Udenlandske journalister skoser danske medier

Af

Danske medier er ikke gode nok til at give en saglig og fair behandling af udlændinge i Danmark, mener mange udenlandske journalister. Sludder, mener formanden for De Danske Dagblades redaktionelle udvalg.

RIS Selv om debatten om kvaliteten af de danske mediers dækning af udlændingeområdet har raset i årevis, så er der tilsyneladende stadig plads til forbedring. I hvert fald er de udenlandske journalister, der arbejder i Danmark, ikke synderligt imponerede over, hvordan danske aviser, TV og radio dækker udlændingeområdet.

Ud af de 41 udenlandske journalister, der har deltaget i Ugebrevet A4’s rundspørge, svarer 10 ja til, at de danske medie rapportere om indvandring og udlændinge i Danmark fair og sagligt. 25 er af den modsatte holdning.

Blandt de kritiske, udenlandske journalister er Wim Verseput, der blandt andet skriver for hollandske Nederlands Dagblad og Reformatorisch Dagblad:

»Problemet er, at de danske avisers dækning ikke altid er nuanceret. Man behandler udlændinge som en samlet gruppe. Samtidig synes jeg, at der er en helt overdreven fokusering på integrationsproblemerne i Danmark.«

Formand for De Danske Dagblades redaktionelle udvalg Søren Knudsen, der til daglig er chefredaktør på Lolland-Falsters Folketidende, har ikke meget til overs for kritikken.

»Jeg synes, at danske medier formår at dække udlændingeområdet på en meget nuanceret måde. Vi har ingen berøringsangst og formår at stille rigtige spørgsmål,« siger han og tilføjer:

»Lidt populistisk kan man sige, at vi i de danske medier har fået taget mødommen på udlændingeområdet. Det er nok lidt anderledes i andre lande, hvor man stadig risikerer at blive kaldt racist, hvis man forholder sig kritisk til emnet.«

Dermed ikke sagt, at dansk presse er fri for skæve, usaglige eller unfair artikler. Dem kan du altid finde, hvis du laver punktnedslag, mener Søren Knudsen:

»Men overordnet er vi kommet meget langt i vores dækning af et område, der er præget af de store følelser.«

Ifølge lektor i kommunikations- og medievidenskab ved Malmø Universitet Rikke Andreassen, der i 2007 udgav bogen »Der er et yndigt land – medier, minoriteter og danskhed« om mediers behandling af flygtninge og indvandrere i Danmark, er der ikke sket den store udvikling de seneste 20-30 år.

Rikke Andreassen har undersøgt over 600 avisartikler og tv-indslag bragt i danske medier fra 1970’erne til i dag. Og næsten alle beskriver de etniske minoriteter på samme måde.

»Det er de samme stereotyper, der går igen og igen i de danske nyhedsmedier. Det er den undertrykte indvandrerkvinde, den unge kriminelle eller den uintegrerede indvandrer, der har problemer i skolen eller på arbejdsmarkedet,« siger Rikke Andreassen.

Risikoen er, at det store flertal af de etniske minoriteter, der hverken er undertrykte eller kriminelle, får svært ved at spejle sig i mediernes dækning. I sidste ende fører det til et mistillidsforhold mellem medierne og de etniske minoriteter, mener Rikke Andreassen. En undersøgelse gennemført af Integrationsministeriet sidste år viste da også, at 70 procent af nydanskerne kun har begrænset tillid til medierne.

»Samtidig er der også en risiko for, at mange etniske danskere får et ensidigt billede af, hvem de etniske minoriteter er,« siger Rikke Andreassen.

Søren Knudsen medgiver, at der på det punkt er plads til forbedring.

»Både i Danmark og i udlandet kan medierne nok blive bedre til at vise dele af indvandrermiljøet, som ikke passer med de stereotype forestillinger om etniske minoriteter,« siger han.