Samtaleemne nummer et er Khader

Af | @JanBirkemose

Naser Khader er den partileder, som vælgerne har talt mest om under valgkampen. Han er også den, der har skuffet mest, viser undersøgelse. Oppositionens ledere får al sympatien.

ROLLELISTE Mere end hver fjerde vælger peger på Ny Alliances Naser Khader som den partileder, de har talt mest om i løbet af valgkampen. Men selv om Naser Khader ifølge en ny undersøgelse ubestridt optræder i valgkampens store hovedrolle, kaster den ikke kun glans. Undersøgelsen, som Analyse Danmark har foretaget for A4 blandt 1.040 vælgere, viser nemlig, at Naser Khader er den partileder, der har skuffet flest vælgere. 26 procent siger, at han er den leder, de har talt mest om. 19 procent siger, at han er den, der har overrasket mest negativt.

Naser Khader vælger dog at se undersøgelsen i et positivt lys og mener, at de negative point er uundgåelige, når man konstant er i centrum:

»Jeg er glad for, at vælgerne har talt meget om mig, for det betyder helt sikkert også, at de har talt om Ny Alliance. Som nyt parti har det enorm betydning at være synligt. Og så er det nok ikke til at undgå, at der også kommer negative historier.«

Han ærgrer sig over, at undersøgelsen ikke giver et klart svar på, hvad det er, som har skuffet vælgerne. Men han har selv sine forestillinger:

»Jeg vil tro, at nogen er skuffede over, at vi ikke har meldt klart ud, om Helle Thorning-Schmidt eller Anders Fogh Rasmussen skal være statsminister. Andre er måske skuffede over nogle af vores udmeldinger. Og så kan det også godt være, at historierne i Se og Hør (hvor Naser Khader beskyldes for at have benyttet sort arbejdskraft, red.) har haft en effekt. I hvert fald har de været med til fjerne fokus fra vores politik,« siger Naser Khader.

Usynlige Bendt

På listen over vælgernes mest omtalte partiledere kommer Helle Thorning-Schmidt (S) ind på en anden plads som knap hver fjerde vælgers yndlingsemne. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ligger på tredjepladsen og spiller kun hovedrollen for 12 procent af vælgerne.

Statsministeren er dog markant mere i vælgernes rampelys end hans konservative vicestatsminister Bendt Bendtsen. Kun en procent af vælgerne peger på ham som den partileder, de har talt mest om. Næsten symptomatisk for Bendt Bendtsens placering i undersøgelsen har han ikke ønsket at kommentere den.

På listen over de partiledere, som har overrasket vælgerne mest positivt i valgkampen, har Villy Søvndal (SF), Helle Thorning-Schmidt (S) og Margrethe Vestager (R) indtaget de tre øverste pladser. Den sympati modtages selvfølgelig med stor glæde hos Villy Søvndal, der – ligesom den socialdemokratiske og den radikale partileder – optræder i sin første valgkamp som partileder. Derfor er han også åben for, at den positive overraskelse måske skal tolkes behersket.

»Det kan da godt være, at vi overrasker positivt, fordi forventningerne ikke har været høje,« siger Villy Søvndal, som dog har mere tillid til sin anden analyse:

»Jeg tror, danskerne belønner os alle tre for, at vi hele tiden har forsøgt at bygge bro i oppositionen. Og det er også en af grundene til, at oppositionen igennem hele valgkampen er gået frem. Enhver ved, at forudsætningen for, at tre partier skal arbejde sammen er, at man viser villighed til at bøje af. Det er ikke et svaghedstegn, men et styrketegn, at oppositionens partier er villige til at bøje af. Ellers kan det jo slet ikke blive til noget,« siger Villy Søvndal.

På listen over de partiledere, der har overrasket mest negativt, kommer Pia Kjærsgaard (DF) og Anders Fogh Rasmussen ind på anden- og tredjepladsen efter Naser Khader.