Svensk øje på danske aftaler

Af

Sort arbejde i frisørfaget koster det svenske samfund 2,5 milliarder svenske kroner årligt i mistede skatteindtægter. Derfor skeler myndighederne til danske eksklusivaftaler.

Hver anden gang en svensker bliver klippet, sker det sort. Det svenske samfund mister hvert år 2,5 milliarder svenske kroner i tabte skatteindtægter på grund af sort arbejde i frisørbranchen, som også er blevet hjemsted for kriminelle bander. Derfor er den svenske myndighed mod økonomisk kriminalitet, Ekobrottsmyndigheten, og den svenske frisørbranche godt misundelig på forholdene i Danmark, hvor først og fremmest den såkaldte gensidighedsbestemmelse i overenskomsten har lagt en dæmper på sort arbejde i branchen.

Gensidighedsbestemmelsen er en eksklusivaftale, som indebærer, at frisørmestre, der er medlemmer af Danmarks Frisørmesterforening, kun må ansætte frisører med medlemskab af Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (DFKF). Og omvendt må frisørerne kun arbejde hos mestre under Danmarks Frisørmesterforening. Da 95 procent af de ansatte frisører er medlem af DFKF, er mestrene altså også tvunget til at overholde fagets overenskomst og dermed blandt andet betale de ansatte en vis minimumsløn. Derfor falder mestrene heller ikke for fristelsen til at konkurrere på lave lønninger og sort arbejde.

»Der er ingen tvivl om, at eksklusivreglerne er meget gavnlige for at skabe ordnede forhold i en branche som frisørbranchen. Men i Sverige er sådanne regler et meget følsomt politisk emne, fordi politikerne mener, at det skal være frivilligt at være medlem af en forening,« siger Ekobrottsmyndighetens direktør Lennart Berg.

I samarbejde med frisørernes og frisørmestrenes organisationer og skattemyndighederne er Ekobrottsmyndigheten i øjeblikket i gang med et projekt, der skal komme med forslag til, hvordan der kan dæmmes op for det sorte arbejde. Og i den sammenhæng har svenskerne været i Danmark for at fortælle om projektet og høre nærmere om de danske erfaringer.
Den danske gensidighedsbestemmelse vil imidlertid blive en saga blot, hvis beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) lovforslag om et forbud mod eksklusivaftaler samler flertal i Folketinget. Og både frisørerne og Danmarks Frisørmesterforening er derfor stærkt skeptiske over for regeringens planer.

»Der er ingen tvivl om, at gensidighedsbestemmelsen har været af stor betydning for frisørfaget. Og hvis politikerne forbyder den, vil det i hvert fald betyde et stort stykke arbejde for os med at holde på medlemmerne,« siger Jens Erik Behrndtz, formand for Danmarks Frisørmesterforening.
Han frygter derfor i lighed med frisørernes formand Poul Monggaard, at en ophævelse af gensidighedsbestemmelsen vil friste flere frisørmestre og frisører til at lade hånt om overenskomsten og udføre sort arbejde som i Sverige.