Sovs ned af nakken

Af Preben Rasmussen, forbundsformand, RestaurationsBranchens Forbund

FAGLIGT TALT Når de store kongresser, bankmiddage og aktionærers generalforsamlinger i fremtiden skal afvikles, bliver det uden servicebranchens ellers så trofaste stab af professionelle, der har hutlet sig igennem på supplerende dagpenge.

24_storDe gigantiske krydstogtskibe sejler forbi. Hoteller, restauranter og kongrescentre drosler ned. Erhvervsturismen, som turistbranchen med årelang global marketing har banket op til en milliardindtægt for Danmark, går i stå. Fra nummer syv på ranglisten over verdens mest populære kongresbyer rutsjer København ned i glemmebogen.

Sådan bliver resultatet, hvis regeringen får gennemført finanslovforslagene om at stramme dagpengereglerne. For succes på kongresmarkedet og i hotel- og restaurationsbranchen handler om service, og den yder de mange tjenere, kokke, receptionister, stuepiger og rengøringsfolk, der hæver et arrangement fra en middelmådig hverdagsbegivenhed til en oplevelse af kvalitet.

Det meste af det arbejde, der udbydes i serviceerhvervene og restaurationsbranchen er deltidsarbejde, og skal man straffes på penge-pungen ved at stå til rådighed på ubekvemme tidspunkter året rundt, vil mange foretrække dagpenge på fuld tid.

For madanmeldere er det desværre blevet en sport at ironisere eller besvære sig over manglende og uhøflig betjening. De kan være undskyldt af ringe kendskab til ansættelse og aflønning i branchen. Men de kan godt spidse pennene, hvis for eksempel en tjener som straf for at blive fyret efter at have knoklet en travl sæson, først skal have karantæne uden dagpenge i en uge, fordi hun har tjent over 25.000 kroner om måneden og siden miste supplerende dagpenge efter 52 uger. Så vil det bedre kunne betale sig at gå på fulde dagpenge – fast arbejde kan regeringen jo ikke levere. Alene i dens levetid har hotel- og restaurationsbranchen mistet cirka 800 stillinger.

Når de store kongresser, bankmiddage og aktionærers generalforsamlinger skal afvikles, bliver det derfor uden servicebranchens før så trofaste stab af professionelle, der har hutlet sig igennem på supplerende dagpenge, indtil det behager arbejdsgiverne at indkalde mandskab.

Kalvesteg, trøfler og bourgogne kommer i hænderne på uprøvede studerende uden faglig stolthed og indsigt – eller også gives tjansen til udkommanderede kontanthjælpsmodtagere, som arrangementet vel nærmest må virke som en hån på. Sovs ned ad nakken-historierne vil skifte status fra vittighed til virkelighed.

For nogle år siden gjorde daværende arbejdsmarkeds-ordfører for Venstre, nuværende forskningsminister Helge Sander, et stort nummer ud af, at der til festmiddagen ved partiets landsmøde i Odense Congress Center ikke var nok reservetjenere – en mediebegivenhed, som i øvrigt viste sig at handle om rod hos Arbejdsformidlingen.

Fremtidige deltagere i Venstres landsmøder må forberede sig på, at serveringsformen bliver ændret en kende, nemlig til selvbetjening. Eller også kan de bare tage madpakke med.