Staten køber konsulenter i blinde

Af

Staten køber rådgivning hos private konsulenter for fire milliarder kroner årligt uden at vide, om rådgivningen har en ønsket effekt. Det konkluderer Rigsrevisionen i en ny redegørelse.

PENGESLUGER Redegørelsen til Statsrevisorerne er udarbejdet i anledning af Ugebrevet A4’s artikler fra juni 2009. Her kunne Ugebrevet A4 løfte sløret for, hvor mange milliarder staten brugte i 2008 på at købe bistand og rådgivning fra private konsulenter. Et hidtil ukendt tal, der vakte opsigt blandt folketingspolitikere fra både regeringsbærende partier og opposition.

Nu konkluderer Rigsrevisionen så, at de statslige institutioner køber rådgivning hos private konsulenter for cirka fire milliarder kroner årligt, men en »samlet økonomisk vurdering af fordelene ved at anvende private konsulenter frem for at anvende egne medarbejdere« sker for sjældent.

Statsrevisorerne understreger i deres kommentar til redegørelsen, at staten skal have grundige økonomiske og strategiske overvejelser for at bruge konsulenter – ellers kan det have den modsatte effekt.

»Anvendt forkert kan anvendelse af private konsulenter være et unødvendigt og fordyrende element i opgaveløsningen,« skriver Statsrevisorerne.

Få styr på effekten

Kritikken fra Rigsrevisionen får folketingspolitikerne til at kræve mere gennemtænkte begrundelser fra statens institutioner, før de smider 30 procent af driftsudgifterne efter private konsulentbureauer.

Som Nick Hækkerup, skatteordfører for Socialdemokraterne, siger ifølge DR:

»Konsulenter skal bruges målrettet og velbegrundet. Vi har den vurdering, at der kan spares en milliard kroner på dette område. Timeprisen for en konsulent er så meget højere, end hvis man har folk fastansat,« siger han.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, ønsker også en større økonomisk bevidsthed hos myndighederne.

»Det er helt afgørende, at vi bruger alle midler i staten, herunder også til konsulenter, så kvalificeret som overhovedet muligt. Man skal være præcis og have en klar strategi, blandt andet over for os i Finansudvalget, der skal bevillige pengene,« siger Jacob Jensen, der foreslår, at man udskyder store indkøb af konsulentopgaver til et tidspunkt, hvor der er bedre råd.