Sanktioner er uden virkning over for svage ledige

Af

Det virker at trække ressourcestærke ledige i kontanthjælpen, hvis de tager for let på aktivering, mener eksperter. Derimod forstår svage ledige ikke, hvorfor kontanthjælpen forsvinder og får i stedet endnu flere problemer.

DOMINOEFFEKT Hvis den ledige glemmer at møde til aktivering, hjælper det på hukommelsen at blive trukket i kontanthjælp. Sådan lyder konklusionen fra flere eksperter, når det drejer sig om stærke ledige, som er parate til job.

»Nogle mennesker kan piskes til at tage et ansvar. Andre står stille, mens de piskes. Truslen om, at man kan blive trukket i kontanthjælp gør, at nogle handler. Men det kræver, at man har ressourcer at handle med,« understreger Dorte Caswell, programleder på Anvendt KommunalForskning. 

Hun er i gang med at forske i kontanthjælpsmodtagere, som mister støtten. De seneste fire år er antallet af sanktioner, hvor kommunerne har trukket ledige i kontanthjælp, steget fra knap 32.000 i 2007 til lige under 126.000 i 2010.

En teori er, at stigningen i sanktioner skyldes flere unge og ressourcestærke modtagere af kontanthjælp. Og her tyder undersøgelser på, at det virker at trække i understøttelsen.

Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, forklarer, at selv blide sanktioner, hvor ledige bliver trukket et par dage i kontanthjælp, har en effekt.

»Det kan godt være, at man hurtigt finder et job. Men undersøgelser peger på, at man får en lavere løn end tidligere og har jobbet i kortere tid.«

Når straf er forgæves

6 ud af 10 ledige, der bliver trukket i kontanthjælp, er klar til at få et job. Resten har behov for aktivering eller uddannelse først, men også ledige med massive problemer bliver trukket i støtten. Sidste år skete det mere end 2.000 gange.

»Det er meningsløst at bruge sanktioner over for ledige med mange problemer. Sanktionen virker ikke, fordi manglen på penge blot bliver et problem oven i alle de andre. Det fjerner jo ikke den psykiske lidelse eller den voldelige mand. Man skal have hjælp til at løse problemerne,« mener Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Nogle gange er folk forvirrede over reglerne og ved ikke, hvad de gør galt, fortæller Dorte Caswell. En mand fik blandt andet at vide, at han skulle møde til aktivering. Men af kommunen fik han også besked på at blive hjemme, når hjemmehjælperen kom. Begge dele kunne ikke lade sig gøre.

»Min tese er, at en del af kontanthjælpsmodtagerne ikke fatter, hvad det er der sker, når de pludselig har færre penge mellem hænderne,« siger hun.