Storforbund tæt på målstregen

Af

De delegerede på Specialarbejderforbundets og Kvindeligt Arbejderforbunds kongresser sagde med overbevisende flertal ja til fusionen mellem de to forbund. Nu mangler kun medlemmernes accept.

SAMMENFLETNING Bolden er næsten i mål, og nu er det op til medlemmerne at sparke den det sidste stykke over stregen. Det er stillingen i fusionsforhandlingerne mellem Kvindeligt Arbejderforbund (KAD) og Specialarbejderforbundet (SiD), efter de delegerede på forbundenes kongresser i onsdags sagde god for fusionen. Medlemmerne skal nu stemme ja eller nej til det nye forbund i en afstemning, der løber fra 17. maj til 5. juni.

SiD gjorde sig ellers en kende upopulær i KAD-toppen, fordi SiD få dage før kongresserne offentliggjorde, at man var blevet hovedsponsor for det danske kvindelandshold i fodbold og den bedste danske kvinderække, Elitedivisionen. En beslutning, der ikke var blevet vendt med KAD, og som over de næste fire år samlet koster 3,9 millioner kroner. SiD-formand Poul Erik Skov Christensen forsøgte dog at råde bod på den ufine tackling, da han entrede KAD’s kongres med en invitation til kvindelandskamp og to landsholdstrøjer til KAD-formand Lillian Knudsen og næstformand Jane Korzcak.

Og KAD-kongressen bar tilsyneladende ikke nag, for hele 87 procent af de 433 delegerede stemte ja til den samlede fusionsredegørelse fra ledelsen. 11 procent stemte nej, og 2 procent stemte »ved ikke«. Dermed var der massiv opbakning til et farvel til over 100 år som rent kvindeforbund. Og kongressen hos det mandsdominerede forbund SiD gav også solid opbakning til fusionen. Kun cirka 10 procent af de SiD-delegerede rakte hånden i vejret for at stemme nej.

SiD-formanden tør ikke gætte på, om medlemmerne siger ja til fusionen. Men han ser i hvert fald gerne, at de vil give deres mening til kende:

»Jeg håber, at mindst halvdelen af vores medlemmer deltager i afstemningen om fusionen med KAD. Og vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at få så mange som muligt til at deltage,« siger Poul Erik Skov Christensen ifølge NET-Redaktionen.

Hvis medlemmerne i begge forbund stemmer ja, vil det nye forbund med cirka 385.000 medlemmer være en realitet fra 1. januar 2005. Det nye forbund har endnu ikke noget navn, men vil i givet fald blive LO’s største medlemsforbund.