Så hjælp dog IT-branchen

Af Kim Bonde Nielsen, konsulent i HK Service København

Transcom opsagde knap 200. Tiscali har fyret 130 medarbejdere. Telia har fyret knap 300. Og Orange har netop varslet, at cirka 400 ansatte skal afskediges. Det er blot et udpluk af de seneste måneders masseafskedigelser i IT-branchens akutte krise. Alene i løbet af det sidste års tid er der forsvundet over 3.000 arbejdspladser i branchen. Ledigheden blandt de københavnske IT-medlemmer i Samdata er i løbet få måneder steget fra 12 til foreløbig 18 procent.

Og samtidig sprøjter IT-branchens uddannelsessteder tusindvis af nyuddannede ud i arbejdsløshed.

Der er med andre ord behov for en politisk indsats her og nu. Men indtil videre har hverken regeringens ministre eller for den sags skyld andre ansvarlige politikere foretaget sig noget som helst for at stoppe den negative udvikling. I betragtning af at vi langt fra har set de sidste fyringer i branchen, er det under al kritik. Hvis stigningen i ledigheden skal vendes, er der brug for en samlet plan for branchen. De tusinder af ledige skal have hjælp til at videreuddanne sig eller finde jobs i andre brancher. Og uddannelsesinstitutionerne må ændre strategi og udvikle nye overbygninger til de eksisterende uddannelser og mindske optaget i bunden af systemet!
Megafon har for HK Service København undersøgt, hvordan det er gået med de godt 500 datamatikere, der afsluttede deres uddannelse i november. I hovedstadsområdet er 67 procent af dem stadig uden job. På det øvrige Sjælland er tallet 76 procent.

Ledigheden er med andre ord eksplosiv. Alt tyder på at masseafskedigelserne vil fortsætte også i det kommende år. IT-virksomhederne skærer ned eller lukker over alt i verden i disse år.

Så kære ansvarlige politiker: Vågn op! Havde krisen ramt B&O i Struer eller Lego i Billund, havde det helt givet haft din fulde bevågenhed. Men ledighed gør ondt, uanset hvor den rammer. Tusinder af unge mennesker er i klemme i hovedstaden. Så hjælp dem dog!