PensionDanmark i etisk oprustning

Af

Efter kritik af uklar etisk investeringspolitik foretager Danmarks største pensionsordning for lønmodtagere et kursskifte. Ekspert kalder udviklingen positiv.

Konsekvens Danmarks største arbejdsmarkedspensionskasse, PensionDanmark, med over 470.000 medlemmer fra blandt andet Specialarbejderforbundet og Kvindeligt Arbejderforbund, har besluttet at præcisere de etiske principper, der ligger til grund for investeringerne af medlemmernes opsparing. Fremover vil pensionskassen blandt andet undlade at investere i virksomheder, der bryder nationale lovgivninger eller internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt.

Administrerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, kalder kursskiftet en præcisering af den hidtidige politik.

»Vi har lyttet til den debat, der har været om vores investeringsprincipper, og har på den baggrund besluttet at tydeliggøre de kriterier, vi anvender,« siger han.

Han fortsætter:

»God etik i en arbejdsmarkedspensionsordning består først og fremmest i at sikre medlemmerne et højt afkast på deres opsparing og i at tilrettelægge administrationen, så omkostningerne holdes på et lavt niveau. Det er det, der giver medlemmerne gode pensioner. Det er også god etik at have fuld åbenhed om investeringerne, så medlemmerne og andre kan se, hvad vi har investeret i, og dermed have et grundlag for en dialog om både den generelle investeringspolitik og konkrete investeringer.«

PensionDanmark har som et af de få pensionsselskaber i Danmark fuld offentlighed om, hvilke virksomheder man investerer i.

Lektor ved Handelshøjskolen i København Steen Vallentin er ekspert i etiske investeringer, og han kalder udviklingen i PensionDanmark for »særdeles positiv«.

»Næste skridt er at se, hvordan PensionDanmark vil følge retningslinjerne op i praksis. Erfaringer viser, at det er i denne fase, det bliver kompliceret for investorerne. De skal tage stilling til, hvordan de vil sikre, at retningslinjerne bliver fulgt, og hvordan de vil handle, når de løber ind i konkrete problemer,« siger han.

I løbet af kort tid vil PensionDanmark hyre et såkaldt screeningsbureau, der skal vurdere, om de virksomheder, man har aktier i, lever op til de etiske principper.

»Er der uoverensstemmelser, vil aktierne blive solgt,« siger Torben Möger Pedersen.

Men PensionDanmark vil af princip ikke offentliggøre, hvorfor man skiller sig af med enkelte aktier.

»Vi kommenterer ikke enkeltinvesteringer, da det kan påvirke markedskursen,« siger han.