Skuffende overenskomst kan dræne det offentlige for arbejdskraft

Af

Hvis ikke resultaterne af de kommende overenskomstforhandlinger lever op til de offentligt ansattes forventninger, kan det føre til en sand åreladning af arbejdskraft fra landets daginstitutioner, hospitaler og plejehjem.

ARBEJDSKRAFT Store grupper af offentligt ansatte truer med at tage deres gode tøj og gå, hvis ikke resultaterne af overenskomstforhandlingerne står mål med deres tårnhøje forventninger. Dermed kan velfærden lide et alvorligt knæk. Allerede nu er der nemlig voldsomt underskud af arbejdskraft inden for blandt andet social- og sundhedssektoren.

De offentligt ansattes trusler bliver udbasuneret i en ny meningsmåling gennemført af Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Her svarer 55 procent af social- og sundhedspersonalet, at de vil søge et andet job, hvis de ikke får et særligt stort lønløft ved de kommende overenskomstforhandlinger. Blandt sygeplejerskerne og pædagogerne vil henholdsvis 38 og 34 procent overveje en anden levevej.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet indikerer A4’s måling, at mange offentligt ansatte har taget bestik af situationen på det private arbejdsmarked, hvor det er lettere end længe at få et relativt velbetalt job.

»De her tal viser, at der er mange, der seriøst overvejer at forlade det offentlige,« siger Flemming Ibsen.

Vil gøre ondt værre

Vælger blot en brøkdel af social- og sundhedspersonalet at udskifte deres karriere i det offentlige med en ditto hos en privat arbejdsgiver, kan det komme til at se rigtig slemt ud med velfærden på landets plejehjem og hospitaler i de kommende år.

Ifølge fremskrivninger foretaget af Anvendt Kommunalforskning (AKF) vil der i 2015 mangle 8.000 sygeplejersker og 20.000 social- og sundhedshjælpere. Og her er der ikke taget højde for den styrtblødning, som et skuffende resultat af de netop igangsatte overenskomstforhandlinger kan føre til på det offentlige område. I værste tilfælde kan de gamle og syge således komme til at kigge meget langt efter et par varme hænder.

Et er selvfølgelig at sige, at »nu skrider jeg«, og noget andet er rent faktisk at gøre det.

Formand for Dansk Sygeplejeråd Connie Krukow er imidlertid ikke et sekund i tvivl om, at hendes medlemmer vil gøre alvor af deres trusler:

»Med den personalesituation, der er i samfundet og i sundhedsvæsnet, er det da klart, at man må gøre sig nogle overvejelser om, hvad man vil bruge sit krudt på,« siger hun.

Formand for Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) Dennis Kristensen anlægger en mere besindig linje.

»En ting er at sætte et kryds i et spørgeskema, noget andet er at aflevere sin opsigelse. Men jeg må samtidig sige, at vores egne undersøgelser også viser en betydelig vækst i gruppen, der vil skifte job. Og hvad der er ekstra bekymrende er, at mange vil skifte til job, hvor de ikke bruger den uddannelse og de kvalifikationer, som vi har så katastrofalt brug i de kommende år.«

Ifølge Flemming Ibsen har utilfredse social- og sundhedshjælpere tilmed gode muligheder for at vælge en ny karrierevej.

»Jeg er blevet overrasket over, hvor let de har ved at flytte til et andet arbejde. De kan snildt finde et job i det private til 150 kroner i timen. Og det er der mange, der finder tillokkende,« siger han.