Trepartsaftale med torne

Af | @IHoumark

Halvdelen af fagbevægelsens medlemmer er tilfredse med, at LO gik med i trepartsaftalen om at løfte den offentlige sektor. Der er dog nogle tændte advarselslamper, mener professor.

AFTALEGLÆDE Munden på LO’s formand Hans Jensen var et stort U, da han for en uge siden havde indgået en aftale med blandt andre regeringen. Smilet skyldtes forbedringer for milliarder af kroner for mange af LO’s medlemmer uden store modkrav fra regeringen. Af en måling, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4, fremgår, at mange medlemmer også er glade.

46 procent af LO-medlemmerne er ifølge målingen tilfredse med, at LO gik med i trepartsaftalen. Rundt regnet hver femte er utilfreds, mens hver tredje ikke ved, hvad de skal mene.

Professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen siger:

»Når kun halvdelen af medlemmerne er tilfredse, og en tredjedel ikke mener noget, så er det måske et udtryk for, at medierne har fokuseret mere på dramaet i forhandlingerne end på resultaterne.«

Han hæfter sig ved, at 22 procent af LO’s medlemmer erklærer sig utilfredse, og siger:

»Utilfredsheden er et advarselssignal om, at selv om fagbevægelsen har været inde i en gavebod, så er der stadig mange uindfriede forventninger. Rigtig mange er trætte af, at den offentlige sektor er blevet udsultet i en periode, hvor det private forbrug er eksploderet.«

Under LO-paraplyen er det især medlemmerne af forbundet Fag og Arbejde (FOA), der får glæde af trepartsaftalen. Alligevel er hvert tredje FOA-medlem utilfreds. FOA’s formand Dennis Kristensen ser flere forklaringer. Dels bryder nogle sig ikke om, at der er indgået en aftale, som kan stække Socialdemokraternes kritik af regeringen. Dels mener nogle, at aftalen ikke er tilstrækkelig.

»Selv om vi først har centrale overenskomstforhandlinger på det offentlige område til næste år, så er en af reaktionerne fra mit eget bagland på trepartsaftalen, at medlemmerne spørger, hvorfor vi ikke har forhandlet os frem til mere i løn. Der er et kæmpe pres for lønstigninger, som vi også kan se ud af de strejker, der lige har været,« siger Dennis Kristensen.

LO-formand Hans Jensen mener, det er vigtigt at forklare medlemmerne, at der hverken er forhandlet løn eller normeringer i aftalen.

»Løn skal forhandles næste år, og normeringer skal diskuteres, når regeringen har fremlagt det samlede udkast til kvalitetsreform. Men det er da ingen hemmelighed, at der burde være luft til lønforbedringer, når vi nu i trepartsforhandlingerne allerede har fået løftet en række opgaver på forhånd.«

Nogle af de centrale grupper i næste års overenskomstforhandlinger bliver sygeplejerskerne og pædagogerne. Deres forbund hører under Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF), der valgte at stå uden for trepartsaftalen. Ifølge A4’s måling er 45 procent af FTF’s medlemmer tilfredse med, at LO indgik aftalen, mens 29 procent er utilfredse. Var FTF ude af trit med sine medlemmer, da den afviste aftalen?

»Hverken blandt LO- eller FTF-medlemmerne er der jo et ægte flertal for aftalen. Der er samlet set flere, der er imod eller ikke ved, hvad de skal mene, end der er for,« konstaterer FTF-formand Bente Sorgenfrey og fortsætter:

»Målingen viser jo intet om, hvorvidt vores medlemmer mener, FTF skulle være gået med. Da jeg forlod forhandlingerne, var der øremærket syv milliarder kroner til LO og en milliard kroner til FTF, selv om vi repræsenterer hver tredje offentligt ansatte. Det var simpelthen for ringe, og det tror jeg godt, at FTF’s medlemmer kan se.«

Trepartsaftalen kan ses på www.kvalitetsreform.dk