Regeringen skal mande sig op for ligeløn til kvinder

Af | @GitteRedder

Et flertal af danskerne mener, at den nye ligestillingsminister skal koncentrere sig om at lukke løngabet mellem mænd og kvinder. Og 4 ud af 10 danskere ønsker, at regeringen sætter turbo på ligestillingspolitikken. En sejr at danskerne erkender ligestillingsproblemerne, fastslår forsker.

KAMPDAG Kvindernes Internationale Kamp- dag vil i dag blive fejret med ekstra kolorit. Det er nemlig 100 år siden, at kvinderne for første gang gik på barrikaderne 8. marts for at kæmpe for lige løn- og arbejdsvilkår på arbejdsmarkedet.
Selv om der har været mange sejre for ligestillingen siden 1910, mener et flertal af danskerne imidlertid, at kvindekampen langt fra er vundet. Næsten 6 ud af 10 danskere oplever, at vi har alt for lidt eller for lidt ligestilling på det danske arbejdsmarked, viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.
Især halter det med ligeløn til mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked, og derfor bør den nye ligestillingsminister Lykke Friis (V) bruge kræfter på at lukke det store løngab mellem mænd og kvinder, viser undersøgelsen.
Hele 55 procent af danskerne mener, at Lykke Friis skal ind i kampen for at sikre ligeløn mellem mænd og kvinder. I dag tjener kvinder i gennemsnit kun 82 procent af mænds løn, viser tal fra LO og DA.
Blandt danske kvinder – Lykke Friis’ medsøstre – er det hele 70 procent, der opfordrer ministeren til at gå på barrikaderne for ligeløn. Og blandt hendes partifæller i Venstre er det næsten hver anden (47 procent), der anbefaler ministeren at arbejde for ligeløn mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked.
På andenpladsen af vælgernes hitliste over, hvad den nye ligestillingsminister skal bruge kræfter på, kommer indvandrerkvindernes manglende ligestilling. Næsten hver anden dansker (48 procent) mener, at det er påtrængende at se på indvandrerkvindernes ligestilling. På tredjepladsen kommer mere øremærket barsel til mænd. Mere end hver femte dansker vil have ministeren til at tale varmt for at mænd skal hjem til blebørnene. I dag afholder fædre i gennemsnit godt tre ugers barsel, mens kvinder bliver hjemme i godt 39 uger i gennemsnit.
Først på en fjerdeplads kommer flere kvinder i lederstillinger, som hver sjette danskerne mener at ministeren skal vægte.
Lektor og ligestillingsforsker på Ros- kilde Universitet Karen Sjørup forstår godt, at vælgerne først og fremmest ønsker, at Lykke Friis koncentrerer sig om ligeløn.
»At kvinder får mindre i løn kan enhver forstå er en stor uretfærdighed, og derfor er det også en god sag. Samtidig udtrykker en lavere løn til kvinder også en hel masse andre ting om, at kvinder bliver regnet for mindre, og det er danskerne parat til at gøre op med,« konstaterer Karen Sjørup.

LO advarer mod elite-kurs

Lykke Friis skal ifølge Karen Sjørup tage bestik af undersøgelsen og reflektere over, hvilken rolle hun kan spille for at få sat ligeløn på dagsordenen. For selv om det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn- og overenskomst, så betyder signalerne fra ministeren meget.
»Hun kan godt være med til at påvirke en proces. En ministers opgave er jo også at være med til at ændre den politiske diskurs om et emne, sætte en dagsorden og indrømme, der hvor der er problemer. Lykke Friis kan især stikke til arbejdsmarkedets parter, en af de store arbejdsgivere for kvinder er det offentlige område, så der handler det også om at blande sig,« siger Karen Sjørup.
Ligestillingsminister Lykke Friis siger til Ugebrevet A4, at hun selvfølgelig vil se på ligeløn og diskutere det med beskæftigelsesministeren, der har lovgivningen på området.
»Vi kommer ikke udenom at skulle have fokus på ligeløn,« siger Lykke Friis men gør det samtidig klart, at ligeløn ikke står øverst på hendes prioriteringsliste – hun vil have flere kvinder i ledelse, som på vælgerens dagsorden kommer ind på en fjerdeplads.
»Vi skal have flere kvinder i bestyrelser. Universitetsområdet vil jeg satse på, for vi skal have flere kvindelige professorer og institutledere og flere kvinder i forskningsverdenen,« understreger Lykke Friis.
Den prioritering får LO’s næstformand Lizette Risgaard til at advare Lykke Friis om ikke kun at blive elitens og de veluddannedes ligestillingsminister.
»Lykke Friis er en minister, der selv kommer fra eliten, og jeg forstår sagtens, at hun vil arbejde for flere kvinder i lederstillinger. Det ser jeg også gerne. Men hun skal passe på ikke kun at blive de veluddannede kvinders minister. Hun skal være hele Danmarks ligestillingsminister. Lige så meget som hun tager hånd om udfordringer for kvindelige forskere, skal hun tage hånd om butiksassistenter og sosu’er,« siger LO-næstformanden.
Hun vil nu invitere den nye ligestillingsminister med ud på en række arbejdspladser, så hun kan få kendskab til arbejdsforhold i både butikker og børnehaver.
»Vi skal have ligestilling nedefra og alle vegne på arbejdsmarkedet, for ligestilling skabes ikke kun fra oven,« fastslår hun. Dernæst udtrykker hun glæde over, at Lykke Friis har ambitioner og vilje til at sætte ligestilling på dagsordenen.
»Ligestillingsarbejdet har været forsømt i mange år, og der er jeg overbevist om, at Lykke Friis vil indhente noget af det forsømte,« siger hun.
Næsten 4 ud af 10 danskere erklærer ifølge Ugebrevet A4’s undersøgelse, at regeringen skal prioritere det generelle ligestillingsarbejde højere end regeringen ellers har gjort. Ikke en gang hver tiende dansker mener, at regeringen skal sænke ambitionerne. Ligestillingsministeren vil ifølge undersøgelsen også få masser af goodwill i sit eget liberale bagland, hvis hun opprioriterer området, for blandt Venstres vælgere er det næsten 3 ud af 10, der gerne ser, at regeringen går i offensiven på ligestillingspolitikken.
RUC-forsker Karen Sjørup kalder det en sejr, at så mange danskere ønsker, at ligestillingspolitik skal op i gear.
»Vi bliver tudet ørerne fulde af, at vi har opnået ligestilling for længst. Vi får igen og igen at vide, at kun indvandrerkvinder har ligestillingsproblemer. Derfor synes jeg, at det er en sejr, at så mange kan se, at problemerne ikke er løst. Og at ligestillingen skal højere op på den politiske dagsorden«.