SR presser LO i debat om a-kasser

Af | @GitteRedder

Nye socialdemokratiske toner om obligatorisk medlemskab af a-kasser presser fagbevægelsen til at diskutere det kontroversielle forslag. En lille LO-åbning er på vej.

Flere og flere arbejdsløse havner på kontanthjælp frem for dagpenge, og det tynger de danske kommunekasser. Derfor erklærer Socialdemokraterne sig nu parate til at overveje et forslag fra de radikale om at indføre obligatorisk arbejdsløshedsforsikring.

»Der er masser af mennesker, der kunne være forsikret i en a-kasse, som i øjeblikket belaster kommunernes økonomi, fordi de modtager kontanthjælp. Det kan godt være, at vi på et tidspunkt må diskutere, om ikke arbejdsløshedsforsikring skal være obligatorisk,« fastslog S-formand Mogens Lykketoft i sidste uge.

Det Radikale Venstre fremlagde sidste år en opgørelse, der viste, at hver femte arbejdstager – og især de unge – sparer kontingentet til en a-kasse og derfor er nødt til at få kontanthjælp, hvis de bliver arbejdsløse. Ifølge de radikales arbejdsmarkedsordfører Anders Samuelsen er der cirka to milliarder kroner at spare, hvis alle var med i en a-kasse. Mogens Lykketoft betegner fravalg af arbejdsløshedsforsikring som gambling, og det har han ikke den store sympati for.

»Det støder mig, at de ikke bidrager til arbejdsløshedsforsikringen,« siger han.

Hidtil har LO-toppen kategorisk afvist at diskutere tvunget medlemskab af a-kasser, og selv om LO-sekretær Harald Børsting kalder det en »løs politisk tanke«, så er der også en lille LO-åbning at spore.

»Det er altid en god ide at overveje nye muligheder i stedet for instinktivt at afvise alt. Men vi skal have fornuftige og gennemarbejdede analyser for en ny model for a-kassemedlemskab, og de analyser skal også vise, hvem der ikke er medlemmer af a-kasserne i dag og hvorfor,« siger han.

»Men man skal tænke sig godt om på baggrund af fakta og ikke fornemmelser, før man begynder at ændre systemet,« siger LO-sekretæren og understreger, at det er en stor fordel for arbejdsmarkedet, at a-kasserne er tilknyttet de faglige organisationer, og det princip vil ifølge LO være farligt at røre ved.

LO-sekretæren fremhæver, at det helt centrale i det danske forsikringssystem for ledige er, at man står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det princip ønsker LO ikke at slække på.

Forslaget om tvunget a-kassemedlemskab er også kontroversielt i fagbevægelsen, fordi mange frygter, at det vil bane vejen for én stor statslig a-kasse, der langsomt vil underminere fagforbundene.

SR-ideen får ikke umiddelbart medvind hos beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), der ifølge Ritzau kalder forslaget »en ekstremt dårlig ide«.

»Det er min opfattelse, at mennesker har et råderum til at træffe beslutninger selv, og folk må selv bestemme, om de vil være medlem af en a-kasse,« siger ministeren.

Dansk Folkeparti finder elementer af forslaget fornuftigt, mens Kristendemokraterne er begejstrede og kalder det nødvendigt, at alle lønmodtagere betaler solidarisk til dagpengesystemet.