Røde vælgere ønsker lynvalg

Af | @GitteRedder

Ny undersøgelse viser, at venstrefløjens vælgere sukker efter et hurtigt valg, mens borgerlige vælgere foretrækker folketingsvalg så tæt på november som muligt.

VALGDATO Mens pressen ustandseligt spekulerer i, hvornår statsministeren udskriver folketingsvalg, foretrækker næsten halv­delen af danskerne, at vi får et valg til efteråret. 46 procent af alle vælgere mener, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal være tålmodig og først udskrive valg til afholdelse i september, oktober eller november. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4 blandt 1.486 vælgere.

Men der er en klar skillelinje mellem venstrefløjens og højrefløjens vælgere.

Blandt rød bloks vælgere foretrækker 6 ud af 10 et folketingsvalg inden sommerferien, mens kun hver fjerde røde vælger vil vente til efteråret. Helt omvendt ser det ud blandt blå bloks vælgere, hvor kun hver 10. ønsker et valg på denne side af sommerferien. Næsten tre ud fire borgerlige vælgere mener, at valget først bør afholdes i september, oktober eller november.

De politiske eksperter ser en indre logik i, at borgerlige vælgere helst vil vente med valg, mens venstrefløjens vælgere sukker efter et hurtigt valg:

»Socialdemokraterne og SF vil naturligvis gerne have valg nu i rimelig sikker forventning om at vinde, mens de borgerlige helst vil vente længst muligt. Står man til at tabe, kan man lige så godt vente til sidste øjeblik og så håbe på, at der byder sig noget til, som ændrer situationen,« siger valgforsker på Aarhus Universitet Rune Stubager.

En form for politikerlede

Politisk kommentator Hans Engell havde troet, at flere vælgere ønskede et hurtigt valg:

»Vi har en stor arbejdsløshed og et kæmpemæssigt statsunderskud. Vi har et erhvervsliv og en fagbevægelse, der råber på politisk handlekraft. Og vi har et Folketing, hvor der stort set ikke er indgået en eneste større politisk aftale siden oktober. Derfor undrer det mig, at danskerne ikke vil have en hurtig politisk afklaring, så vi kan komme videre,« siger han.

Men ifølge Hans Engell afslører A4-undersøgelsen en form for politikerlede. Flere end 8 ud af 10 vælgere – stort set lige mange fra rød og blå blok – mener nemlig, at politikerne i øjeblikket bruger flere kræfter på at sikre deres parti et godt valg end på at løse Danmarks problemer.

»Vælgerne har sådan set ret. Der indgås ikke store aftaler på Christiansborg, og der arbejdes heller ikke i større omfang med at løse de langsigtede udfordringer. Vælgerne oplever, at alt i politik for øjeblikket handler om personsager, skandaler og valgkamp,« fastslår Hans Engell.

Men Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby er lodret uenig i, at politikerne har for travlt med at positionere sig i forhold til en valgkamp frem for at løse landets problemer:

»Det her er udtryk for, at pressen skriver alting op i en valgkampsstemning. Der er debatter i folketingssalen, og der vedtages love og løses problemer hele tiden. Men det er klart, at jo tættere du kommer på en potentiel valgdato, jo mere fokus kommer der på det. Men derfra og til at sige, at der ikke arbejdes seriøst politisk, det kan jeg slet ikke genkende,« siger hun.

Trætte af blokpolitik

A4-undersøgelsen viser også, at den fastlåste blokpolitik hænger hver tredje vælger langt ud af halsen. De foretrækker i stedet en regering, der består af partier fra både blå og rød blok.

»En meget stor del af vælgerne er trætte af blokpolitik, og de ønsker, at der efter et valg etableres brede, politiske løsninger. I dag ser vi meget skarpe fronter mellem partierne, men der er en virkelighed før valget og en virkelighed efter valget. Uanset om Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen vinder, vil det være umuligt at føre blokpolitik. Så vælgerne er ved at tage hul på den nye virkelighed,« siger Hans Engell.

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen læser også A4-målingen som et signal til politikerne om, at de vil sætte pris på et opgør med blokpolitikken.

»Vi vil gerne bestræbe os på bryde med blokpolitikken på de tunge, politiske områder. Men det er urealistisk at forestille sig, at vi ligefrem laver regering med Venstre, Konservative eller Dansk Folkeparti. Vi vil bryde med blokpolitikken i regeringsførelsen, men ikke i regeringsdannelsen,« siger Henrik Sass Larsen.