Slap straf for at hyre unge til ølhanerne

Af

Det er en god forretning at ansætte unge under 18 år til at servere alkohol. Selv om det er ulovligt, er bøderne nemlig minimale og hurtigt tjent hjem igen. LO vil have bødetaksten sat op.

Restauratører løber en meget lille risiko ved at ansætte unge under 18 år, selv om det er ulovligt på steder, hvor der serveres alkohol. Hvis politiet skrider ind, er bøden nemlig maksimalt 1.000 kroner, viser en rundspørge, som LO har foretaget. Og da de unge ofte får 50 kroner i timen og dermed ligger 45 kroner under mindstelønnen for en voksen i restaurationsbranchen, har arbejdsgiveren allerede tjent bøden ind efter tre af den unge medarbejders arbejdsdage.

Og bøden på 1.000 kroner er endda kun straffen i de skrappeste politikredse som for eksempel København, mens andre politikredse nøjes med 500 kroner i bøde, hvis de støder på en medarbejder under 18 år på restaurationer, hvor der serveres alkohol. Og på Bornholm benytter politiet en meget pædagogisk metode, hvis de får en anmeldelse om en restauratør, der ulovligt beskæftiger unge. Han får nemlig i første omgang blot et brev, der gør opmærksom på, at det er ulovligt og kan straffes med bøde.

Forskellene i de enkelte politikredse skyldes, at bødestørrelserne ikke er fastsat i Rigsadvokatens såkaldte bødekatalog, som politiet støtter sig til, når de skal uddele bøder. Og problemet er vel at mærke stort, opdagede LO’s Jobpatrulje under sommerens turné rundt i landet. Her fandt man ved besøg hos på cirka 350 restaurationer hele 140 unge under 18 år, der var ulovligt beskæftiget. Derfor skriver LO nu til erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) for at få sat straffen væsentligt i vejret. LO mener først og fremmest, at restauratørernes lønmæssige besparelse ved at beskæftige ung, ulovlig arbejdskraft i forhold til voksne medarbejdere skal konfiskeres, og derudover skal de have en klækkelig bøde, som kan mærkes i forhold til virksomhedens omsætning.

»Loven er jo blevet lavet for at beskytte de unge mennesker, og derfor er det dybt forkasteligt, når restauratørerne bare kan bryde den og score kassen uden anden risiko end en bøde på sølle 1.000 kroner. Det er jo absolut ingenting i forhold til det, man kan tjene på at have en ung ansat i for eksempel en hel sommer,« siger LO’s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger.

Justitsminister Lene Espersen (K) bebudede i foråret ved med fremlæggelsen af regeringens handlingsplan mod volds- og ungdomskriminalitet, at hun vil hæve bøderne for restauratører, der udskænker alkohol til unge under 18 år. Disse bøder ligger på blot 600 kroner, og LO mener, det vil være naturligt, hvis regeringen i samme omgang skærper

Restauratører løber en meget lille risiko ved at ansætte unge under 18 år, selv om det er ulovligt på steder, hvor der serveres alkohol. Hvis politiet skrider ind, er bøden nemlig maksimalt 1.000 kroner, viser en rundspørge, som LO har foretaget. Og da de unge ofte får 50 kroner i timen og dermed ligger 45 kroner under mindstelønnen for en voksen i restaurationsbranchen, har arbejdsgiveren allerede tjent bøden ind efter tre af den unge medarbejders arbejdsdage.

Og bøden på 1.000 kroner er endda kun straffen i de skrappeste politikredse som for eksempel København, mens andre politikredse nøjes med 500 kroner i bøde, hvis de støder på en medarbejder under 18 år på restaurationer, hvor der serveres alkohol. Og på Bornholm benytter politiet en meget pædagogisk metode, hvis de får en anmeldelse om en restauratør, der ulovligt beskæftiger unge. Han får nemlig i første omgang blot et brev, der gør opmærksom på, at det er ulovligt og kan straffes med bøde.

Forskellene i de enkelte politikredse skyldes, at bødestørrelserne ikke er fastsat i Rigsadvokatens såkaldte bødekatalog, som politiet støtter sig til, når de skal uddele bøder. Og problemet er vel at mærke stort, opdagede LO’s Jobpatrulje under sommerens turné rundt i landet. Her fandt man ved besøg hos på cirka 350 restaurationer hele 140 unge under 18 år, der var ulovligt beskæftiget. Derfor skriver LO nu til erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) for at få sat straffen væsentligt i vejret. LO mener først og fremmest, at restauratørernes lønmæssige besparelse ved at beskæftige ung, ulovlig arbejdskraft i forhold til voksne medarbejdere skal konfiskeres, og derudover skal de have en klækkelig bøde, som kan mærkes i forhold til virksomhedens omsætning.

»Loven er jo blevet lavet for at beskytte de unge mennesker, og derfor er det dybt forkasteligt, når restauratørerne bare kan bryde den og score kassen uden anden risiko end en bøde på sølle 1.000 kroner. Det er jo absolut ingenting i forhold til det, man kan tjene på at have en ung ansat i for eksempel en hel sommer,« siger LO’s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger.

Justitsminister Lene Espersen (K) bebudede i foråret ved med fremlæggelsen af regeringens handlingsplan mod volds- og ungdomskriminalitet, at hun vil hæve bøderne for restauratører, der udskænker alkohol til unge under 18 år. Disse bøder ligger på blot 600 kroner, og LO mener, det vil være naturligt, hvis regeringen i samme omgang skærper straffen for de restauratører, der ulovligt beskæftiger unge.