker på, hvor man skal tage på ferie. Derfor er det afgørende at få placeret artikler om Danmark i de internationale aviser og blade, hvis man ønsker at få flere turister til Danmark. Julian Isherwood, formand for de udenlandske journalisters forening i Danmark.

Den franske avis Le Monde har i indeværende år skrevet 176 artikler om Danmark, og heraf har 97 handlet om politik, sociale forhold, erhverv og økonomi. Også engelske The Guardian har, når de ikke har koncentreret sig om den internationale fodboldscene, skrevet flittigt om mere væsentlige forhold. Begge medier er også kendt for at interesse sig for den skandinaviske velfærdsmodel.

»Det er tydeligt, at den nordiske måde at drive velfærdspolitik på har en stigende interesse i britiske, franske og tyske medier,« siger Anker Brink Lund.

Den samme melding lyder fra Udenrigsministeriets International Press Centre, hvor udenlandske journalister søger hjælp og information, når de skal skrive om Danmark. I år har der især været fokus på det danske arbejdsmarked, som blandt andet i Tyskland betragtes som et foregangseksempel på grund af dets fleksibilitet.

Ifølge eksperterne er der god grund til at interesse sig for, hvor meget de internationale aviser skriver om Danmark.

»Jeg ved godt, at det er hårdt at sige, men Danmark er ikke øverst på ønskelisten, hvis man sidder i et fjernt land og tænker på, hvor man skal tage på ferie. Derfor er det afgørende at få placeret artikler om Danmark i de internationale aviser og blade, hvis man ønsker at få flere turister til Danmark. Tanken om at man blot kan lave en hjemmeside, der fortæller om Danmark, er helt forkert,« siger Julian Isherwood, og tilføjer, at selv negativ omtale kan have en positiv effekt.

For Anker Brink Lund er interessen for de udenlandske mediers dækning af Danmark i mindre grad knyttet til indtægterne fra udenlandske gæster. Han fremhæver, at vi også slås med andre lande om, hvem der har størst indflydelse på internationale regler blandt andet gennem EU og verdenshandelsorganisationen WTO. Og her spiller det en rolle, hvordan det danske system fremstilles i udenlandske medier.

Velkommen til provinsen

Anker Brink Lund efterlyser derfor, at danske institutioner og offentlige myndigheder bliver bedre til at påvirke den internationale presse til at skrive om de politiske procedurer og de institutionelle forhold i Danmark.

»At de udenlandske medier skriver om dansk kultur og sport kan muligvis give lidt turisme, men det er ikke det, der virkelig betyder noget for vores konkurrenceevne. Det er i stedet, at vi er med til at definere reglerne for de politiske procedurer,« siger Anker Brink Lund.

Men hvordan skabes interesse for Danmark hos de udenlandske journalister? Et forslag er, at man betaler udenlandske journalisters flybilletter til Danmark, hvilket vil give dem en mulighed for et nyt og anderledes indblik på Danmark. Det er blandt andet en taktik, som USA har benyttet i mange år. Problemet er imidlertid, at mange internationale medier ikke tillader, at deres journalister tager imod gratis ture, hvilket ses som en form for bestikkelse.

Julian Isherwood mener derfor, at løsningen i stedet er at sikre, at arbejdsforholdene, herunder adgangen til information, for udenlandske journalister er tip-top. I den forbindelse fremhæver han International Press Centre.

Også i forhold til de herboende udenlandske journalister mener Julian Isherwood, at der kan gøres et stort arbejde for at sikre en bedre og bredere dækning af det danske samfund. Han efterlyser blandt andet, at de i højere grad inviteres ud i landet, så de ikke bare befinder sig i hovedstaden, og får et blik for den resterende del af Danmark.