Partierne er blevet eliteklubber

Af

De nye medlemmer af de danske partier er langt bedre uddannet end befolkningen generelt. Halvdelen af alle medlemmer indmeldt efter 1995 har studentereksamen. Niels Helveg Petersen (R) beklager udviklingen. S og DF er de sidste brede folkepartier.

Chancen for at vinde på et skrabelod er større end chancen for at møde et nyt partimedlem hos de radikale, der ikke har en studentereksamen.

Hele 84 procent af de nye medlemmer, de radikale har fået mellem 1995 og 2001, er udstyret med en studenterhue. Og ikke kun de radikale har set en eksplosiv udvikling i antallet af veluddannede nye medlemmer. Hos Venstre, der traditionelt har haft sin medlemsmæssige styrke blandt landmænd, har 53 procent af de nye medlemmer en studentereksamen, hvilket er fordobling i forhold til de gamle medlemmer.

Det viser en særkørsel, som UgebrevetA4 har fået foretaget af et omfattende datamateriale om de danske partier, der er sammenfattet i bogen »Partiernes Medlemmer«, som netop er udkommet som en del af Magtudredningen.

Samfundsforskeren Bernhard Hansen, der er medforfatter til bogen, advarer mod udviklingen.
»Hvis man mener, det er et problem, at der er så få kvinder aktive i politik. Ja, så er det også et stort problem, at der er så få danskere med en studentereksamen, der går ind i politik,« siger han.

Bernhard Hansen mener, at partierne kan komme til at fremstå som eliteklubber, der har svært ved at forstå andre samfundsgruppers problemer, hvis de nye medlemmer er for ensartede.

Danmark har de seneste 30 år gennemgået en revolutionering af uddannelsesniveauet. Derfor er det også naturligt, at de nye partimedlemmer er bedre uddannede end tidligere. Men stigningen er større end hos resten af befolkningen. Særkørslen viser nemlig, at de nye medlemmer i snit er i slutningen af 30’erne eller i begyndelsen af 40’erne. Blandt alle danskere mellem 30 og 40 år har 27 procent en studentereksamen. Hos de nye medlemmer er tallet 49 procent. 

»Det er meget glædeligt og overraskende, at gennemsnitsalderen hos de nye medlemmer er så relativt høj. Det vidner om, at politisk aktivitet ikke er forbeholdt de helt unge. Problemet er blot, at det er de veluddannede, der melder sig ind,« siger Bernhard Hansen.

Folketingsmedlem og tidligere minister Niels Helveg Pedersen (R) beklager udviklingen.
»De radikale har altid haft mange veluddannede medlemmer, men tidligere havde vi også mange husmænd og medlemmer med en anden baggrund. Det gav gode diskussioner og en indsigt, som jeg savner i dag. Det er en udvikling, som desværre gælder for de fleste partier,« siger han og opfordrer partierne til at åbne sig over for samfundsgrupper uden studentereksamen.

Dansk Folkeparti har færrest studenter.

»Der er en fin, men ikke overraskende sammenhæng mellem Dansk Folkepartis image som anti-elitært og så medlemsmassen,« siger Bernhard Hansen.

Han kalder det derimod for en stor overraskelse, at S stadigvæk tiltrækker flere nye medlemmer uden studentereksamen end med.