S vil hjælpe ofre for mobning

Af | @MichaelBraemer

Socialdemokraterne fremlægger i denne måned en større handlingsplan mod mobning. Delt bevisbyrde i mobningssager skal give mobbeofre samme retsbeskyttelse som for eksempel ofre for sexchikane.

En større handlingsplan, som Socialdemokraterne vil fremlægge i denne måned, skal gøre livet lettere for ofrene for mobning. Som det fremgik af Ugebrevet A4 i sidste uge, er mobning et problem, som rammer op mod 100.000 danske lønmodtagere, og hvert år koster samfundet milliarder. Samtidig er hjælpen til ofrene utilstrækkelig.

Udspillet fra Socialdemokraterne skal gøre det lettere for personer, der bliver udsat for mobning på arbejdspladsen, at opnå erstatning. Ved at indføre delt bevisbyrde skal ofrene sikres samme retsbeskyttelse som for eksempel ofre for sexchikane. 

»Retstilstanden er for slap, derfor må der strammes op. Ofre for mobning har krav på en bedre retsbeskyttelse, end de har i dag, og det er både oplagt og enkelt at indføre delt bevisbyrde, som det allerede er sket i sager om sexchikane,« siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Jan Petersen, til Ritzau.

Socialdemokraterne vil samtidig arbejde for, at mobbeofre slipper for karantæne i dagpengesystemet, hvis de kommer i en situation, hvor de bliver nødt til at sige op for at slippe for mobning på arbejdspladsen.

Mens Socialdemokraternes forslag modtages positivt af fagforbund, er begejstringen hos arbejdsgiverne til at overse. Dansk Handel & Service kalder forslaget om delt bevisbyrde et indgreb i ledelsesretten og finder det grotesk, hvis arbejdsgiverne skal til at føre bevis for, at de ikke har mobbet.