Politikerne bærer selv ansvaret for spin-skandaler

Af | @MichaelBraemer

Vælgerne er dødtrætte af forråelsen af dansk politik. Det viser måling foretaget på baggrund af den seneste udvikling i håndteringen af Helle Thorning-Schmidts skattesag. Tidligere spindoktor efterlyser opgør med syg politisk kultur i Venstre, som ifølge vælgernes dom er stærkt belastet af skattesagen og ifølge eksperter kan være en klods om benene lang tid fremover.

Foto: Foto: Niels Hougaard, Polfoto

SIMRERET Vælgerne er godt og grundigt trætte af den del af den politiske kultur, hvor det mest af alt handler om at svine hinanden til. Fire ud af fem - 79 procent - nikker ja til, at der gennem de seneste år er sket en forråelse af den politiske kultur, hvor mistænkeliggørelse og nedrakning af politiske modstandere er blevet vigtigere end egne politiske holdninger. Og uanset om det er spindoktorer, der laver svinestregerne, er det altid politikernes ansvar, fastslår et solidt flertal af vælgerne.

Det sker i en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Ugebrevet A4 blandt et repræsentativt udsnit af vælgerne.

Svarene er indsamlet i ugen efter at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 5. december ved et pressemøde blev presset op ad væggen af de fremmødte journalister og gav mildt sagt ufuldstændige svar på deres spørgsmål. Det var, da han blev spurgt om hans egen og hans partis rolle i forbindelse med lækket af nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag til pressen og de påståede forsøg på at få omgjort afgørelsen af skattesagen fra SKAT København, som faldt ud til Helle Thorning-Schmidts fordel.

Samtidig har højtstående embedsmænd i SKAT i forskellige redegørelser demonstreret deres uenighed om, hvad der er foregået i skattesagen. Den daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) er taget på orlov med sin selvpålagte tavshedspligt. Efter at have sagt meget lidt vil Lars Løkke Rasmussen ikke sige mere om sagen. Så klogere bliver vi ikke, før en undersøgelseskommission om tidligst et år har kastet lys over forløbet.  

Syg politisk kultur

I det lys undrer det ikke politisk kommentator og tidligere spindoktor hos de konservative Niels Krause Kjær, at vælgerne forarges og spørger, hvad i himlens navn der foregår. I forvejen havde vi sagen om den omstridte lækage fra Forsvarsministeriet til TV 2 om en hemmelig jægermission i Irak i 2007, påpeger han. En lækage, der bragte danske soldaters sikkerhed i fare.

»Meget tyder på, at der i dele af Venstre og dele af regeringen har været en syg politisk kultur, og den er Lars Løkke Rasmussen som oppositionens leder og statsministerkandidat nødt til at gå ind og tage et opgør med. Vi har brug for en garanti for, at hvis han bliver statsminister igen, vil han få renset ud i den del af kulturen,« mener Niels Krause Kjær.

Ifølge direktør i SKAT København Erling Andersen har den tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, departementchefen samt spindoktoren angrebet SKAT Københavns afgørelse af skattesagen, og ministeren forsøgte at få afgørelsen omgjort. Sådan skriver direktøren i sin redegørelse af sagen. Hvis hans udlægning viser sig at være korrekt, så er det ifølge vælgerne uacceptabelt. På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er det »helt acceptable«, giver den gennemsnitlige vælger kun forløbet en score på 2,82.

Niels Krause Kjær undrer sig over Venstres foreløbig passive rolle i skattesagen, men mener, at den skyldes det granatchok, der har ramt partiet. Som det gode eksempel til efterfølgelse fremhæver han, at den nye regering i sit regeringsgrundlag har brugt en side på at forholde sig til, hvad god regeringsførelse er.

Venstre har forsøgt at isolere skattesagen til Troels Lund Poulsen og i allerbedste fald til hans spindoktor Peter Arnfeldt. Men skulle undersøgelseskommissionens arbejde vise, at det er spindoktoren, der står bag lækagen, og at hans minister og ledende V-folk har været uvidende om, hvad der foregik, vil det ikke gøre nogen forskel for Venstre og partiets formand.

Politikerne står nemlig altid til ansvar for deres spindoktorers handlinger, også hvis spindoktorerne handler på egen hånd. Det mener 57 procent af vælgerne ifølge A4’s undersøgelse.

Sund fornuft hos vælgerne

Det synspunkt er udtryk for sund fornuft hos vælgerne, for politikerne skal holde spindoktorerne i snor, mener politisk kommentator Hans Engell. Vælgernes afstandtagen til spindoktorerne undrer ham ikke.

»Hvis jeg var spindoktor, ville jeg ikke have det stående på visitkortet. Her er endelig en faggruppe, der vurderes lavere end journalister og politikere,« siger han.

Ifølge Hans Engell er det imidlertid ikke spindoktorers skyld, at kun 27 procent af vælgerne i undersøgelsen giver udtryk for tillid til den tidligere statsministers udsagn om, at han har fuldstændig rene hænder i skattesagen. Det er selvforskyldt.

»Ingen tvivl om, at pressemødet, hvor han blev spurgt syv gange, om han havde deltaget i møder om skattesagen, mens øjnene flaksede, koldsveden drev og panikangsten stod ud af ham, kostede dyrt,« siger Hans Engell.

»Bedre bliver det ikke af, at Løkke nogle timer efter pressemødet træder frem på tv-kanalerne - formentlig efter at have talt med sine spindoktorer – og siger, at han har været kluntet, at journalisterne spurgte hurtigere end han kunne svare og at han selvfølgelig har deltaget i en række møder om skattesagen. Det skaber tvivl om, hvad han vidste hvornår,« mener Hans Engell.

Vælgernes dom i skattesagen, som den fremgår af undersøgelsen, understreger tre ting for Hans Engell:

At skattesagen har svækket Venstres formand, at det ikke er lykkedes Venstre at isolere sagen til Troels Lund Poulsen og hans spindoktor og at sagen har sat gang i nogle bevægelser blandt vælgerne, som kan blive farlige for Venstre, hvis de får lov til at udvikle sig i to år, uden at Lars Løkke Rasmussen lukker sagen for sit eget vedkommende.

»De færreste tror nok, at Løkke har været direkte involveret eller har foretaget sig noget ulovligt. Men det står tilbage, at han har en viden, der er større end den, han har givet udtryk for. Og det koster på troværdighedskontoen,« mener han.

Vaklende tillid til Løkkes fremtid

Undersøgelsen viser, at to ud af tre vælgere mener, at den seneste måneds udvikling af Stephen Kinnock og Helle Thorning Schmidts skattesag er med til at skabe politikerlede.

44 procent af vælgerne mener, at ledende personer i Venstre øvede magtmisbrug ved at forsøge at påvirke afgørelsen i Helle Thorning-Schmidts skattesag. 47 procent mener, at ledende Venstre-personer har medvirket til at lække sagen. Henholdsvis 18 og 20 procent af blå bloks egne vælgere ved det seneste valg er enige i de to synspunkter.

For mange betyder tvivlen om Lars Løkke Rasmussens og Venstre-toppens rolle, at de har mistet tillid til den tidligere statsministers politiske fremtid. Blandt alle vælgere er det kun lidt over halvdelen, der forventer at se ham stå i spidsen for oppositionen ved det næste folketingsvalg. I blå blok har skattesagen i mindre grad svækket troen på, at Venstres formand forbliver på posten. Her regner kun hver fjerde med at se en anden statsministerkandidat for Venstre ved næste valg.

»Selv om det ikke er noget dødeligt sår, har mange formentlig en fornemmelse af, at den her sag kan blive farlig. Det værste for Løkke er, at han kom så fatalt dårligt fra start, at det ikke kun blev Troels Lund og spindoktor Peter Arnfeldts sag. Nu er han selv fedtet ind i den, og det varer længe, inden kan kommer på banen igen i den her sag i forbindelse med sin afhøring. Det kan godt komme til at koste vælgermæssigt,« mener Hans Engell.

Skattesagen stækker V

Valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet er enig. I øjeblikket ser vi ikke det store udsving i de politiske meningsmålinger på baggrund af skattesagen. Men virkningen kan vise sig på længere sigt, påpeger han.

Lige nu indtræffer der nemlig det, han kalder motiveret ræsonneren hos vælgerne. En form for ønsketænkning, hvor vælgerne er enige med dem, de var enige med i forvejen. Den nuværende regerings vælgere er derfor overbevist om, at Lars Løkke Rasmussen nok er mere indblandet, end vi har set dokumenteret indtil videre, mens blå bloks vælgere har det omvendt, forklarer Stubager.

»Risikoen eller potentialet, alt efter hvilken side man anskuer sagen fra, er imidlertid, at den her sag er en simreret, hvor vi først lige har fået alle ingredienser smidt i gryden. Men gryden i form af undersøgelseskommissionen får jo lov til at stå og boble i lang tid med forventeligt massiv mediedækning, hver gang der skal afhøres en person. Jo højere placeret politiker, desto mere massiv dækning,« påpeger valgforskeren.  

Og i den periode kan alle politiske initiativer blive oplevet som en defensiv og forsøg på at flytte fokus. Kommunikationsmæssigt vil sagen være en bremse, som forhindrer oppositionen i at kritisere regeringen så meget, som den ellers kunne, forudser han.

»I sager som denne ser man, at det kan være svært at sætte en anden dagsorden. Og processen går jo yderligere et gear op, hvis der viser sig dokumentation for, at Venstre-folk har været indblandet. Sker det, kan det blive problematisk for partiet. Det kan give Liberal Alliance fremgang og de konservative en revival. Men sagen har også potentialet til at sende vælgerne hen over midten,« mener Rune Stubager.

Sumpen truer  

Også Niels Krause Kjær forudser, at sagen kan komme til at slide på Venstre i lang tid frem, og at den vil afholde dem fra det, en opposition skal for at udgøre et dueligt alternativ. Nemlig udøve kritik af den siddende regering .

»Det var ligesom de konservative og tamilsagen i sin tid. Det var heller ikke hu hej vilde dyr fra den ene uge til den anden, men den sled, sled og sled. Til sidst kunne man ikke komme ud af sumpen. Jeg siger ikke, at det samme nødvendigvis vil ske for Venstre, men det samme kan ske,« pointerer han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra politisk ordfører for Venstre Ellen Trane Nørby.