Svensk LO neutral i ØMU-debat

Af | @GitteRedder

Når den svenske kampagne om euroen op til afstemningen i september går i gang, bliver det uden anbefalinger fra LO i Sverige, som hverken vil sige ja eller nej til den fælles mønt.

Den svenske fagbevægelse vil ikke anbefale, at Sverige indfører den fælles europæiske mønt, euroen, og derfor forholder svensk LO sig neutralt op til folkeafstemningen søndag 14. september.

En enig hovedbestyrelse i svensk LO besluttede sidste uge at anbefale LO’s repræsentantskab, at fagbevægelsen hverken skal sige ja eller nej til svensk medlemskab af euroen.

LO har stillet krav til den socialdemokratiske regering om at få en række finanspolitiske garantier, og selv om statsminister Göran Persson (S) har opfyldt mange, har han været modstander af at oprette en såkaldt bufferfond, der skulle sikre særlige beskæftigelsesmæssige initiativer i forbindelse med høj ledighed.  

»Vores medlemmer løber altid den største risiko for at blive arbejdsløse ved økonomiske kriser, og det er det vigtigste spørgsmål i forhold til indførelsen af euroen,« siger den svenske LO-formand Wanja Lundby-Wedin.

Hun efterlyser stærkere værktøjer i forbindelse med økonomiske krisetider, der vil ramme LO-arbejdere som de første og sende dem ud i arbejdsløshed.

Den svenske LO-top har sandsynligvis også skelet til de mange meningsmålinger, der viser, at et stort flertal af svenske lønmodtagere er modstandere af euroen. I det lys har fagbevægelsens top ment, at det ville være utroværdigt at anbefale et ja i modstrid med medlemmernes ønsker. Når LO samtidig har fået afvist kravet om bufferfonde som redskab til et større finanspolitisk råderum, har de brugt det som årsag til at være neutrale.

LO’s beslutning om at være euro-neutrale har ikke vakt begejstring hos euro-tilhængerne i det splittede socialdemokrati. Traditionelt har LO altid bakket op omkring socialdemokraterne, og med både et parti og en fagbevægelse i splid med sig selv på euro-spørgsmålet bliver det endnu sværere for Göran Persson at overbevise de skeptiske svenskere om fordelene ved at være med i den økonomisk monetære union.

Svenske meningsmålinger viser fortsat et stort forspring til nej-sigerne. Ifølge den seneste meningsmåling fra det svenske meningsmålingsinstitut Skop vil 48 procent stemme nej og 43 procent stemme ja, hvis der var euro-valg i dag. Uden LO’s hjælp i euro-debatten får Göran Persson en ekstra travl sommer.  

Se den svenske LO’s neutrale hjemmeside, hvor man både argumenterer for et ja og et nej til euroen på www.lo.se