Samuelsen: Resten er jeg ligeglad med

Af | @MichaelBraemer

Lavere skat, mere vækst, mere frihed og en bedre offentlig sektor. Det er alt, hvad Anders Samuelsen går op i. I et interview med A4 kræver den liberale partileder langt mere gennemgribende reformer, end vi hidtil har set. Han mener, de andre partier luller danskerne i søvn med fesne reformer og politisk tomgangssnak.

Foto: Foto: Anders Find/Polfoto

INTERVIEW Et fælles finanslovsudspil fra partierne i blå blok har fået regeringens kolde skulder. Men skuffelsen for Liberal Alliance må være til at bære, for det er alligevel helt anderledes gennemgribende reformer, der skal til, hvis dansk økonomi skal på ret køl og velfærden reddes, mener den liberale partiformand, Anders Samuelsen.

»Danmark er en nation med åbent benbrud, og så snakker man om, hvilken farve plaster man skal sætte på,« siger han.

Anders Samuelsen er godt og grundigt træt af udenomssnak og stilstand i dansk politik i lyset af partiformandens yderst dystre prognoser:

»Vi har slet ikke råd til vores velfærdssamfund, hvis vi fortsætter i samme spor.«

Varm luft

I et interview med Ugebrevet A4 retter den liberale partiformand skytset mod Folketingets øvrige partier, der efter hans mening er godt i gang med at lulle danskerne i søvn med tamme reformer, varm luft og symptombehandling, alt imens velfærden smuldrer. I stedet for at gøre det nødvendige.

Anders Samuelsen giver i det hele taget ikke meget for regeringens bebudede reformkurs.

»Vi kaster om os med ord som ’reform’ og ’reform-amok’, men det, vi har set indtil nu, er jo ikke i nærheden af reformer,« siger Anders Samuelsen.

Selv forårets stort anlagte vækstplan, som hans eget parti lagde stemmer til, betegner han som en lappeløsning, der ikke har nogen reel virkning.

»Det kan ikke betegnes som andet end status quo at lave en vækstpakke, der skaber mellem 1.000 og 1.500 job de næste syv år. I den periode, vi forhandlede pakken på plads, mistede vi flere arbejdspladser, end man forventer at have skabt i 2020,« siger partiformanden. Han understreger, at regnestykket er finansminister Bjarne Corydons (S) eget.

Koster velfærd

Når regeringen i løbet af efteråret fremlægger både en reform af beskæftigelsessystemet og af erhvervsuddannelserne, håber Anders Samuelsen, at det, han opfatter som politisk tomgang, er byttet ud med større reformvilje. 

»De her fastlåste positioner i dansk politik er utroligt ødelæggende for vores mulighed for at finansiere vores velfærdssamfund. Vi tænker, at nu har vi fundet den rigtige model og den rette størrelse på den offentlige sektor. Men vi glemmer alle bagsiderne,« siger Anders Samuelsen.

Han henviser til den store andel af personer på overførselsindkomst.

»800.000 personer er placeret uden for fællesskabet. Hvordan kan man sige, at det er en succes, og at man ikke vil ændre på den model? Det er en socialpolitisk katastrofe af dimensioner.«

Det at få flere væk fra offentlig forsørgelse er et af hovedelementerne i partiets planer om at slanke den offentlige sektor, der ifølge Anders Samuelsen har en størrelse, der går ud over den danske konkurrenceevne.

»Den offentlige sektor er alt for dyr. Det får os til at kræve for mange skatter ind, og når vi kræver for mange skatter ind, ødelægger vi konkurrenceevnen. Vi er de eneste, der tør sige det her,« siger Anders Samuelsen.

Kejserens nye, liberale klæder

Men hvad gør man, når man står i spidsen for det eneste parti, som ifølge Anders Samuelsen har indset, hvad der er nødvendigt? Man væbner sig med tålmodighed og øver indflydelse, hvor man kan, indtil virkeligheden går op for alle andre.

»Barnet i ’Kejserens nye klæder’ havde heller ikke indflydelse til at starte med. Men til sidst kunne folk godt se, at barnet havde ret, og så ændrede de indstilling til, hvorvidt kejseren havde tøj på eller ej,« siger Anders Samuelsen og fortsætter:

»Hvis barnet ikke er der til at fortælle, hvordan tingene egentlig hænger sammen, så får folk efterhånden lullet sig ind i denne her historie om, at det går godt, og at krisen er overstået,« siger han.

Og Anders Samuelsen er ikke i tvivl om, at han og hans partifæller får mere indflydelse i fremtiden. Faktisk bliver Liberal Alliance tungen på vægtskålen, når danskerne atter skal til stemmeurnerne og det nye Folketing stykkes sammen.

»Det er os, der har de afgørende mandater til næste valg. Vi får 18 mandater og den position, som Radikale og Dansk Folkeparti havde på deres bedste dage under den forrige regering,« siger Anders Samuelsen.

Han afviser at ville være med i regeringen, hvis det skulle ende med et blåt flertal.

»Risikoen ved at komme i regering er, at man får nogle ministerposter og bliver kvalt i dem. Vi skal have fokus på retningen, og det kan man bedre have, når man står udenfor. Her kan man sætte en pris, som kan flytte noget,« siger Samuelsen.

Og til den tid skal partiet nok forstå at tage sig betalt, når forskellige tiltag skal stemmes igennem.

»Der skal betales hver gang på fire områder: Lavere skat, mere vækst, mere frihed og en bedre offentlig sektor. Resten er jeg ligeglad med,« siger Samuelsen.

Det ægte arbejderparti

For Anders Samuelsen er det en gåde, hvorfor man ikke én gang for alle gør op med det system, som, han mener, fastholder hundredtusindvis af mennesker på offentlig forsørgelse. For ham ligger løsningen ligefor.

»Vi kan vælge mellem to modeller. Vi kan fortsætte som nu, hvor der næsten ingen økonomisk afstand er mellem at arbejde og ikke at arbejde. Her er man nødt til at piske folk ind på arbejdsmarkedet ved at stresse dem med alle mulige former for aktivering. Eller også kan vi sørge for, at der er lidt større afstand, og så skrue ned for aktiveringsræset, for så skal folk nok tage sig et arbejde,« siger Anders Samuelsen.

Når den offentlige debat konstant kredser om længden af dagpengeperioden, genoptjeningskrav, og hvem der er berettiget til en given ydelse, understreger det blot, at politikerne ikke er parate til at tage det endelige opgør med systemet.

»Man tænker hele tiden i, hvor hurtigt folk kan komme tilbage på en overførselsindkomst – i stedet for at tænke i, hvor hurtigt de kan komme tilbage i arbejde. Det er man nødt til, hvis man har opgivet at ændre systemet og få skabt arbejdspladser,« siger Anders Samuelsen og fortsætter:

»Vi har opfundet aktiveringssystemet af en eneste årsag. Det er for at stresse de ledige og gøre det så surt som muligt for dem.«

Derfor ynder han også at kalde Liberal Alliance for Danmarks rigtige arbejderparti. Han har sammen med sine partifæller udviklet en model, der ifølge partiformanden ville barbere antallet af personer på overførselsindkomst voldsomt ned og få 210.000 personer ekstra i fuldtidsbeskæftigelse indtil 2020. Væsentligt mere end de 1.000-1.500 job i vækstplanen, fremhæver han.

En lille ekstra reform

Heller ikke den kommende erhvervsuddannelsesreform vil rykke det store ifølge den liberale partiformand.

»Det bliver lidt noget snak, og så bliver det en lille reform, og så kalder man det en stor reform – lidt ligesom når vi laver folkeskolereform. Sådan ender det her også,« siger han.

Han er ikke i tvivl om, hvad hovedproblemet på landets erhvervsskoler er:

»Prestigen skal op. Vi skal have gjort op med det uddannelsessnobberi, som det er endt i. Alle skal absolut have en gymnasieuddannelse i dag. Det er svært at løse, for det handler om at ændre en kultur og vores alle sammens syn på det,« siger Anders Samuelsen.

Derfor var Liberal Alliance også hurtige til at bakke op om Danske Erhvervsskolers nylige reformudspil, der blandt andet lægger op til at skærpe de faglige krav.

Men for Anders Samuelsen er det også vigtigt at holde fast i, at der altid vil være en restgruppe, der ender som ufaglærte. Derfor er det vigtigt, at der også i fremtiden er ufaglærte job at få.

»Der vil altid være nogle, som har det vanskeligt, og der vil altid være folk, der ender med at være ufaglærte. Det skal være sådan, at der stadigvæk eksisterer ufaglærte job, som folk kan varetage. Man kan ikke tvinge en uddannelse ned i halsen på folk.«

Ligesom det ikke er nok at lappe hist og pist på det, Anders Samuelsen kalder et dysfunktionelt beskæftigelsessystem, kan en kommende erhvervsuddannelsesreform heller ikke stå alene.

»Jeg tror ikke på, at den kan stå alene. Men forhåbentlig kan det være en lille brik, som får rykket lidt ved noget,« siger Anders Samuelsen.

I sidste ende vil de øvrige partier opdage, at der først får alvor kommer gang i vækst og jobskabelse, når de bebudede reformer tænkes sammen med gennemgribende forandringer i skattesystemet og den offentlige sektor.

»Der skal noget mere til. Det ved de andre politikere også godt. Jeg tror i virkeligheden ikke, at de er synderligt uenige med mig,« siger Anders Samuelsen og fortsætter:

»Barnet i ’Kejserens nye klæder’ fik også opbakning til sidst, for virkeligheden var trods alt for slående.«