PMF vil sikre fremtiden

Af | @JanBirkemose
| @GitteRedder

Dårlig medlemsudvikling og den øvrige fagbevægelses udvikling mod færre og større forbund, tvinger PMF til at afklare sin egen fremtid på den kommende weekends kongres.

»Fagbevægelsen har samlet set et problem med at få de helt unge til at organisere sig, og da vi relativt set har mange af de unge, rammer problemet også os hårdere end de andre forbund. Men vi sidder ikke passivt og venter på, at det sidste medlem forsvinder,« siger Finn Danielsen som forklaring på, at hovedbestyrelsen søger kongressens opbakning til at afsøge mulighederne for at fusionere eller indgå i et tæt samarbejde med et andet forbund.

Det er ellers kun to år siden, PMF sidst var ude i ægteskabsplaner. Dengang var det med pædagogernes forbund BUPL, men efter heftig debat stod det klart, at medlemmerne, i især BUPL, men også i PMF, ikke på det tidspunkt var interesserede i en fusion.

Men behovet for at slå sig sammen med andre er ikke blevet mindre siden da. Særligt sætter den sandsynlige storfusion mellem Specialarbejderforbundet, Kvindeligt Arbejderforbund og Træ-Industri-Byg spotlight på risiciene ved at fortsætte alene for PMF.

»Der sker så meget i fagbevægelsen, så vi er nødt til at være vågne, hvis der skulle vise sig en mulighed. I dag er vi et af LO’s mellemstore forbund, men hvis de andre bliver større, og vi samtidig mister medlemmer, er det ikke sikkert, vi tjener vores medlemmers interesser bedst ved at blive et af de helt små forbund,« siger Finn Danielsen.

Kongressen skal også diskutere forslag om at halvere forbundets a-kasser, reducere antallet af afdelinger og ansatte i forbundet. Desuden skal der afsættes penge til en intensiveret hvervekampagne for at få fat i nye medlemmer oven i de godt 28.000 medlemmer, forbundet tæller i dag.

Sidst, men ikke mindst skal kongressen debattere pædagogmedhjælpernes uddannelse. Både et nyt navn samt en højere uddannelsesrate skal være med til at ændre billedet af PMF’erne, der ofte opfattes som en sammenslutning af unge studenter, der tjener lidt ekstra til SU’en.

»Faktisk er den gennemsnitlige pædagogmedhjælper en person i midten af trediverne, der har otte års erfaring i faget. For de mennesker er der tale om et erhverv og ikke et midlertidigt job,« siger Finn Danielsen.