Støtte forpester jobmarked for nyudlærte

Af | @IHoumark
Anna Glent Overgaard

Medmindre du har offentlig støtte i ryggen, får du ikke noget job her. Det budskab får nyudlærte smede, kokke og frisører, når de søger job. Virksomhedspraktik og løntilskud forvrider jobmarkedet.

FORTRÆNGNING Manglende erfaring og sløje tider i erhvervslivet er ikke det eneste, som forhindrer tusindvis af nyudlærte i at få job. De unge løber ind i hård konkurrence fra alle de arbejdsløse, som arbejder gratis eller meget billigt for arbejdsgiverne.

Det fremgår af en undersøgelse blandt 1.707 nyudlærte udført for Ugebrevet A4. I undersøgelsen peger hver tredje nyudlært uden job på, at der er så mange ledige, som arbejder gratis i virksomhedspraktik eller i job med tilskud til lønnen, at de ikke kan blive ansat på almindelige vilkår.

En af dem, der oplever unfair konkurrence om jobbene, er Lindy Ingemansen fra Snedsted i Nordjylland. Han blev udlært som industritekniker i august 2010 og har siden været arbejdsløs.

»Jeg har opsøgt nogle virksomheder og fået at vide, at de ikke havde noget arbejde. Alligevel har de kort tid efter taget andre ledige ind i virksomhedspraktik eller løntilskud,« beretter Lindy Ingemansen.

For nogle arbejdsgivere er udsigten til ulønnet eller billig arbejdskraft meget vigtig, oplever Lindy Ingemansen.

»Jeg har været til samtaler, hvor chefen har spurgt en del ind til, om jeg kunne komme i virksomhedspraktik eller løntilskud. Nogle gange virker det, som om det er afgørende for, om man får arbejde eller ej,« fortæller Lindy Ingemansen.

Krav om penge i ryggen

I en nylig undersøgelse blandt ledige medlemmer af Dansk Metal oplyste hver sjette, at arbejdsgivere har stillet fire ugers ulønnet og uforpligtende virksomhedspraktik som en betingelse for overhovedet at overveje at ansætte dem. Tallene får advarselslamperne til at blinke hos afdelingsleder Allan Lyngsø Madsen fra Dansk Metal.

»Den nye undersøgelse viser klart, at mange nyudlærte bliver mødt med et krav om at have penge med fra det offentlige i stedet for at blive ansat på helt almindelig vis. Det er helt galt,« mener Allan Lyngsø Madsen.

Fagbevægelsen frygter, at jobmarkedet for nyudlærte er ved at blive sådan, at ledige med dagpenge eller kontanthjælp i ryggen fortrænger de unge, som ønsker at få job på normale løn- og arbejdsvilkår. Frygten forstærkes af, at regeringen siden nytår har givet kommunerne en økonomisk gulerod til at sende ledige ud i virksomhedspraktik. Derudover vil regeringen udvide den ulønnede virksomhedspraktik fra 4 til 13 uger for unge under 30 år. Unge jobsøgende vil dermed kunne byde sig til over for arbejdsgivere med tre måneders gratis arbejde.

Der er absolut god grund til at være opmærksom på, at ledige med støtte i ryggen kan fortrænge andre jobsøgende. Det oplyser arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

»Hvis der er et voksende problem med fortrængning, vil jeg opfordre til politisk handling. Så må de offentlige støtteordninger trappes ned,« siger Flemming Ibsen.

’Jeg er gratis’                                              

Arbejdsløse Lindy Ingemansen har været i virksomhedspraktik to gange, og han ved godt, at de fire ugers ulønnet arbejde kan gøre ham mere attraktiv i arbejdsgivernes øjne.

»Selv om jeg ikke har det særligt godt med det, har jeg i nogle ansøgninger gjort opmærksom på, at jeg kunne begynde i virksomhedspraktik,« siger Lindy Ingemansen, og fortsætter:

»Selvfølgelig er der en chance for, at man får job efter en virksomhedspraktik. Men mit indtryk er, at man kun bliver taget ind, fordi de godt lige kan bruge en ekstra hånd et stykke tid – især når de ikke skal have penge op af lommen.«

Nogle virksomheder bruger virksomhedspraktik og løntilskud som en måde at se nye medarbejdere an. Eller som professor Flemming Ibsen udtrykker det:

»Man kan sagtens forestille sig, at virksomheder med en trængt økonomi for tiden bruger virksomhedspraktik og løntilskud som en måde at få økonomien til at hænge sammen på og kigge folk lidt an. Det må bare ikke blive en permanent måde at rekruttere ledige på,« siger Flemming Ibsen.

Dansk Arbejdsgiverforening afviser at have en interesse i at kunne få så mange ledige som muligt til at arbejde ulønnet for virksomhederne. Afdelingsdirektør Henrik Bach Mortensen siger:

»Vi har ikke noget ønske om, at de forskellige ordninger bruges som tilskud til virksomhederne og advarer stærkt mod, at der spekuleres i ordningerne.«

Han mener, det er jobcentrene, som skal sikre, at løntilskud og virksomhedspraktik ikke forvrider hele jobmarkedet for blandt andre ledige nyudlærte.

»Det må aldrig blive reglen, at der skal støtte med, for at ledige kan få et job,« siger Henrik Bach Mortensen.