Regeringen freder APV’er

Af

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen skifter kurs. Han vil ikke længere afskaffe ­arbejdspladsvurderinger (APV) for små virksomheder. Fagbevægelsen jubler, mens bagermestrenes formand kalder det endnu et eksempel på, at VK-regeringens bebudede kamp mod ­erhvervslivets administrative byrder er en fuser.

KOVENDING Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) står klar med en gave fra morgenstunden, når dansk fagbevægelse i dag – 28. april – markerer den internationale arbejdsmiljødag. Han freder nu arbejdspladsvurderingerne (APV), som alle virksomheder fortsat er forpligtet til at udarbejde hvert tredje år. Fagbevægelsen anser APV’er som et vigtigt redskab i kampen for et bedre arbejdsmiljø.

VK-regeringen gjorde det ellers allerede i sit første regeringsgrundlag efter magtskiftet i november 2001 klart, at virksomheder med under 10 ansatte skulle slippe for APV-pligten, som regeringen anså som en unødvendig, administrativ byrde for de små virksomheder. Regeringen måtte dog senere erkende, at det ville være i strid med et EU-direktiv, men har siden af flere omgange arbejdet på at få ændret EU-reglerne.

Men nu melder Claus Hjort Frederiksen klart ud til Ugebrevet A4, at regeringen ikke længere vil kæmpe for, at de små virksomheder fritages for at lave den lovpligtige, skriftlige APV.

»Jeg må sige, at jeg personligt har skiftet opfattelse omkring APV’en. Fra at have betragtet det som noget bureaukrati og en administrativ byrde, som skulle fjernes fra de små virksomheder, så har jeg, jo mere jeg har arbejdet med dette område, indset, at det er vigtigt at have et omdrejningspunkt for sikkerhedsarbejdet. At man skal sætte nogle ord ned på skrift som resultat af nogle overvejelser, man har gjort sig omkring sikkerheden, er en vigtig proces også for små virksomheder,« siger beskæftigelsesministeren.

I fagbevægelsen er Ejner K. Holst, LO-sekretær med ansvar for arbejdsmiljø, meget tilfreds med regeringens kursskifte.

»Det skal vi glæde os over. Vi mener, at APV’erne er et meget stærkt kort i den forebyggende arbejdsmiljøindsats. Og det er også en overskuelig opgave for virksomhederne, så vi synes, at al den snak om administrativ byrde var noget pjat,« siger Ejner K. Holst.

Mens fagbevægelsen klapper i hænderne, bliver der stille i Åbageriet i nordsjællandske Gilleleje, da A4 fortæller bagermester Ole Thorup Nielsen om beskæftigelsesministerens nye melding. Han er formand for Bager- og Konditormestre i Danmark, hvoraf mange netop har under 10 ansatte og dermed er berørt af regeringens nye kurs.

»Det ser jeg selvfølgelig på med nedadgående mundvige. Jeg havde tværtimod hellere set, at de hævede grænsen til 20 ansatte. Jeg synes, arbejdet med APV er lidt overflødigt. Hvis der er et problem med arbejdsmiljøet, bliver det jo løst, når det opstår. Og de brodne kar, som ikke løser problemerne, laver jo heller ikke en APV,« siger Ole Thorup Nielsen.

Han ser kursskiftet i forhold til APV som endnu et tegn på, at VK-regeringens ambitioner om at forbedre erhvervslivets vilkår ved blandt andet at reducere administrative byrder er blevet til langt mere snak end handling:

»Det er efterhånden typisk, at VK-regeringen ikke holder de løfter, som de i sin tid gav de små og mellemstore virksomheder, som jeg repræsenterer. Set med mine øjne kunne vi næsten lige så godt have en socialdemokratisk regering. Jeg har svært ved at se gode eksempler på regelforenklinger.«

Claus Hjort Frederiksen afviser kritikken af, at regeringen svigter de små virksomheder:

»Det er vigtigt, at man gør sig nogle tanker om arbejdsmiljøet. Og den administrative belastning har vi begrænset ved at lave nogle guides, som gør det relativt enkelt at lave APV. Det er jo ikke doktordisputatser, der skal skrives.«

LO-sekretær Ejner K. Holst henviser også til, at der er en række støttematerialer, som virksomhederne kan bruge, når de skal lave APV. Så det er bare med at sætte sig til computeren:

»Der er desværre stadig mange – især små – virksomheder, som ikke laver APV. Hvis undskyldningen har været, at de troede, lovkravet ville blive fjernet, er det strå nu væk, og vi kan kun opfordre dem til at komme i gang,« siger Ejner K. Holst.