PARTILEDERRUNDE

Thulesen Dahl stiller skakbrikkerne op

DF er gået i gang med at tø det dybfrosne forhold til fagbevægelsen op og vil løsne alliancen med V for at søge maksimal indflydelse – også selv om det sker i samarbejde med Enhedslisten og SF. ’Vi er et arbejderparti’, understreger formand Kristian Thulesen Dahl.

Vores politik kan ikke realiseres inden for rammerne af nulvækst, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Derfor vil han hellere stå frit end gå i regering med Venstre.

Vores politik kan ikke realiseres inden for rammerne af nulvækst, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Derfor vil han hellere stå frit end gå i regering med Venstre.

Foto: Peter Hove Olesen

»Politik er som et skakspil. Det handler om, hvordan man placerer brikkerne lige nu, så de står så stærkt som muligt i den kamp, der kommer senere i spillet.«

Det er den politiske strategi, der gør, at Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, på forhånd siger nej tak til en ellers oplagt mulighed for at få regeringsansvar og ministerbil.

Forud for et snarligt folketingsvalg fører han og vennerne på den borgerlige fløj stort over rød blok i meningsmålingerne, og Dansk Folkeparti selv høster over 20 procent i meningsmålingerne og er ikke langt fra at kunne blive Folketingets største parti.

Men Thulesen Dahl skal ikke bindes af faste aftaler og regeringsgrundlag med alt, hvad det indebærer af politiske kompromiser.

Vi vil frit kunne forfægte vores holdninger fra dag til dag, så vi ikke ender som SF, der til sidst måtte forlade regeringssamarbejdet med R og S, fordi de ikke kunne genkende sig selv.

»Hvis du vil i regering, skal du lave alle de vigtige kompromiser i løbet af 10 dage, mens du forhandler regeringsgrundlag. Og hvis du ikke kan komme igennem med de vigtige ting der, så er du bundet på hænder og fødder de næste tre-fire år. Vi vil frit kunne forfægte vores holdninger fra dag til dag, så vi ikke ender som SF, der til sidst måtte forlade regeringssamarbejdet med R og S, fordi de ikke kunne genkende sig selv,« siger han.

Klik her for at læse Kristian Thulesen Dahls blå bog

I forhold til de tidligere så tætte samarbejdspartnere i Venstre er det ikke mindst den økonomiske politik, der skiller og gør DF-formanden forbeholden over for et alt for forpligtende samarbejde. Venstre går ind for nulvækst, mens Dansk Folkeparti er mere rundhåndet end selv den siddende regering og går ind for en årlig vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent.

»Vores politik kan ikke realiseres inden for rammerne af nulvækst,« fastslår Thulesen Dahl og forbeholder sig ret til at gå til andre partier for at opnå den forbedring af velfærden, han er interesseret i.

Arbejderparti

Direkte adspurgt er han ikke i tvivl: Dansk Folkeparti er et arbejderparti, der arbejder for de danske lønmodtagere.

»Jeg synes, at vi forfægter mange af de synspunkter, som er til gavn for den almindelige lønmodtager,« lyder det fra formand Kristian Thulesen Dahl, der i løbet af efteråret vil skærpe den politiske indsats over for social dumping med et lovforslag om kædeansvar. Det skal forhindre, at lovgivning fra Bruxelles tromler den danske model.

»Der kommer hele tiden lovgivning om arbejdsmarkedet fra EU. Og kan vi i Danmark, når vi har arbejdskraftens frie bevægelighed, sige, at vi tror på, at arbejdsmarkedets parter kan håndhæve og håndtere alt det her? Nej, der bliver vi nødt til at give en hjælpende hånd fra lovgivningens side,« siger han og understreger, at den danske model skal ’bevares og respekteres’.

På den måde rækker Thulesen Dahl en hånd ud til fagbevægelsen, som han og hans parti historisk har haft det vanskeligt med.

»Op til valget til Europaparlamentet anbefalede fagforbundet 3F direkte, at vælgerne ikke skulle stemme på os. Så derfor er det enormt glædeligt, at Per Christensen (formand for 3F, red.) nu åbner op for, at han vil arbejde for sine medlemmer og ikke binde sig til et bestemt politisk parti,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Der har den seneste tid været flere kaffemøder mellem de to, der også debatterede og diskuterede social dumping på Folkemødet i juni på Bornholm.

»Det er godt, at vi ikke står så stejlt over for hinanden som tidligere. For i bund og grund arbejder vi for de samme ting,« siger Kristian Thulesen Dahl, der i samme ombæring rækker hånden ud mod den yderste venstrefløj.

»Vi samarbejder med dem, som vil det samme som os. Og derfor er det glædeligt, at Enhedslisten og SF eksempelvis vil det samme som os på dagpengeområdet,« fastslår han og henviser til, at DF ligesom de to venstrefløjspartier er meget opmærksomme på, at der skal gøres noget for de 40.000 personer, der er faldet ud af dagpengesystemet.

Vil ikke bindes på hænder og fødder

Det er dog trods alt i blå blok, han ser de største interessefællesskaber og muligheder for samarbejde. Men Thulesen Dahl vil ikke opsluges af et blåt samarbejde.

»Det er min rolle at sørge for at få så meget af vores politik igennem som muligt. Det er ikke min rolle at lave et kompromis med blå blok før et valg. Tidligere på sommeren har det været fremstillet sådan, at vi prøvede at lave et fælles program. Men det vil vi ikke, fordi det ville låse os alt for meget,« siger han.

Derimod vil Thulesen Dahl gerne tegne de brede linjer af et samarbejde med de andre blå partier.

»Kan vi blive enige om, at der skal gøres noget ved ungdomskriminalitet? Kan vi blive enige om, at skal gøres noget for at forhindre grænseoverskridende kriminalitet? Kan vi blive enige om, at vores nye supersygehuse skal bygges på en ordentlig måde? Hvis vi overordnet kan blive enige om sådan nogle elementer, er det positivt,« siger han.

Tidligere var det sådan, at Socialdemokraterne sagde: ’I skal ikke stemme på Venstre, for så får I Dansk Folkeparti med i købet’. Nu siger de jo: ’Lad være at stemme på DF, for så får i Lars Løkke med i købet’.

DF-formanden erkender dog, at der skal høvles nogle knaster af for at finde en form for enighed. Men han er ikke meget for at blive konkret omkring de kompromisser, der skal findes.

»For så ville jeg gå ind i sådan en Anders Samuelsen- (formand for Liberal Alliance, red.) tankegang om, at for hvert procentpoint, vi vil nedsætte topskatten, kan vi få en grænsebom. Og helt ærligt: Det er lidt ovre i revy-genren, ikke?« siger han.

Medlemmerne ønsker regeringsmagt

Når formanden for Dansk Folkeparti insisterer på at stå stærkt alene, uden regeringsansvar og uden at være omklamret af andre partier og løfter, er det noget på tværs af hans medlemmers ønsker.

En måling fra slutningen af juli viste, at otte ud af 10 DF vælgere gerne ser, at partiet kommer med i en regering. Men vælgerne misforstår situationen, mener Thulesen Dahl.

»Hvis mange danskere sidder med det udgangspunkt, at indflydelsen er større i en regering, så er det logisk, at de ønsker, at deres parti skal gå den vej. Så det er op til os i ledelsen at fortælle, at indflydelsen ikke nødvendigvis er størst dér. Og når vi gerne undsiger ministertaburetterne, giver det respekt fra vælgerne, tror jeg,« siger han.

En politisk analytiker har fremført det argument, at Dansk Folkepartis hedeste ønske i virkeligheden var regeringsmagten, men at partiet ikke siger det åbent af frygt for, at Lars Løkke Rasmussen, Venstre-formand og borgerlig statsministerkandidat, så bliver nødt til at slå hånden af Dansk Folkeparti for ikke at skræmme sine ’pæne’ vælgere væk?

Den fortolkning giver Kristian Thulesen Dahl ikke meget for.

»Det er jo næsten blevet omvendt nu. Tidligere var det sådan, at Socialdemokraterne sagde: ’I skal ikke stemme på Venstre, for så får I Dansk Folkeparti med i købet’. Nu siger de jo: ’Lad være at stemme på DF, for så får I Lars Løkke med i købet’,« mener han.

Lige så vel som Thulesen Dahl afviser regeringsmagten, afviser han også politiske løfter af enhver pris. Igen bruger han SF som skræmmeeksempel.

”Vi går ikke ud og lover, at hvis I stemmer på os, får I 40 procent billigere busbilletter, som SF gjorde ved sidste valg. Den slags kan vi ikke garantere vælgerne. Vi kan love vælgerne, at vi vil forsøge at trække tingene i en given retning. Men om det lykkes, afhænger af vores styrke i Folketinget efter valget, og hvor dygtige vi er til at placere os strategisk,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Siger nej til tæt alliance med V

Lige så vel som Kristian Thulesen Dahl ikke lægger sig fast på løfter, lægger han også afstand til Venstre i et muligt, kommende samarbejde efter et valg.

»I 2001 bestod vores chance i, at vi kunne indgå i en meget tæt alliance med VK-regeringen. Det var kun to år efter, at Poul Nyrup Rasmussen (daværende statsminister og formand for Socialdemokratiet, red.) kaldte os ikke-stuerene fra Folketingets talerstol. Men nu er tiden en anden, selv om Socialdemokraterne stadig har svært ved at håndtere os,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Samtidig rækker han hånden ud mod Socialdemokraterne, som, han mener, der er basis for et langt tættere og bedre samarbejde med.

»Vi har mange berøringsflader med Socialdemokraterne, og jeg bemærkede en kronik fra december sidste år, hvor Peter Hummelgaard og Mattias Tesfaye (begge folketingskandidater for S, red.) opfordrede til et stærkere samarbejde mellem vores to partier. Det samarbejde vil vi gerne være med til fremadrettet,« siger Thulesen Dahl.

Helle Thorning har bundet sig fuldstændig op på De Radikale, og hvis vi skal finde hinanden, skal hun frigøre sig fra dem.

Men han er ikke i tvivl: Uanset resultatet af det kommende folketingsvalg peger han på Lars Løkke Rasmussen (V) som Danmarks næste statsminister.


»Løkke og jeg har forhandlet store ting hjem sammen, og vi har samarbejdet tæt i de år, han var statsminister. Der er en masse tillid der, og vi kender hinanden rigtig godt,« siger Thulesen Dahl.

Radikale blokerer for samarbejde med S

Samtidig sender DF-formanden en stikpille mod De Radikale, som, han mener, blokerer for et samarbejde mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

»Helle Thorning har bundet sig fuldstændig op på De Radikale, og hvis vi skal finde hinanden, skal hun frigøre sig fra dem. Så længe Socialdemokraterne orienterer sig i den retning, er der en masse værdipolitik og retspolitik, som Socialdemokraterne ikke kan samarbejde med os om,« mener han.

Men forholdet til Socialdemokraterne er også tveægget. For mens Thulesen Dahl rækker en hånd ud, bliver han tæppebombet med negative kampagner fra partiet. Med kampagnen www.hvorerpengene.dk har Socialdemokraterne peget fingre af Thulesen Dahls løfter og økonomiske muligheder for at realisere dem.

Hovedpersonen selv trækker på smilebåndet.

»De siger for eksempel, at vi vil bruge 33 milliarder kroner på at forbedre kloaksystemet. De har fået udregnet, at kloaknettets samlede værdi er 330 milliarder kroner, og at det nok koster 10 procent at renovere det. Og det bogfører de så på vores liste som en udgift på 33 milliarder kroner.  Hvis det er den måde, man regner på, så forstår jeg godt, at der var problemer med Fair Løsning,« siger han.

Overbelægning og manglende køkkener

Thulesen Dahl udpeger især sundhedsområdet som værdigt trængende. De nye supersygehuse skal laves ordentligt, og overbelægningen skal generelt set ned.

»Lige nu bliver fire ud af seks af de nye supersygehuse bygget uden køkkener overhovedet. Tankegangen er, at man gerne vil have leveret alt maden udefra, men det er helt forkert. Patienterne har naturligvis forskellige behov på forskellige tidspunkter. Samtidig skal der gøres noget ekstra ved overbelægningen. Det er ikke godt nok, som det er nu,« fastslår han.

Særligt i forhold til overbelægning håber Thulesen Dahl, at de andre blå partier vil give håndslag på, at der skal ske forbedringer efter et valg. Men konkrete løfter kan der ikke lokkes ud af ham.

»Hvis vi kan blive enige om, at sundhedsvæsenet skal opprioriteres, og vi ikke vil have de overbelægningssituationer, vi nu ser på sygehusene, så er det også en mulighed for at markere, at her vil vi også gøre noget ekstra,« siger han.

Politiske flakkere

Thulesen Dahl er opmærksom på, at mange af hans vælgere er vrede S- eller V-vælgere, der er gået til ham, fordi de er utilfredse med deres egne partier. Men ambitionen er ikke at være et protestparti – tværtimod.

»Vi ved, at vælgerne i dag i stor stil ’shopper rundt’ efter den bedste politiske pakke, og vi vil selvfølgelig gerne fastholde dem hos os. Med min fortid i Fremskridtpartiet ved jeg godt, hvordan det er at være et protestparti. Men vi ønsker, at vælgerne vælger Dansk Folkeparti til i stedet for at vælge de andre partier fra. Og derfor er det også vigtigt at gøre det krystalklart, hvilken politik vælgerne støtter, hvis de støtter os. Jo klarere vi kan være på vores politik, desto større chance er der for, at de bliver ved os,« siger han.

Ifølge en frisk meningsmåling ligger DF til 20,3 procent af stemmerne. Men ifølge Kristian Thulesen Dahl har vi set DF toppe i meningsmålingerne. Han forventer endda, at partiet vil rykke lidt tilbage.

»Vi så i 2005, at De Radikale gik voldsomt frem og så faldt tilbage. Det skete igen i 2007 med Naser Khaders projekt, og det skete igen i 2009 med SF. Og jeg forventer sådan set, at det samme vil ske for os. Når der for alvor bliver blæst til valgkamp, vil fagbevægelsen nok rykke lidt tættere sammen om Socialdemokraterne, og så vil vi gå lidt tilbage i målingerne,«  mener Kristian Thulesen Dahl.

Opturen stopper

For at understrege sin pointe hiver DF-formanden sit efterhånden berømte avisudklip frem fra  inderlommen. Det er en artikel om SF fra Børsen fra januar 2009. Papiret er så medtaget af ælde, at enkelte ord i overskriften ikke længere kan læses. Men billedet viser Villy Søvndal (daværende formand for SF, red.), der på det tidspunkt kunne glæde sig over en rekordstor fremgang i meningsmålingerne.

Kristian Thulesen Dahl går altid med artiklen i inderlommen. For at holde begge ben solidt plantet på jorden. For som han siger:

»Jeg har lige været til møde med vores tillidsfolk, og de var helt oppe og køre og snakkede om, at vi skulle i regering. Så tog jeg den her artikel frem og fik manet dem til ro igen,« siger han og tilføjer:

»Opturen stopper, og det vil den også gøre for os«.