Sjællændere er fanget i gæld

Af

Flere end 200.000 danskere er nu registeret som dårlige betalere i skyldnerregisteret RKI. Men en finmasket A4-analyse af de seneste RKI-tal viser, at gældsbyrden er ujævnt fordelt på tværs af landet. Sjællænderne er klart overrepræsenteret i skyldnerregisteret, mens jyderne skylder mindre beløb og sjældnere havner i RKI. Jyder er mere påpasselige, siger eksperter.

Foto: Illustration: Ugebrevet A4's kortlægning af dårlige betalere, Kaas & Mulvad

GÆLDSPLAGET Den er helt gal med betalingsevnen øst for Storebælt. Sjællænderne springer markant i øjnene i ny kortlægning af dårlige betalere, mens der på Fyn og især i Jylland er meget længere mellem de uåbnede rudekuverter.

Faktisk er de 10 mest gældsplagede kommuner i A4’s omfattende kortlægning alle sjællandske. I nævnte rækkefølge er det Odsherred, Holbæk, Faxe, Gribskov, Helsingør, Ringsted, Ishøj, Næstved, Stevns og Køge. 9 af de 10 kommuner med mindst gæld finder man derimod i Jylland.  

Kortlægningen er foretaget af Kaas & Mulvad for Ugebrevet A4 på baggrund af data fra skyldnerregisteret RKI. I stedet for alene at kigge på antallet af dårlige betalere, tager kortlægningen også højde for, hvor den ubetalte gæld er størst – både nu, og hvordan den har udviklet sig siden januar 2011.

Resultaterne overrasker ikke Louise Frost, der er vært på programmet Luksusfælden og tidligere privatøkonomisk rådgiver i Danske Bank. Når TV3-programmet rykker ud til gældsplagede danskere, er det oftest en familie på Sjælland, der ønsker hjælp til at få styr på gælden. Det er sjældent en jyde, der ringer efter det økonomisk rådgivende tv-team, forklarer hun.

»Jyderne er mere påpasselige med at låne penge. Det overrasker mig ikke, at det er sjællænderne, der er synderne i jeres analyse. Vi har fundet folk på Sjælland, der har op mod 30 forskellige lån, før de giver op,« fortæller Louise Frost.

Sjællændere fristes nemmere

Resultatet af A4’s kortlægning ærgrer Johannes Hecht-Nielsen (V), der som borgmester i Helsingør huser nogle af landets dårligste betalere.

»Det er overraskende for mig, at vi ligger så dårligt. Men jeg tror, det har noget at gøre med indkomstniveauet, som er relativt lavt i Helsingør Kommune,« mener han.

Johannes Hecht-Nielsen mener dog også, at forskellen mellem Jylland og Sjælland kan skyldes, at jyderne er mere tilbageholdne, mens sjællænderne nemmere fristes til at købe over evne.

»Jeg tror, at folk på Sjælland er mere tilbøjelige til at bruge de dyre forbrugslån. Det er jo dem, der sender folk ud i gæld,« siger Helsingør-borgmesteren.

Det er en pointe, som Louise Frost fra TV3 kan nikke genkendende til.

»Mange jyder, som ringer til Luksusfælden, har taget dyre lån til at betale for eksempelvis hårde hvidevarer. I København lånes der til meget mere: Alt fra fladskærme og mobiltelefoner til en ny seng, møbler og rejser. Det er nok lidt mere ekstravagant på Sjælland,« siger hun.

Ser man på det beløb, som de dårlige betalere i gennemsnit skylder, når de først er registreret i RKI, har sjællænderne da også en markant større gæld at afdrage end jyderne. På top 25 over de gennemsnitlige skyldnerbeløb finder man kun to jyske kommuner og en enkelt fra Fyn: Hedensted, Lemvig og Kerteminde.

Flest penge skylder de RKI-registrerede i Hørsholm, hvor det gennemsnitlige beløb per skyldner er knap 140.000 kroner. Den mindste gennemsnitlige gæld findes blandt de dårlige betalere på Ærø, som i gennemsnit skylder 36.000 kroner væk.

Lolland-Falster belaster København

Drømmen om en ny mobil eller en rejse med familien er sjældent det eneste, der sender danskerne ind i en ond gældsspiral, som i sidste ende kan føre til registrering i RKI. Og dermed gør det umuligt for den registrerede at optage ny gæld.

Hos Forbrugerrådet møder projektleder Annette Mathiasen, der er ansvarlig for Forbrugerrådets gratis gældsrådgivning, danskere med rigtig ondt i økonomien.

»Folk kommer med forskellig baggrund, når de henvender sig her. Men typisk er de allerede registreret i RKI, og så er de blevet skilt, fyret eller har været igennem et sygdomsforløb. Eller de har haft et overforbrug. På den ene side er de ramt af noget udefrakommende, og på den anden side kan det være langsomt stigende gæld, der til sidst er uoverskuelig,« forklarer Annette Mathiasen.

Gældsrådgivningen har til huse i København, Odense, Esbjerg og Aalborg. Den telefoniske hotline har åbent cirka to timer om ugen, men nu er efterspørgslen på rådgivning i København så omfattende, at Forbrugerrådet forventer at udvide åbningstiden til 12 timer inden for den kommende måned.

At Sjælland er særlig plaget af gæld, som er svært at afvikle, overrasker heller ikke Annette Mathiasen.

»Vi kan se, at Københavnscenteret er belastet. Dels er der tale om en stor befolkningsgruppe, men belastningen skyldes også, at vi er det center, der er tættest på Lolland-Falster, hvor der er en stor gruppe af gældsplagede borgere,« fortæller Annette Mathiasen.

Næsten hver tiende borger på Lolland har én eller flere sager i RKI-registeret.

Dårlig samfundsøkonomi smitter af

Spørger man borgmesteren i Gribskov, der er den fjerde mest gældsplagede kommune i landet, er de mange dårlige betalere ikke udtryk for overforbrug og luksusudskejelser i hans kommune. Derimod afspejler de efter hans vurdering den situation, som samfundsøkonomien har bragt kommunen i.

»Vi er en udkantskommune, og de dårlige erhvervsmæssige forhold i vores område påvirker borgernes privatøkonomi. Vi mangler erhvervsaktivitet i området. Vi har turismen, men det er kun tre måneder om året. Samtidig er det dyrt at pendle, hvis man for eksempel arbejder i København. Desuden kæmper vi også med et lavt uddannelsesniveau, hvilket betyder, at borgernes indkomster er lavere end andre steder i landet,« forklarer Jan Ferdinandsen (K).

Borgmesteren står ikke alene med vurderingen af, at erhvervslivet har stor betydning for borgernes privatøkonomi. Den deles af blandt andre Kim Bach, Kommunikationsdirektør hos Experian, som er det firma, der driver RKI-registret.

Kim Bach påpeger, at der er sammenhæng mellem de steder, hvor der er misligholdt gæld, og de steder, hvor arbejdsmarkedet er hårdt ramt.  Han mener dog også, at boligmarkedet har stor betydning.

»Før krisen steg boligernes værdi og arbejdsløsheden faldt, hvilket betød, at vi blev mindre opmærksomme på risici. Men når folk så mister deres arbejde eller bliver skilt, slår det meget hårdt igennem, fordi man ikke har tænkt de risici ind og for eksempel ikke har en privat opsparing, der kan tage stødet,« siger Kim Bach.

I Jylland, hvor langt færre borgere havner i RKI, og man har større chance for at komme ud af registeret igen, vil man dog ikke alene skylde skylden på samfundsøkonomien. I Sønderborg er krisen nemlig heller ikke gået nænsomt forbi. Som Sønderborg-borgmester Aase Nyegaard (Fælleslisten) siger:

»I 2009 blev der fyret en masse folk fra en række store virksomheder her i området. Selvom de fleste af dem, som blev fyret, nu er kommet i arbejde, var der mange, der havde svære levevilkår.«

Men frem for at optage dyre quick-lån, så mener Aase Nyegaard, at den svære økonomiske situation i Sønderborg har gjort, at folk passer lidt bedre på, hvad de gør med deres penge. Ifølge A4’s kortlægning indtager Sønderborg Kommune da også en tiendeplads i den gode ende.

»Jeg tror rent faktisk, at der kan være forskel på jyder og sjællændere. Når jeg møder befolkningen hernede, fornemmer jeg en mådeholdenhed og en ansvarlighed. Folks holdning er, at de skal selv sørge for sig selv. Selvfølgelig kan man uforskyldt komme ud i økonomiske problemer. Men man er nødt at sætte tæring efter næring,« mener hun.

Ubetalt gæld er dog ikke bare et problem, der rammer den enkelte. Det er en omkostning for hele samfundet i form udgifter til sagsbehandling og manglende produktivitet. Det mener Annette Mathiasen fra Forbrugerrådet.

»Det er et samfundsmæssigt problem, og derfor må samfundet bidrage til at forhindre, at folk bliver gældsramt og hjælpe dem, der bliver det,« påpeger hun.

Både Kim Bach fra Experian og Annette Mathiasen fra Forbrugerrådet mener, det er vigtigt at tilbyde gratis gældsrådgivning, hvis man skal hjælpe de over 200.000 borgere, der i øjeblikket har en eller flere sager registeret i RKI.