partilederrunde

Samuelsen: Nej til Venstres sortering af udlændinge

Liberal Alliance afviser Venstres plan om at give bestemte nationaliteter forrang til Danmark. I stedet byder Liberal Alliance ind med en udlændingepolitik, som er ’en fed Mercedes’. Det fortæller formanden Anders Samuelsen, som samtidig lancerer sit parti som det bedste arbejderparti.

»Vi skal have ryddet op i tankegangen om, at indvandring er en 
belastning for os,« siger Anders 
Samuelsen.

»Vi skal have ryddet op i tankegangen om, at indvandring er en belastning for os,« siger Anders Samuelsen.

Foto: Claus Bech/Scanpix

I går kritiserede Brasilien Venstre for partiets udspil til udlændingepolitik. Og i dag melder Liberal Alliance sig også ind i koret af kritikere. Det er partiet inderligt imod at sortere folk på nationaliteter, sådan som Venstre ønsker.

Der er langt fra enighed om udlændingepolitikken i den borgerlige blok. Det gør formanden for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, klart.  Han vil ikke være med til at give nogle nationaliteter nemmere adgang til Danmark end andre, sådan som storebror Venstre ønsker.

»Lad os sige det, som det er: Venstres forslag handler om muslimer og ikke-muslimer. Det er elefanten i rummet, som ingen vil tale om. Men vi har meget mere lyst til at sortere folk på individ- end på gruppeplan,« siger Anders Samuelsen.

Klik her for at læse Anders Samuelsens blå bog

Venstre lægger op til, at borgere fra lande som USA, Japan og Israel får betydeligt nemmere adgang til Danmark end borgere fra eksempelvis Kina, Brasilien og Sydafrika. Men på den måde løber Danmark en stor risiko for at gå glip af talenter, mener Anders Samuelsen.

»Venstre er kommet frem til, at det eksempelvis skal være sværere for kinesere at komme hertil. Men der er højst sandsynligt nogle meget kloge kinesere, som, vi håber på, gerne vil til Danmark. Og som vil kunne skabe arbejdspladser og vækst her,« siger Anders Samuelsen.

Job og nul kriminalitet

I stedet for som Venstre at sortere bestemte nationaliteter fra på forhånd, vil Liberal Alliance (LA) stille kontante krav til de mennesker uden for EU, som vil hertil for at arbejde.

Hvis du stjæler en cykel, så kan du godt vende om og tage hjem. Der er en hård og kontant afregning, for sådan ville jeg også behandle min gæst hjemme i privaten.

»Du kan kun komme hertil, hvis du har et job på forhånd. Samtidig skal du tegne en sundhedsforsikring, og du må ikke trække på de offentlige kasser de første fem år. Mister du dit arbejde, ryger du ud. Begår du kriminalitet, ryger du ud,« siger Anders Samuelsen.

Og at partiet vil slå hårdt ned på ballademagere, skal ingen være i tvivl om.
»Hvis du stjæler en cykel, så kan du godt vende om og tage hjem. Der er en hård og kontant afregning, for sådan ville jeg også behandle min gæst hjemme i privaten. Hvis vedkommende stjæler en kuglepen, så er det ud af vagten! Men vi er glade for vores gæster, så længe de opfører sig ordentligt,« siger Anders Samuelsen.

Han er ikke som Venstre optaget af en konkret beløbsgrænse, der skal diktere, hvem der kan få nem adgang til landet.

»Men der skal være en erkendelse af, hvad det er for en virksomhed, man kommer og arbejder for. Det er klart, at det ikke nytter noget, hvis man kommer og arbejder i fætterens pizzaria og ikke reelt får løn. Princippet er, at det skal være til et tilsvarende job, som en dansker kunne have fået,« siger Anders Samuelsen.

Dansk Folkeparti får baghjul

LA står for en hårdere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti. Det mener Anders Samuelsen, der ikke er sen til at sende en stikpille mod partiet.

»Dansk Folkeparti havde muligheden i ti år for at rette op på udfordringerne på udlændingeområdet, og det lykkedes ikke. Jeg forstår godt, at partiet angriber os nu, for de er bekymrede for, at folk skal opdage, at vi har en klog politik: Ja til dem, der kan og vil. Og nej til dem, der ikke kan – og ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt,« siger Anders Samuelsen, som kalder sin politik ’no nonsense’.

Respekt for de hårdtarbejdende

Samtidig skal respekten tilbage omkring de indvandrere, der arbejder hårdt og bidrager, men alt for ofte bliver marginaliseret i debatten.

Vi varetager langt stærkere den arbejdende del af danskernes interesser end Socialdemokraterne og langt bedre de svages interesser end SF.

»Vi skal have ryddet op i tankegangen om, at indvandring er en belastning for os. Den debat smitter negativt af på dem, der gør det godt og knokler løs for at blive velintegreret. Det sætter det danske samfund i et dårligt lys og mindsker vores muligheder for at tiltrække de indvandrere, som vi gerne ser komme til landet,« siger Anders Samuelsen.

Vi har den fede Mercedes

Adspurgt om han er parat til at gå på kompromis på udlændingeområdet, hvis den borgerlige blok vinder næste valg, siger Anders Samuelsen:

»Vi kommer med den fede Mercedes med det fede udstyr, og jeg kan ikke se, at den bliver federe, hvis jeg begynder at pille ved den og fjerne ting.«

Han håber, at de blå partier vil nikke samtykkende til principperne i hans ’Mercedes’. Og han vil ikke afsløre, hvilke dele af hans udspil, som måske er til forhandling.

»Det må vi tage efterhånden,« siger han.

Arbejderpartiet for de mellemstærke

Liberal Alliance får tit skudt i skoene, at det et parti for rige mennesker, der vil betale mindre i skat. Omdømmet skyldes blandt andet, at Saxo Bank er partiets hovedsponsor. Men Anders Samuelsen mener, at LA er det parti, der bedst varetager lønmodtagernes interesserer.

»Fuldstændig uden at rødme mener jeg, at vi er et arbejderparti, der prøver at give alle mulighed for at bidrage med det, som de nu kan bidrage med. Samtidig er vi et parti for mellemstærke danskere, som får ting til at ske og skaber arbejdspladser,« siger han og fortsætter:

»Vi varetager langt stærkere den arbejdende del af danskernes interesser end Socialdemokraterne og langt bedre de svages interesser end SF.«

Bare fordi du siger, at jeg er grim, bliver jeg jo ikke grimmere af det. Vi bliver heller ikke de riges parti af, at nogle råber det 100 gange.

Den markante udmelding skyldes, at arbejderne ifølge Anders Samuelsen vil få størst glæde af LA’s politik. Han fortæller, at LA vil give alle i arbejde en skattelettelse på 20.000 kroner om året. Den lettelse sammen med LA’s øvrige politik vil angiveligt skabe mindst 200.000 nye arbejdspladser til stor glæde for blandt andre de arbejdsløse.

I bliver ellers tit beskyldt for at være de riges parti, fordi i vil give skattelettelser til dem. Hvad siger du til det?

»Bare fordi du siger, at jeg er grim, bliver jeg jo ikke grimmere af det. Vi bliver heller ikke de riges parti af, at nogle råber det 100 gange,« siger Anders Samuelsen, der samtidig forsøger at slå endnu en myte om sit parti til jorden:

»Folk tolker på, at skattelettelser skulle være målet i sig selv, men det er kun et middel. Vi har en intention med vores politik, som er at skabe mere frihed, mere begejstring, flere arbejdspladser og at give dem, der står udenfor, en chance,« siger han.

Regeringen fører bestikkelsespolitik

På trods af den bebudede status som det rigtige parti for den danske arbejder vil LA ikke støtte op om regeringens forslag om at fordoble loftet over fradraget for kontingent til fagforeninger. Anders Samuelsen kalder udspillet for ’bestikkelsespolitik’.

»Fagbevægelsen skal have en gave for at finansiere Socialdemokraternes næste valgkamp. Det er trist, at vi er kommet dertil, at man ikke hellere vil give en skattelettelse til alle, der er i arbejde. For så havde de fint råd til at betale deres kontingent,« siger han.

Forslaget er udtryk for, at regeringen ved bedst, mener han.

»Når man gør det på den her måde, risikerer man ikke, at folk bruger deres penge på noget andet. Regeringen tror, at de ved, hvad der er bedst for befolkningen.

Fagforeningerne skal grundlæggende blive bedre til at argumentere for, hvorfor man skal være medlem af klubben,« siger Anders Samuelsen, hvis parti for to år siden valgte at holde sommergruppemøde på restaurant Vejlegården som støtteaktion for restaurantens opgør med den traditionelle fagbevægelse.

Dagpenge og indpakningspapir

Selv om LA ifølge Anders Samuelsen varetager de svages interesser bedre end SF, vil partiet ikke gøre noget konkret for at løse problemet med de tusindvis af mennesker, der mister dagpengene.

»Vi vil ikke ændre på reglerne, for det vil bare udskyde problemerne. Hvis man tror, man løser problemer ved at lave lidt om på genoptjeningsprincipperne, så er det det samme som at få en julegave og kun været fokuseret på indpakningspapiret. Det interessante er det, der ligger inde bagved, og det er arbejdspladser,« siger Anders Samuelsen og fortsætter:

»Man kan lave en masse fiksfakserier, men det ændrer ikke ved, at der er masser af arbejdspladser, der flytter ud af landet. I stedet bliver det en diskussion om, hvad folk skal leve af i stedet for at sørge for, at der bliver skabt arbejdspladser, som de rent faktisk kan leve af.«

Ligesom med dagpengene skal man heller ikke forvente initiativer fra LA, når det kommer til social dumping. Han fortæller, at han ikke har set noget fra regeringens side, der har reelle effekter.

»Hvis ikke regeringen med hele sit kontaktnet i fagbevægelsen kan byde ind, så kan man da heller ikke forlange, at vi andre tager en masse initiativer på det felt. Jeg er lyttende over for, hvad der måtte komme.«

Det lyder som om, du ikke selv har noget på bedding på det her område?

»Der er én ting, som jeg har på bedding, og det er at skabe vækst, så der bliver skabt flere arbejdspladser,« svarer Anders Samuelsen.

”Vi skal ikke lovgive om blindtarme”

Han vil tværtimod gerne slå et slag for tilliden – eller manglen på samme – over for offentligt ansatte.

Se på folkeskolereformen. Vi stemte imod den, fordi den er udtryk for en disrespekt for lærernes faglighed. Det er utroligt, at det er os, som skal stå på deres side.

»Når vi bekæmper bureaukrati i den offentlige sektor, er det for at levne plads til, at de offentligt ansatte kan bruge deres faglighed. Vi er kommet alt for langt ud af den vej, der hedder, at vi i Folketinget og kommunalbestyrelserne ved bedst. Heldigvis er vi ikke kommet så langt endnu, at vi vil bestemme, hvordan en blindtarm skal fjernes. Der har vi dog trods alt stadigvæk lidt respekt for fagligheden,« siger Anders Samuelsen og retter en skarp kritik mod Socialdemokraterne og SF.

»Se på folkeskolereformen. Vi stemte imod den, fordi den er udtryk for en disrespekt for lærernes faglighed. Det er utroligt, at det er os, som skal stå på deres side. Hvad gør Socialdemokraterne? Hvad gør SF? De laver en total mistillidserklæring til ansatte i den offentlige sektor. Og der er jo ingen i den offentlige sektor, der går på arbejde for bevidst at lave fejl,« siger han og fortsætter:

»Vi skal have en grundlæggende respekt for og tillid til, at offentligt ansatte gør deres bedste og ikke er ude på at genere folk,« siger Anders Samuelsen.

LA håber på afgørende mandater

Hvis det lange lys bliver sat på, er han ikke afvisende over for, at LA går med i regeringen, hvis blå blok får flertal efter næste valg.

»Jeg vil ikke afvise at gå med i en regering, hvis det viser sig, at vi får mest indflydelse ved at gøre det. Det ville være fjollet at have en politik om, at vi ikke skal det.«
Han understreger igen og igen, at man ikke skal kunne tælle til 90 alene for at få indflydelse.

»Det handler om at have de afgørende mandater. Det ved Margrethe Vestager (formand for Radikale Venstre, red.), og det mærker statsministeren hele tiden. Det er netop vores mål at få de afgørende mandater, så vi kan skubbe tingene i den rigtige retning,« siger han.

»Debatten er for polariseret«

I den forbindelse er Anders Samuelsen træt af, at den politiske debat i hans øjne er blevet for polariseret og bygger på forkerte dogmer.

Som eksempel nævner han partiets forslag om et socialt frikort, hvor udsatte borgere kan tjene skattefrie kroner og på den måde komme ind på arbejdsmarkedet.

»Da vi kom med det forslag, var Enhedslisten nogle af de første til at fordømme det. ’Det er typisk Saxo Bank partiet,’ lød det. Og hvor dumt var det lige? Hvor mange hjalp det lige? Den slags skal jeg ærligt indrømme, at jeg er dødtræt af. Det er enormt fordømmende,« mener Anders Samuelsen og fortsætter:

»Der er for meget automatpilot over de politiske reaktioner. Når vi kommer med løsninger, bliver de nogle gange skudt ned, bare fordi de kommer fra os. ’Det er en forkert afsender,’ siger folk.«

Men er mange af dine forslag – eksempelvis jeres ideer om en ny skattestruktur – ikke for politisk aparte i forhold til nogensinde at få et flertal?

»Det spørger du mig kun om, fordi du så ofte har læst de spørgsmål og holdninger andre steder. Hvis man gennemfører vores politik, kan man få skattetrykket ned fra 49 procent til cirka 44 procent. Så er vi på det svenske niveau. Er det aparte? Det bliver jeg nødt til at insistere på, at det ikke er.«