Interview

Søren Pape: Ingen fængselsbetjente skal gå bange på arbejde på min vagt

Af | @GitteRedder

Justitsministeren lover bedre arbejdsforhold til fængselsbetjente og vil blandt andet begrænse såkaldte alene-vagter. Hvis vi skal bekæmpe bandekriminalitet, skal vi hive hovedet af slangen, siger ministeren og håber snart at kunne forbyde banden Loyal To Familia. Udover travlhed med bander er den konservative leder allerede nu på jagt efter en ny spidskandidat til Europa-Parlamentet.

Fængselsbetjentenes sikkerhed og alene-vagter står øverst på justitsministerens liste, når der snart skal forhandles om rammerne for Kriminalforsorgen. 

Fængselsbetjentenes sikkerhed og alene-vagter står øverst på justitsministerens liste, når der snart skal forhandles om rammerne for Kriminalforsorgen.  Foto: Bax Lindhardt/Scanpix.

»Der er ikke nogen fængselsbetjente, der skal være bange for at gå på arbejde eller have det utrygt derhjemme på grund af bandemedlemmer på et sted, som jeg har ansvaret for«.

Det siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Han slår fast med syvtommersøm, at det er helt uholdbart, at bandemedlemmer bag tremmer tyranniserer og truer de fængselsbetjente, der bare passer deres arbejde.  

»Jeg er dybt imponeret over fængselsbetjentene, må jeg indrømme. At nogen vil påtage sig et job, hvor de otte timer dagligt render rundt blandt kriminelle, det er flot. Jeg tænker, hold da op, hvor er det flot. Det var ikke det første job, jeg havde søgt. Det skal de have, de er dygtige folk.«  

Lovprisningen af Danmarks cirka 3.000 fængselsbetjente, hvoraf mange oplever trusler og vold på jobbet, kommer fra Søren Pape Poulsen en sensommerdag på justitsministerens kontor i københavnske Slotsholmsgade.

Alene-vagter skal på dagsordenen

Her er sollys, kaffe på kanden og den obligatoriske blomsterbuket i vasen. Et kontor, der emmer af idyl og står i skærende kontrast til både fængselsbetjentenes hårde arbejdsmiljø og de lange arbejdsdage, som ministeren med ansvar for lov og orden har på grund af den voldsomme bandekonflikt.

Bandemedlemmernes forråelse og overfald på fængselsbetjente og deres arbejdspres og stigende sygefravær, bekymrer Søren Pape Poulsen. Derfor skal der fokus på fængselsbetjentenes arbejdsmiljø, når der i efteråret skal forhandles nye rammer for Kriminalforsorgen.

Det handler om at beskytte fængselsbetjentene. Søren Pape Poulsen (K), justitsminister

Hidtil har justitsministeren ikke lagt an til at ville gøre noget ved et af de store problemer i fængslerne, nemlig at mange betjente arbejder alene og dermed føler sig mere udsatte for knytnæveslag og overfald.

Men nu lyder der nye toner.

»I forhandlingerne om Kriminalforsorgen vil vi adressere betjentenes sikkerhed og alene-vagter,« fastslår han.

Søren Pape Poulsen fremhæver også, at der er nedsat en såkaldt taskforce, der blandt andet skal se på nye og mere kloge måder at visitere farlige fanger på, så fængselsbetjente kan føle sig mere trygge. Der er også pilotforsøg i gang med såkaldte »bodycams«, hvor fængselsbetjentene får et kamera på, hver gang de går ind til de indsatte.

»Så ved den indsatte også, at alt, hvad de gør, bliver dokumenteret. Det handler om at beskytte fængselsbetjentene,« anfører ministeren. 

Han er også klar til at kigge på de ofte årtier gamle fængselsbygninger, der fysisk er indrettet helt forkert. Det nybyggede superfængsel på Falster, der åbner i efteråret, er vejen frem for at sikre fængselspersonalet på en helt anden måde, pointerer han.

Forbud mod respektløst sprog 

»Vi skal se på de fysiske rammer, på sikkerhed og på sanktioner i fængslerne, hvis de indsatte ikke opfører sig ordentligt. Det handler også om at slå hårdere ned over for deres sprog. Betjentene skal ikke bare finde sig i hvad som helst. Der skal være klare linjer,« siger Søren Pape Poulsen og henviser til, at der netop er indført skrappe regler for, hvad de indsatte kan slippe af sted med af diskriminerende gloser.

Narrøv, luder, nazisvin og tilsvarende respektløse gloser sender nu en indsat i strafcelle, og skal på den måde også forbedre arbejdsmiljø og sikkerhed for de ansatte i fængslerne.  

Søren Pape Poulsen er ellers blevet skældt ud for at lade stå til i forhold til at bruge flere ressourcer i fængslerne. Både Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen og Fængselsforbundets formand Kim Østerbye har de seneste dage kritiseret ministeren for ikke at tage fængselsbetjentenes arbejdsforhold alvorligt.

Kommer der flere penge til Kriminalforsorgen, når der i efteråret skal forhandles en ny aftale?

»Jeg kan forestille mig, at vi bruger nogle ressourcer på bestemte fokusområder. Men jeg kan ikke sidde og sige, at nu kommer der vandfald af penge til det hele. Men nogle ting er vigtigere end andre, og det er i hvert fald fængselspersonalets sikkerhed,« siger han.

Hiv hovedet af slangen

Søren Pape Poulsen har haft særlig travlt som justitsminister henover sommeren med bandekonflikt på Nørrebro og i Nordvest i København, der endnu er uforløst:

»Hvis vi skal bekæmpe bandekonflikten, skal vi hive hovedet af slangen. Vi skal gå efter ledelsen - dem der giver ordrer til de andre«, konstaterer han.

Mere end tyve skudepisoder i de københavnske gader har betydet en omprioritering og omfordeling af politiressourcer, og et politi, der har været massivt til stede i gadebilledet - og fortsat er det, fortæller Søren Pape Poulsen.

»Det presser vores politi, at man skal være så massivt til stede - og vi er massivt til stede på Nørrebro. Det er på to hjul, på fire hjul, på gåben og i luften, og vi har offroadere til at jagte dem gennem stier«, siger han.

Der blev taget hul på at bekæmpe bandekonflikten flere måneder før, den for alvor brød ud i København med en bandepakke og 35 initiativer. Nyeste skud på stammen er regeringens udspil om at lade forsvaret overtage grænsekontrollen, så man kan få frigjort betjente.

Flere ressourcer på vej til politiet

Desuden er oprettelsen af den nye politikadetuddannelse og forsøg med at sætte HK-kontorfolk til at administrere fotovogne med til at frigive politibetjente til 'rigtigt politiarbejde'.

»Vi har tilført flere ressourcer på mange måder, og det vil vi fortsætte med. Vi har frigjort betjente for at kunne komme ud på gaden, men det skal jo også finansieres. En HK-medarbejder i en fotovogn skal jo også have løn,« siger han.

Men Søren Pape Poulsen erkender, at der fortsat mangler masser af politibetjente i tjeneste.

LTF-forbud kan give anledning til flere forbud

Utrygheden blandt de københavnske borgere fik justitsministeren til at tage affære i starten af august, hvor han bad Rigsadvokaten undersøge, om banden Loyal To Familia kan opløses ved lov. Banden mistænkes blandt andet for at stå bag en lang række skyderier i København og Aarhus.

Rigsadvokatens afgørelse er lige på trapperne, og Søren Pape Poulsen pointerer, at hvis foreningen Loyal To Familia kan gøres ulovlig, vil det være et gennembrud.

»Det er et meget vigtig signal at sende, hvis foreningen kan blive dømt ulovlig. Hvis det lykkes, begynder man at samle sammen til en sag, og i det øjeblik sagen rejses for en domstol, vil der komme et forbud.«

Med foreningsfrihed i Danmark og med det faktum i baghovedet, at tidligere justitsministre også har forsøgt at få opløst rockergrupper uden held, kan Søren Pape Poulsen måske se langt efter en ny afgørelse, der kan splitte en bande som Loyal To Familia ad.

Men Søren Pape Poulsen prøver ufortrødent igen.

»Jeg ser det jo også lidt som en prøvesag. Hvis det lykkes med Loyal To Familia, kan jeg se andre organisationer, der også skal forbydes. Så som rockergrupper, Black Army gruppen fra Odense eller nogle af de andre grupperinger,« siger Søren Pape Poulsen.

Slipper for pinefuldt forløb om topskat 

Udover at have travlt med politiressourcer og bandepakker har justitsministeren også et hektisk program op til næste uge, hvor regeringen præsenterer finanslov, vækstpakke og skattelettelser.

Som konservativ partiformand ligger lettelser i personskatter, erhvervsskatter og afgifter ham på sinde. 

»Nu skal vi jo ikke have et langt pinefuldt forløb om topskat,« griner han. Her fik Dansk Folkeparti sat hælen i, og selvom det ærgrer Søren Pape Poulsen, erklærer han også, at der er mange andre måder at lette skatten, så arbejdsudbuddet stiger, og erhvervslivet kan få den arbejdskraft, det efterspørger. 

Men Søren Pape Poulsen vil kun tale »overskriftssnak« om vækstpakke og skattelettelser, fordi det ligger hos blandt andre erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og de økonomiske Venstre-løver Kristian Jensen og Karsten Lauritzen.

Som topminister i en trepartiregering vil han ikke være den, der er illoyal, lader han forstå.

Tre kæmpestore udfordringer

Til gengæld vil han gerne tale om de kæmpestore udfordringer, som hurtigt kan vende optur til nedtur for Konservative. Nemlig udfordringerne med de unge vælgere, risikoen for et katastrofevalg ved kommunalvalget og endelig et europaparlamentsvalg, der risikerer at sende de danske konservative ud af Europa-parlamentet for første gang nogensinde.  

Ved det seneste folketingsvalg i 2015 fik Søren Papes konservative tropper et historisk dårligt valg med kun 3,4 procent af stemmerne og seks mandater i Folketinget.

Det sidste års tid – og især efter at partiet er kommet med i Løkkes VLAK-regering - har målingerne rettet sig, og i dag står Konservative til fremgang og godt fem procent i målingerne.

Jeg kommer ikke til at lave mit parti om for at få de unge med. Det ville være utroværdigt. Søren Pape Poulsen (K), justitsminister

Men blandt de unge vælgere mellem 18 og 24 år ville kun sølle 3,2 procent sætte kryds ved Liste C, hvis der var valg i dag.

»Det er klart et problem, at vi ikke har flere unge vælgere. Og hvis de unge bliver ved med at have de holdninger, når de bliver ældre, bliver det en større og større udfordring for os,« siger han.

Forlorenhed bliver afsløret

Søren Pape Poulsen filosoferer over, at ingen partier lige kan knipse med fingrene og få fat i de unge. Og politikere skal også passe på med at være for påtagede unge, noterer han. Den slags forlorenhed er ifølge partilederen utroværdig .

»Jeg tror, at det, der kan tale til de unge, er, at vi er det grønne parti i blå blok. Og at vi sikrer tryghed for de unge. Nogle partier har nogle holdninger, der appellerer mere til unge mennesker, og det må vi jo også arbejde med, men jeg kommer ikke til at lave mit parti om for at få de unge med. Det ville være utroværdigt.«

Liberal Alliance har syv gange flere unge vælgere mellem 18 og 24 år end Konservative. Hvorfor er Anders Samuelsen mere populær blandt de unge end dig?

»Liberal Alliance har meget klare og tydelige budskaber over for de unge, og det må jeg bare tage hatten af for. Det er alt lige fra fri hash til at skabe virksomheder på et meget liberalistisk grundlag.«

»I min verden er det ikke nok at have en liberal dagsorden, hvor man kan skabe sit eget. Vi er stadig en del af noget større og skal holde hånden over dem, der ikke kan,« siger han og pointerer, at Konservative ikke springer fra sit sociale ansvar.

Fortrøstningsfuld før valg

Der er kommunalvalg lige rundt om hjørnet. Ved sidste valg stillede Søren Pape Poulsen op som borgmester i Viborg og fik fordoblet sit personlige stemmetal.

Nu er den jyske ex-borgmester partiformand for et konservativt parti, der torsdag 21. november skal forsøge at generobre 14 borgmesterposter, så man stadig kan kalde sig et stort kommunalt parti.

»Jeg er ret fortrøstningsfuld i forhold til kommunalvalget. Vi var dømt fuldstændig ude i 2009 og 2013, og ingen af gangene gik det jo så galt,« pointerer han.

Men Søren Pape Poulsen erkender, at kommunalvalget ikke »bare er en walkover«, og derfor skal han nu ud i landet og føre kampagne for at bevare borgmesterkæderne i  blandt andre Frederiksberg, Gentofte, Helsingør og sin egen hjemby Viborg.

»Der skal kæmpes for det. Og ja, det kan være, at vi mister nogle (borgmesterposter, red.), men også at vi vinder nogle andre,« siger han.

På jagt efter Bendt Bendtsens afløser

Der skal også kæmpes for at bevare et konservativt medlem af Europa-parlamentet, medgiver Søren Pape Poulsen. En af hans forgængere som partileder, Bendt Bendtsen, har netop meddelt, at han ikke opstiller til Europa-Parlamentsvalget i 2019.

Og allerede nu har Konservative sat jagten ind på at finde en ny spidskandidat, der kan sikre, at partiet vinder en af Danmarks 13 pladser i Europa-Parlamentet. 

Det er vigtigt, hvem der kommer til at stå på listen. Og det er klart, at det ikke kan være uprøvede kræfter. Søren Pape Poulsen (K), justitsminister

Ellers vil det være et nederlag for Søren Pape Poulsen, for lige siden parlamentets fødsel i 1970'erne har Konservative været repræsenteret. Blandt stemmeslugerne har været tidligere statsminister Poul Schlüter, erhvervsmanden Christian Rovsing og folketingspolitikeren Gitte Seeberg.

»Det er vigtigt, hvem der kommer til at stå på listen. Og det er klart, at det ikke kan være uprøvede kræfter. Den, der står nummer et på listen, skal kunne trække nogle stemmer,« fastslår Søren Pape Poulsen.

Partitoppen har netop holdt møde for at diskutere, hvordan listen til næste parlamentsvalg skal se ud, afslører Søren Pape Poulsen. Men han vil ikke røbe, om der er fremtrædende erhvervsfolk eller politikere i kikkerten.

Udover at det er centralt for Konservative at opretholde et mandat i Europa-Parlamentet, mener Søren Pape Poulsen også, at det er vigtigt for Danmark. Konservative tilhører nemlig som det eneste danske parti den største konservative gruppe i parlamentet, hvor blandt andre kansler Angela Merkels tyske CDU også har plads.

»Det er afgørende for Danmark at være i det maskinrum. Selvom én mand alene ikke kan styre Europa-Parlamentet, er vi med i beslutningsprocesserne,« siger Søren Pape Poulsen og mener, at det handler om danske interesser at få en konservativ valgt ind. 

Ugebrevet A4 interviewer partilederne

Vi skyder den nye politiske sæson i gang med interviews med partilederne.  

Vi vil høre partiledernes bud på aktuelle emner og nogle af de store spørgsmål, som kommer til at kendetegne folketingsåret 2017-18.

Vi vil især stille spørgsmål om udfordringerne på arbejdsmarkedet og om velfærd. 

Her finder du tidligere interviews i serien:

Kristian Thulesen Dahl (DF)

Pia Olsen Dyhr (SF)