Tyrkiet bliver tema i valgkampen

Af

Især EU-skeptikerne kan op til valget til Europa-Parlamentet mobilisere stemmer på at sige nej til tyrkisk medlemskab.

SPLITTELSE Var det alene de unge mellem 18 og 29 år, der bestemte, ville Tyrkiet blive medlem af EU i løbet af en overskuelig årrække. 49 procent er for, 45 procent er imod. Men de unge er ikke alene om at bestemme. Og i resten af den danske befolkning er lysten til at se tyrkiske medlemmer af Europa-Parlamentet stærkt begrænset. I slutningen af året fremlægger EU-kommissionen formentligt en rapport, der vil anbefale, at man begynder optagelsesforhandlinger med Tyrkiet. Med andre ord er Tyrkiet et sprængfarligt ord i debatten om fremtidens EU.

Dansk Folkeparti har allerede igangsat en kampagne op til valget til Europa-Parlamentet 13. juni, der slår voldsomt på, at Tyrkiet ikke skal med i EU. Indtil videre mener dog kun 31 procent af danskerne, at spørgsmålet vil få stor betydning for, hvor de sætter deres kryds i juni. 73 procent siger, at spørgsmålet har mindre eller slet ingen betydning. Det viser en ny Gallup-undersøgelse for Ugebrevet A4.

»Det er først og fremmest Dansk Folkeparti og andre EU-skeptikere, der vinder på at diskutere Tyrkiet. De store partier har mange ja- og nej-sigere blandt deres vælgere, så de har ikke noget ønske om at spille det tyrkiske kort,« siger Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet.

En analyse af tallene viser, at særligt de vælgere, der er imod tyrkisk medlemskab, vil tillægge spørgsmålet betydning ved valget. Der findes altså ikke mange glødende tilhængere af et EU, der omfatter til Istanbul.

Den konservative spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet, Gitte Seeberg, siger, at partiet ikke har planer om at føre en kampagne for, at Tyrkiet skal med i EU. Men partiet står ved, at lande, der opfylder de formelle krav, skal optages.

»Min oplevelse fra møder er, at folk har stor forståelse for Tyrkiets situation. De kan godt se, at EU har en geopolitisk interesse i, at Tyrkiet udvikler sig til et stabilt demokrati. Men de fleste er meget i tvivl om, hvornår landet er parat til at blive fuldgyldigt medlem,« siger hun.

Kun 38 procent af de konservative vælgere siger ja til tyrkisk medlemskab.