Topmøde skal skabe arbejdspladser

Af | @GitteRedder

Ledende nordiske socialdemokrater og fagbevægelse mødes mandag i Stockholm. Det er første skridt på vejen mod et fælles job- og velfærdsudspil næste år.

JOB Det kommer til at vrimle med socialdemokratiske og faglige topfolk i det socialdemokratiske hovedkvarter i Stockholm i dag, mandag. Partileder Mona Sahlin, den norske beskæftigelsesminister Dag Terje-Andersen, næstformand i dansk LO Lizette Risgaard og snesevis af fremtrædende faglige og politiske ledere deltager i det nordiske Job-Topmøde, der er startskuddet til at formulere et nyt fællesnordisk udspil til at fremtidssikre de nordiske velfærds- og arbejdsmarkedsmodeller.

Job-topmødet arrangeres i regi af SAMAK, et nordisk forum for socialdemokrater og fagbevægelse, og SAMAK har historisk set sat skub i væsentlig politiske udvikling, påpeger arbejdsmarkedsekspert fra Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen.

»I min optik er SAMAK vigtigere end Nordisk Råd, og der kommer altid mere end formel sniksnak ud af det. Nordisk arbejderbevægelse er arnested for nye politiske ideer, der kan prøves af nationalt og være til stor inspiration for resten af Europa,« siger han og henviser til, at det nordiske forum i 1990’erne satte store fingeraftryk på uddannelses- og arbejdsmarkedspolitikken.

Henning Jørgensen er inviteret som oplægsholder til job-topmødet, der er det første af en række topmøder, som skal munde ud i et større job- og velfærdsudspil næste år.

I Norge og Sverige vil et kommende udspil ifølge Henning Jørgensen blive brugt i to afgørende valgkampe. Nordmændene skal til stortingsvalg i oktober 2009, og Arbeiderpartiets statsminister Jens Stoltenberg udfordres af Fremskrittspartiets Siv Jensen. Svenskerne skal til riksdagsvalg i september 2010, hvor S-leder Mona Sahlin skal forsøge at vriste magten fra den borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt.

LO’s næstformand, Lizette Risgaard, skal i Stockholm holde oplæg om dansk flexicurity, og hvordan udhuling af dagpengene på sigt kan true den danske model.

»Vi skal have fokus på en opkvalificeringsstrategi og arbejdsmarkeds­reformer uden at sænke ydelserne. Vi vil ikke være med til at sælge ud af den økonomiske tryghed, for den er fundamentet for en omstillingsparat arbejdsstyrke,« siger Lizette Risgaard.