Tyskland blokerer EU-kamp mod rygning

Af Peder Munch Hansen

Den tyske regering stopper et fælles oplæg fra EU i forhandlinger om kamp mod tobak og et forbud i hele verden mod tobaksreklamer, der kan redde millioner af fattige.

Fattige landes indtægter går op i røg. Mens borgerne i de rige, vestlige lande dropper smøgerne, pulser borgerne i de fattige lande på livet løs i et omfang, så hver tredje voksne borger i verden i dag er ryger. Verdensbanken skønner, at der vil blive flere og flere rygere i de kommende år, og de vil sætte deres tydelige spor i dødsstatistikkerne. Hvor hver 10. dødsfald i verden i dag skyldes tobak, ventes det i år 2030 at være hver sjette.

Det skal der gøres noget ved, mener Verdenssundhedsorganisationen WHO, der forsøger at få vedtaget en konvention mod tobak. Konventionen skal gælde i hele verden og omfatte både forbud mod reklamer for tobak, regler om beskatning af tobak, mærkning, så det fremgår, at tobak er farligt, og også indgreb, så tobaksfirmaer ikke kan sponsere sportsgrene og andre aktiviteter. Også det stigende smugleri af cigaretter og tobak er med i forhandlingerne.

EU ønsker et fælles oplæg i forhandlingerne i WHO, der behandler problemet i en arbejdsgruppe de kommende to uger. Men Tyskland blokerer for enighed mellem EU-landene.

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde efter et ministerrådsmøde i Luxembourg i sidste uge, at EU-landene var enige om, at der skulle et stærkt oplæg til i kampen mod tobakken. Men han erkendte samtidig, at landene ikke var enige om det, der egentlig var det væsentligste spørgsmål.

»Der udestår enkelte spørgsmål som det med reklamerestriktioner. Dér er der delte holdninger,« sagde Lars Løkke Rasmussen efter mødet.

Den tyske regering har tidligere blokeret for et EU-direktiv om forbud mod tobaksreklamer. EF-domstolen fulgte de tyske påstande om, at EU ikke kunne indføre reglerne. Nu ønsker Tyskland heller ikke, at et forbud mod reklamerne i hele verden bliver et generelt krav fra EU i forhandlingerne i WHO.

Netop reklamerne er ellers en af årsagerne til, at forbruget af tobak stiger i den fattige del af verden. Derfor er en aftale om forbud mod tobaksreklamer et af de væsentligste punkter i forhandlingerne i WHO.

I Sundhedsministeriet oplyses det, at tobaksindustriens reklameudgifter er hemmelige. Man kan end ikke få opgjort, hvad industrien bruger i Danmark. Men det står fast, at beløbene er store.

EU-kommissær David Byrne sagde efter rådsmødet, at han håber på, at EU finder et kompromis, og at WHO får vedtaget rammer for kampen mod tobakken.

»Alt er med i forhandlingerne, og jeg tror, vi får en nedgang i forbruget af tobak,« sagde David Byrne.