SF rækker forgæves efter en million socialister

Af | @GitteRedder

29 procent af danskerne mellem 18 og 74 år opfatter sig selv som socialister, viser ny A4-undersøgelse. Alligevel har SF kun fat i en brøkdel af de erklærede socialister. Op til SF’s landsmøde i weekenden erkender Annette Vilhelmsen, at det er op ad bakke for partiet i øjeblikket. Valgforsker betegner SF-krisen som slem og forklarer den med partiets højresving.

Foto: Foto: Polfoto

FANEFLUGT Annette Vilhelmsen tøver ikke et splitsekund, når hun bliver spurgt, om hun opfatter sig selv som socialist. Selvfølgelig gør hun det.

»For mig er socialisme at sikre frie mennesker i stærke fællesskaber og sikre et stærkt velfærdssamfund. Vi lever i et land med tryghed og tillid til skoler, retsvæsen, politi, sundhedsvæsen og har et socialt sikkerhedsnet. Det er kernen for mig,« siger Annette Vilhelmsen.

SF-formanden er en ud af 1.072.920 danskere, der opfatter sig selv som socialister. I en ny undersøgelse gennemført for Ugebrevet A4 af analysebureauet YouGov blandt et repræsentativt udsnit af danskerne erklærer 29 procent af danskerne, at de opfatter sig selv som socialister.

Omregnet betyder det, at der i Danmark lige nu er helt præcist 1.072.920 vælgere mellem 18 og 74 år, der i større eller mindre grad opfatter sig selv som socialister.  

I det lys burde det være en sand folkefest for SF-formanden, når hun i den kommende weekend holder landsmøde i SF. Med godt en million socialister i ryggen, regeringsmagten lige ved hånden og en ny formandstitel burde det være, hvad man på moderne dansk kalder en ’walk over’ for Annette Vilhelmsen, når hun skal tale til flere hundrede delegerede i Falkonercentret på Frederiksberg.

Historisk vælgerkrise

Men landsmødet står i skyggen af SF’s historiske vælgerkrise, hvor partiet i en række meningsmålinger ligger faretruende tæt på spærregrænsen med 3 – 4 procent af vælgerne. Kun en brøkdel af de vælgere, der opfatter sig selv som socialister, i dag ville sætte kryds ved det, der ellers skulle være socialisternes folkeparti.   

Annette Vilhelmsen, når I ligger så lavt i meningsmålingerne, har mange af de danskere, der opfatter sig selv som socialister, jo mistet tilliden til jer. De opfatter ikke SF som det naturlige sted at søge hen politisk. Hvorfor?

»Det er ikke nogen hemmelighed, at det er op ad bakke. Jeg håber selvfølgelig, at vi igen kan få flere socialister til at bakke op om os. De behøver ikke at være politisk aktive, men kan blande sig i debatten og give udtryk for deres holdninger. Vi arbejder også på at få folks opbakning til et solidarisk velfærdssamfund, og når langt over en million danskere er socialister, er der jo bred tilslutning til solidaritet og velfærd. Det er jeg glad for, ligesom jeg generelt er glad for, at danskerne gerne vil tage ansvar,« siger hun.

Et ansvarligt venstreorienteret parti

Mens SF styrtbløder i meningsmålingerne og er tæt på spærregrænsen, går Enhedslisten frem og har i marts og april haft rekordhøje målinger helt op til 15 procent af stemmerne. I gennemsnit giver målingerne Enhedslisten opbakning fra mere end dobbelt så mange vælgere som SF.

Men SF’s formand, Annette Vilhelmsen, afviser, at Enhedslisten er det nye socialistiske folkeparti.

»Nej, SF er et ansvarligt venstreorienteret parti med bred appel,« fastslår hun.

Heller ikke SF’s politiske ordfører, Jonas Dahl, vil høre tale om, at SF ikke længere er folkepartiet for socialister.

»Jeg opfatter mig selv som socialist og som en del af et folkeparti, og jeg har aldrig skammet mig over at kalde mig socialist, og det vil jeg også gøre fremadrettet,« siger han.

Men der er mere end en million vælgere, der erklærer sig som socialister, og SF ligger tæt på spærregrænsen. Hvordan hænger det sammen?

»Vi er da udfordret - det nytter ikke noget at benægte det. Det er netop vigtigt at levere de socialistiske svar på, hvordan vi skaber arbejdspladser, og hvordan vi løser de udfordringer, vi står overfor, i solidaritet med hinanden, i stedet for at have nok i os selv og stikke pengene i egen lomme. Det sidste har vi set alt for meget af,« understreger Jonas Dahl.

SF’s højresving

Vælgernes syn på SF har ændret sig markant gennem årene og ikke mindst de seneste år. Partiet er i gang med et gevaldigt højresving, mener vælgerne ifølge en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov foretog for Ugebrevet A4 i slutningen af 2012. Undersøgelsen lå i forlængelse af undersøgelser af vælgernes syn på politiske partier, som Aarhus Universitet har foretaget gennem flere årtier.

Da målingen første gang blev gennemført i forbindelse med valget i 1994, placerede vælgerne partiet langt ude på venstrefløjen og tildelte det scoren 2,29 på en skala, hvor 0 er mest mulig venstreorienteret og 10 er mest mulig højreorienteret. Siden er partiet langsomt blevet opfattet som mere midtsøgende, og det seneste hop fra 2,66 i 2007 til 3,23 i 2012 springer i øjnene.

Rune Stubager, valgforsker på Aarhus Universitet, konstaterer:

»Vælgerne oplever, at SF på ganske kort tid er svinget markant til højre og ind mod midten.«

SF har flyttet sig væk fra vælgerne

SF’s krise er på mange måder identisk med den krise, som Socialdemokraterne står i, mener valgforskeren.

»Grundlæggende oplever vælgerne ikke selv, at de har flyttet deres holdninger siden seneste folketingsvalg, men de oplever, at SF og Socialdemokraterne har flyttet sig, og det er forklaringen på den vælgerkrise, som begge partier står midt i,« siger Rune Stubager.

Regeringspartierne gik til valg på velfærd frem for skattelettelser, men vælgerne oplever ikke, at de får den venstreorienterede vare, som de stemte på, påpeger han.    

I lyset af at antallet af danskere, der opfatter sig selv som socialister, i de seneste fem år har ligget stabilt på cirka 29 procent af befolkningen, mener Rune Stubager, at vælgerflugten fra SF er særlig alvorlig.

»Når andelen af socialister er stabil, er det slemt for SF, at partiet kun kan samle opbakning fra et fåtal af de vælgere, som det burde kunne appellere til. Socialisme handlede i hvert fald traditionelt om blandt andet omsorg for de svageste i samfundet og økonomisk omfordeling fra rig til fattig. Men nu begynder mange med et socialistisk ståsted tilsyneladende at tvivle på, at SF er et socialistisk parti. Mens vælgerne ikke har flyttet sig, oplever de, at SF har flyttet sig væk fra dem,« konstaterer han.

SF’s politiske ordfører, Jonas Dahl, mener imidlertid ikke, at partiet har flyttet sig politisk hverken i tanke eller i handling, siden partiet for første gang nogensinde kom i regering.   

»Vi har lavet nogle svære og vanskelige kompromisser, ja, men kompromiser er det, der skal til, hvis man skal være med til at trække tingene i den rigtige retning. Vi er i gang med at skabe arbejdspladser til de ledige og til de unge på vej gennem uddannelsessystemet. Men det er klart, at vi har overtaget ansvaret på et vanskeligt tidspunkt og det stiller os i en stor udfordring med at genetablere tilliden til dansk økonomi og få skabt de nye arbejdspladser,« siger han.

Rydder op efter festen

Ifølge SF-ordføreren er der ingen vej uden om at udvise økonomisk ansvarlighed, når Lars Løkke Rasmussen (V) med god hjælp fra Kristian Thulesen Dahl (DF) har efterladt et stort hul i statskassen. At påtage sig regeringsansvar handler også om at spænde livremmen ind i stedet for at feste videre for lånte penge, påpeger han.  

»Det er da frustrerende at skulle rydde op efter en fest, som du dybest set ikke selv var en del af. Men jeg synes stadig væk, at man skal tage ansvaret på sig. Og jeg synes også, at de socialistiske løsninger på krisen er langt bedre end de borgerliges krav om nulvækst,« fastslår Jonas Dahl.

Men leverer SF og regeringen socialistiske løsninger?

»Vi leverer solidariske løsninger på de udfordringer, som vi står i. Vi står over for en økonomi med et bundløst hul, og det forholder vi os til,« siger han.

På weekendens landsmøde vil det blive slået fast igen og igen, at SF ikke har flyttet sig væk fra sit socialistiske udgangspunkt, understreger Jonas Dahl. Der vil blive talt om ansvarlighed, nødvendighed og om, at arbejdsløsheden er på vej ned.

»Og så er det jo altid dejligt at vide, at der er et potentiale til at gå frem i meningsmålingerne,« siger han og refererer til, at A4-undersøgelsen viser, at der er mere end en million socialister herhjemme.