Regeringen hænger fast i dårlige årskarakterer

Af | @GitteRedder

Vælgerne er langt fra imponerede over, hvad S-R-SF-regeringen har præsteret i 2012. Vælgerne giver kun regeringen en gennemsnitskarakter på 4,2, hvilket på karakterskalaen svarer til ’en jævn præstation med adskillige fejl og mangler.’ Flere ministre ligger faretruende tæt på dumpegrænsen, og blandt de socialdemokratiske ministre ligger Helle Thorning-Schmidt kun som nummer ni i popularitet.

Foto: Foto: Asger Ladefoged

KARAKTERRÆS Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan godt forberede sig på, at juleferien ikke bare skal gå op i andesteg og julehygge. For andet år i træk scorer den regering, som hun står i spidsen for, kun en middelmådig karakter på 4,2 på den såkaldte 7-trinsskala.

I betragtning af at regeringen kun har halvandet år på bagen, er det en rigtig skidt karakter, som Helle Thorning-Schmidt er nødt til at forbedre meget hurtigt, hvis hun skal gøre sig håb om at genvinde regeringstaburetterne, lyder det fra flere eksperter.  

Med en gennemsnitskarakter på sølle 4,2 leverer ministerholdet kun en jævn præstation, og den ene efter den anden minister udfylder ikke deres embede godt nok, lyder den hårde bedømmelse fra vælgerne. Dertil kommer, at flere ministre er tæt på dumpegrænsen, og hele otte ministre scorer under 4.

Det viser en omfattende undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4. Et repræsentativt udsnit af den danske befolkning på 1.971 borgere har givet hver enkelt minister karakter for deres evne til at forvalte sit ministerembede.

På 7-trins skalaen, hvor 12 er topkarakter og alle under 2 dumper, ligger gennemsnitskarakteren til ministrene på 4,2.  Dermed er det andet år i træk, at vælgerne med en ringe karakter udtrykker skuffelse over regeringens præstation. Ugebrevet A4 gennemførte tilsvarende undersøgelser i 2009 og 2010, og dengang fik Lars Løkke Rasmussens borgerlige ministerhold første gang en gennemsnitskarakter på 4,4, mens karakteren dykkede til 3,7 i 2010.

 Center

Sparetider gør det svært 

Men selvom Helle Thorning-Schmidt kan bryste sig af, at hendes regering får en bedre bedømmelse af vælgerne end Lars Løkkes Rasmussens regering fik i sit sidste år ved magten, er der ikke grund til at være tilfreds, pointerer flere forskere. For når en ny regering begynder med en årskarakter på 4,2, hvordan kan det så ikke gå efter nogle år, når nedslidningen begynder at sætte sine spor. 

»Man kan aldrig være tilfreds med en gennemsnitskarakter på 4,2. Selvfølgelig kan man ikke det,« siger valgforsker på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet professor Kasper Møller Hansen.   

Når vælgerne er nærige med at give høje karakterer, handler det ifølge Kasper Møller Hansen om, at økonomisk smalhals også er en spændetrøje for politikerne.

 »I sparetider er det svært for en politiker at få en god karakter. Når økonomien er presset, er det svært at gennemføre de nye tiltag, som man har stillet i udsigt,« fastslår han.

 Ifølge Undervisningsministeriet svarer et 4-tal til ’den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål og med adskillige fejl og mangler’. Og et 4-tal i årskarakter er absolut ikke den bedste karakter at arbejde videre med, understreger valgforsker på Aarhus Universitet Rune Stubager.

Vælgerne føler sig snydt

»Den dårlige årskarakter hænger jo nøje sammen med de dårlige meningsmålinger. Mange vælgere er formentlig skuffede over, at regeringen ikke i tilstrækkelig grad fører en ekspansiv venstreorienteret politik. Grundlæggende er der sandsynligvis en masse vælgere, der føler sig snydt, fordi regeringen fører en anden politik, end den de havde regnet med,« siger Rune Stubager.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, mener, at det er ufortjent, at regeringens ministre ikke får højere karakterer.

»Vi har et meget stærkt ministerhold, der hver dag leverer et stenhårdt arbejde. Vi er i en vanskelig tid for både Danmark og Europa, og så bliver vi lidt udskældte og må tage nogle skrammer. Men helt ind i hjertekulen er jeg sikker på, at vi gør det bedre end hvad Lars Løkke Rasmussen ville have gjort. Vi fører Danmark trygt igennem krisen. Og tænk på, hvor mange nedskæringer og jobtab, vi havde set, hvis Lars Løkke Rasmussen havde regeret,« siger Magnus Heunicke.   

Ikke så tosset

SF’s politiske ordfører, Jesper Petersen, ville gerne have haft højere karakterer.

»Det er klart, at vi altid gerne vil have så gode karakterer som muligt. Men når man tager i betragtning, hvor vanskelige tider det er, og hvor hårde prioriteringer regeringen må foretage, er det vel ikke så tosset med en karakter på 4,2,« konstaterer Jesper Petersen.

Det afgørende er ikke populariteten i sådan nogle målinger, men hvordan det går på valgdagen, understreger han.

»Og der har vi noget at indhente endnu og knokler på for at levere de resultater, der skal til for at forbedre både meningsmålinger og karakterer,« siger SF-ordføreren.  

Han ærgrer sig over, at SF-ministrene generelt trækker gennemsnittet lidt ned på regeringens årskarakter. Hvor seks SF-ministre samlet scorer 3,9 i årskarakter, får de radikale ministre 4,2, mens de socialdemokratiske ministre klarer sig en smule bedre med en årskarakter på 4,3.

Cirkus-minister belaster ikke Vestager 

Med en årskarakter på 6,0 får økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager den suverænt bedste bedømmelse af vælgerne. Blandt alle ministre er hun også den, der scorer flest 10- og 12-taller. Sidste år lå Margrethe Vestager med en årskarakter på 6,4 også i toppen af ministerklassen, men må altså i år konstatere, at hun er gået svagt tilbage i popularitet hos vælgerne.

»Margrethe Vestager opfattes som den mest magtfulde i regeringen, og der er en opfattelse blandt mange danskere om, at Radikale har fået mest ud af regeringssamarbejdet. Det giver hende høje karakterer, « siger Rune Stubager og tilføjer, at hun tilsyneladende heller ikke er blevet belastet af den seneste uges ståhej om nu forhenværende kulturminister Uffe Elbæk, som ellers netop var Margrethe Vestagers opfindelse.

Ugebrevet A4’s måling er sat i gang fredag 30. november, hvor Uffe Elbæk stadig var kulturminister. Og vælgerne giver da også Uffe Elbæk en fyreseddel ved kun at give ham 1,8 i årskarakter. Da Uffe Elbæk siden har trukket sig som kulturminister, har A4 valgt at pille ham ud af karakterbogen, og derfor tæller han ikke med i gennemsnitskarakteren. Men havde A4 talt Uffe Elbæks dårlige karakter med i gennemsnittet, var regeringens årskarakter kun blevet 4,0.

»Det interessante er, at kulturministerens cirkussag ikke smitter af på hans partileder Margrethe Vestager, der stadig står stærkt,« siger Rune Stubager.  

Kassemester belønnes

Også finansminister Bjarne Corydon ligger i det absolutte førerfelt. Med en karakter på 5,2 er han den socialdemokratiske minister, der samlet set får den bedste bedømmelse af vælgerne.  Og det hænger sammen med, at også de borgerlige vælgere giver Danmarks kassemester gode karakterer. Således får Bjarne Corydon 10- og 12-taller af hver niende borgerlige vælger.

»Finansministeren ser ud til at have rimelig styr på sagerne, og selvom han sendte den omstridte SMS under forhandlingerne omkring SAS’s overlevelse, klarer han sig vel i mange øjne godt.  Corydon har formået at få en finanslov strikket sammen og kan også som landets kassemester banke andre på plads, og det giver formentlig stor respekt hos mange vælgere,« forklarer Rune Stubager.

Med et 5-tal ligger miljøminister Ida Auken (SF) på en tredjeplads hos vælgerne og overhaler dermed centrale socialdemokratiske ministre som forsvarsminister Nick Hækkerup, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og socialminister Karen Hækkerup. Ida Auken er i det hele taget hestehoveder foran sin egen partiformand, erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen samt alle andre SF-ministre.

Og mens Margrethe Vestager scorer højest karakter blandt alle vælgerne, scorer Ida Auken bedst hos Enhedslistens og regeringens vælgere. Miljøministeren får 7,0 i årskarakter af de røde vælgere, mens Margrethe Vestager sammen med Helle Thorning-Schmidt deler en andenplads med karakteren 6,8 blandt de røde vælgere.  

Valgforsker Kasper Møller Hansen kalder det interessant, at en SF-miljøminister får så flotte karakterer blandt alle vælgere.

»Ida Auken kom helskindet ud af SF’s formandsvalg og har ikke mistet troværdighed. Hun har en udmærket gennemslagskraft og har holdt sig til sit mandat. Hun er trængt igennem som politiker, og der står respekt omkring hende både hos de røde og de blå vælgere. I det hele taget er det bemærkelsesværdigt, at kun 18 procent af vælgerne erklærer, at de ikke ved, hvem hun er,« siger Kasper Møller Hansen.

Han hæfter sig ved, at flere ministre tilsyneladende er ukendte blandt vælgerne. Det gælder blandt andre udviklingsminister Christian Friis Bach og investeringsminister Pia Olsen Dyhr, hvor fire ud af ti danskere ikke vil bedømme deres præstation. Enten fordi de ikke ved, hvem de er eller ikke kan vurdere deres arbejde.

»Det er ganske få af vælgerne, der kender dem, og det bør de nok arbejde med,« siger Kasper Møller Hansen.

Den nye pige i klassen klarer sig

Lige efter regeringens tre darlings følger syv socialdemokratiske ministre, der alle får en årskarakter over gennemsnittet. Forsvarsminister Nick Hækkerup, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, socialminister Karen Hækkerup, undervisningsminister Christine Antorini, justitsminister Morten Bødskov, Europaminister Nicolai Wammen og transportminister Henrik Dam Kristensen regnes af vælgerne for driftssikre, pointerer Kasper Møller Hansen.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen bedømmes af vælgerne langt pænere end sin forgænger på posten. Nu afgåede erhvervsminister Ole Sohn (SF) fik sidste år kun 2,2 i årskarakter, mens Annette Vilhelmsen får 4,2.

Valgforskerne mener da også, at hun som den nye pige i klassen sagtens kan være tilfreds med at få 4,2.

»Hun er stadig midt i hvedebrødsdagene, men det er en fin karakter, og der er potentiale til, at hun kan stige i karakter,« siger Kasper Møller Hansen.

Helle bliver overhalet af sine egne

Statsminister Helle Thorning-Schmidt må nøjes med en årskarakter på 4,0 og lide den tort, at både den radikale leder Margrethe Vestager og SF-leder Annette Vilhelmsen får pænere bedømmelse af vælgerne. Sidste år fik statsministeren en årskarakter på 4,5 og udover, at hun er dykket i karakter, er hun også blevet overhalet af mange socialdemokratiske ministerkolleger. I år får otte S-ministre således bedre karakterer end deres formand.

Valgforsker Kasper Møller Hansen mener dog ikke, at statsministeren behøver at gå i panik af den grund.

»I en regering falder alle dårlige sager på statsministerens bord. Hun skal stå på mål for alt, og derfor vil en statsminister altid opleve en nedslidningseffekt,« fastslår han.

Valgforskeren tilføjer, at en statsminister også altid vil være udskældt af oppositionen og dermed få meget lave karakterer, der er med til at trække ens gennemsnit ned. Det dokumenterer Ugebrevet A4’s undersøgelse da også. Med en årskarakter på bare 1,5 dumper de borgerlige vælgere Helle Thorning-Schmidt. Til gengæld har de røde vælgere meget mere fidus til Helle Thorning Schmidt og giver hende en årskarakter på 6,8.   

Valgforsker på Aarhus Universitet Rune Stubager peger på, at Helle Thorning-Schmidt er eksponent for hele regeringen, og når regeringens status er i bund i meningsmålingerne rammer det hende hårdt.

»Dårlige meningsmålinger går ud over chefen. Og så er der jo heller ikke rigtig noget, der er lykkedes for statsministeren, hvor hun kan komme ud foran glasdøren og præsentere. I modsætning til ressortministre, der kan præsentere for eksempel en skatteaftale eller finanslov for pressen, har hun ikke rigtig en stor konkret præstation at vise frem,« siger han.    

Sundhed og videnskab sælger ikke billetter

Med en karakter på 4,0 klarer sundhedsminister Astrid Krag (SF) sig ifølge Kasper Møller Hansen ikke nævneværdigt godt i betragtning af, at sundhed er et højt profileret område, hvor man kan komme i nærkontakt med vælgerne.

Heller ikke den radikale videnskabsminister Morten Østergaard imponerer på ministerholdet. Det undrer Kasper Møller Hansen.

»Morten Østergaard ligger relativt langt nede og det må være udtryk for, at han skal i gang med en ekstraordinær indsats for at skærpe profilen. At være ansvarlig for de videregående uddannelser er heller ikke en nem ministerpost at trænge igennem på, sammenlignet med al den fokus der er på folkeskolen og dermed undervisningsministeren. Men han skal gøre noget for at trænge igennem, når mere end hver tredje vælger erklærer, at de ikke ved, hvordan de skal bedømme ham,« siger Kasper Møller Hansen.

Bundskraberne

I Ugebrevet A4’s undersøgelse nærmer tre ministre sig dumpegrænsen. Det gælder by- og boligminister Carsten Hansen, der for andet år i træk er bundskraber og med en karakter på 2,5 trækker regeringens samlede årskarakter ned.

Heller ikke udenrigsminister Villy Søvndal har genvundet popularitet selv om han har opgivet formandsposten for at koncentrere sig om at få succes som minister. I år må han nøjes med 2,9 i årskarakter, hvilket placerer ham lige efter Carsten Hansen.

Også fødevareminister Mette Gjerskov skuffer vælgerne. Hvor vælgerne sidste år gav den nyudnævnte minister en årskarakter på 4,1, er hun nu faldet helt ned på 3,1.

Bundskraberne er det svage led i regeringen, understreger valgforsker Kasper Møller Hansen, og derfor kan han sagtens se for sig, at en regeringsrokade er på vej for at sætte et nyt stærkt ministerhold og genvinde momentum.

»Jeg kan sagtens forestille mig en regeringsrokade, hvor blandt andet Villy Søvndal ryger. Udenrigsministeriet er et meget prestigefyldt ministerium, men det er også en svær post, og der kan man sætte en anden stærk minister ind,« siger Kasper Møller Hansen.

Rokade er ingen mirakelkur

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, mener slet ikke, at nogle ministre fortjener at ligge så lavt på karakterskalaen, at de nærmer sig dumpegrænsen. Og han vil ikke kommentere, om der er behov for en regeringsrokade, så der kan komme nye kræfter på ministerholdet.

»Det er Helle Thorning-Schmidt, der sætter holdet, og det er hendes suveræne afgørelse, om der skal være en rokade. Men som sagt er vi godt tilfredse med regeringens præstation, og hvis de fastholder det stenhårde arbejde, vil karakteren også stige,« siger han.

Valgforsker på Aarhus Universitet Rune Stubager fremhæver, at det bliver det lange seje træk for statsministeren at vende regeringens popularitet.

»Jeg tror hverken på, at en nytårstale kan flytte det helt store, og en regeringsrokade er heller ikke nogen mirakelkur. Man kan falde på knæ og bede forsynet om bedre økonomiske tider, men indtil da er der ikke andet at gøre end at køre endnu stærkere på med at forklare vælgerne, hvorfor det er vigtigt at have en stram styring af økonomien. Det er ikke nogen nem sag, men man er nødt til igen og igen at forklare, hvorfor man fører den økonomiske politik, man gør,« mener Rune Stubager.