Tilbage til udgangspunktet

Af

Ude er godt, men hjemme er bedst – også for biokemiker Kresten Lindorff-Larsen. I øjeblikket dygtiggør han sig på sit felt i Storbritannien, men selv om både karrieremuligheder og lønninger er bedre i udlandet, er han ikke i tvivl om, at han vender tilbage til Danmark.

17_02Da Kresten Lindorff-Larsen for to år siden blev biokemiker fra Københavns Universitet, kunne han være mere end almindeligt tilfreds med sit kandidatbevis. Specialet var et klart 13 tal og karaktergennemsnittet for hele studietiden var 12,3. Ifølge ham selv betyder de imponerende karakterer ikke så meget i resten af hans karriere – ud over, at de har givet ham muligheden for at få et phd. stipendium til det prestigefyldte universitet, University of Cambridge, i England.

Her har Kresten Lindorff-Larsen gennem de seneste to år dagligt arbejdet sammen med verdens førende forskere inden for sit forskningsfelt, proteinkemi. Formålet er at opnå ny viden om, hvordan proteiner folder. Den viden indgår først og fremmest i den store pulje af grundforskning, som først og fremmest forskerne har glæde af.  Men viden om proteiners opførsel har samtidig stor betydning for udviklingen af nye medicinalprodukter, og derfor er det også en forskning med stor kommerciel interesse. Kresten Lindorff-Larsens afhandling handler om computersimuleringer af proteiners opførsel. En lille men vigtig flig i proteinkemien, og en flig som Kresten Lindorff-Larsen vil være en af meget få superspecialister indenfor. 

Til næste sommer er han færdig med sin phd. og skal ud at finde et job. Til den tid vil han være 29 år og usædvanligt attraktiv for udenlandske universiteter, laboratorier og medicinalvirksomheder.

Alligevel er han ikke i tvivl om, at han og kæresten, der er cand.scient.adm, vender tilbage til Danmark. Endnu har ingen af dem et job. Men planen er klar.

»Årsagen er personlig. Jeg kan grundlæggende godt lide Danmark, jeg befinder mig godt i landet, og jeg foretrækker den lidt afslappede danske stemning. Og så er det er her, jeg har mine venner og min familie,« siger han.

Samtidig betyder det også mindre for hans forskning, hvor han rent fysisk sidder.

»Forskning i dag er meget internationaliseret. Jeg har skabt en masse kontakter her og har fået et fagligt netværk, som jeg kan trække på. Det er selvfølgeligt ikke helt optimalt, men forskellen er meget lille. Jeg kan godt vende tilbage til Danmark uden at gå på kompromis fagligt.«
Kresten Lindorff-Larsen er udmærket klar over, at et land som USA lønmæssigt og karrieremæssigt har mere at tilbyde end Danmark.

»Det er ikke penge, der driver værket for de fleste forskere, og heller ikke for mig. Jeg håber på at finde et sted, hvor jeg kan få tilstrækkelig tid og fred til at forske,« siger han.

»Min kæreste og jeg er forbundne til Danmark, og jeg er helt sikker på, at når vi engang får børn, ja så skal de gå i en dansk skole,« siger han.

Og selv om han holder af at bo i Storbritannien, så er tanken om at slå sig permanent ned i Cambridge eller London også udelukket:

»Husene er fugtige, og maden er ikke særlig god,« siger han og griner.