Topchefernes skattereform skudt ned

Af

Skatteminister Svend Erik Hovmand (V) erkender, at regeringen ikke kan redegøre præcist for de økonomiske konsekvenser af forslaget om at ændre beskatningen af aktieoptioner.

Regeringen har mistet sit flertal for lovforslaget om at forgylde direktører og andre nøglemedarbejdere gennem aktieoptioner. SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten har hele tiden været imod forslaget, og nu har også Dansk Folkeparti trukket sin oprindelige støtte til lovforslaget. Det sker, fordi partiet ifølge gruppeformand Kristian Thulesen-Dahl er bekymret for, at folk vil spekulere i at få udbetalt deres løn som aktieoptioner og derved score en ekstra gevinst.

Regeringen har foreslået, at aktieoptioner fremover beskattes som aktieavance og ikke som lønindtægt. Det betyder i realiteten, at gevinsten fra aktieoptioner fremover skal beskattes med højest 43 procent mod op til 63 procent i dag. 

En ny undersøgelse fra Handelshøjskolen i København, foretaget af lektor Ken L. Bechmann, dokumenterer, at aktieoptioner først og fremmest tildeles direktører, bestyrelsesmedlemmer og nøglemedarbejdere. Sidste år havde 183 direktører i store danske virksomheder optioner for 788 millioner kroner. Det svarer til 26 procent af værdien af samtlige aktieoptioner i Danmark.

Samtidigt er der opstået alvorlig tvivl om, hvorvidt regeringen kan redegøre for, hvad lovforslaget vil koste statskassen. Det sker, efter at Ugebrevet A4 i samarbejde med Ken L. Bechmann har fremlagt beregninger, der viser, at lovforslaget vil koste 230 millioner kroner om året, og ikke som regeringen hævder 30-40 millioner kroner om året (Ugebrevet A4, nummer 27). Ifølge Ken L. Bechmann undervurderer regeringen udbredelsen af aktieoptioner i Danmark.

Under et samråd i Folketingets skatteudvalg i sidste uge måtte skatteminister Svend Erik Hovmand (V) erkende, at der hersker meget stor usikkerhed om de økonomiske konsekvenser af lovforslaget, og at prisen for ændringen meget vel kan blive mere end 40 millioner kroner.
»Jo mere vi spørger til forslaget, jo flere uafklarede ender viser sig. Jeg tror ikke, at skatteministeren helt har forstået konsekvenserne af lovforslaget,« siger SF’s medlem af Folketingets skatteudvalg, Morten Homann. 

I begyndelsen af denne uge skal Folketingets skatteudvalg tage stilling til, om lovforslagets endelige behandling skal udskydes til efter jul. Skatteministeren har også åbnet for at foretage en høring med uvildige eksperter. Det er et forslag, som Morten Homann støtter:
»Det er vigtigt, at alle sider af forslaget bliver ordentligt belyst. Ellers risikerer vi, at der åbnes for et afgrundsdybt hul i skattesystemet,« siger han.