Psykisk sygdom på ny liste

Af NET-Redaktionen

Fængselsbetjente er en af de erhvervsgrupper, der kan få glæde af, at »posttraumatisk belastningsreaktion« som den første psykiske sygdom er på listen over anerkendte erhvervssygdomme.

ANERKENDELSE Arbejdsskadestyrelsen har for første gang optaget en psykisk sygdom på listen over erhvervssygdomme, og optagelsen får virkning fra 1. januar 2005. Det betyder, at styrelsen derefter kan anerkende »posttraumatisk belastningsreaktion« uden at skulle forelægge sagerne i Erhvervssygdomsudvalget. Dermed kan sagerne hurtigere blive afsluttet.

»Det er en historisk begivenhed, at psykiske sygdomme kommer på fortegnelsen over erhvervssygdomme. Vore nabolande tøver med at tage dette skridt, men med arbejdsskadereformen er det blevet muligt i Danmark. Det betyder måske ikke, at der bliver anerkendt så mange flere psykiske arbejdsskader, men det er et vigtigt signal, at også psykiske sygdomme kan skyldes arbejdet. Samtidig får vi en mere smidig og hurtig sagsbehandling,« siger Arbejdsskadestyrelsens direktør, Anne Lind Madsen. Arbejdsskadereformen har gjort det nødvendigt for Erhvervssygdomsudvalget at oprette en ny liste over godkendte erhvervssygdomme i løbet af i år. Og det indebærer, at »posttraumatisk belastningsreaktion« kan anerkendes, hvis den tilskadekomne har været udsat for traumatiske begivenheder af en exceptionelt truende eller katastrofeagtig natur. Andre psykiske sygdomme – for eksempel depressioner – kommer ikke med på listen.

Anerkendelsen af »posttraumatisk belastningsreaktion« betyder, at for eksempel fængselsbetjente, der under mange års belastende arbejde med såkaldt stærke fanger og deraf følgende angreb, trusler og lignende, efter 1. januar 2005 nemmere kan få anerkendt deres skade som en arbejdsskade.