På fodboldbanen er alle lige

Af | @GitteRedder

Interessen for firmaidræt vokser. På fodboldbanen får alle nemlig nye roller og er lige meget værd. Det fungerer som løftestang for socialt fællesskab på arbejdspladsen.

07-01Sveden hagler af Cecilie Hansen, servicemedarbejder i SAS. Hun har lige varmet op til firmafodbold og er nu klar til kamp for SAS-kvindeholdet.

»Det er både for det sociale og motionen, at jeg spiller firmafodbold. Det er sjovt at komme ud at lege og lære mine kolleger at kende på en helt ny måde. Jeg lærer folk at kende fra andre afdelinger, og så er det vigtigt at opleve hinanden uden uniform uden for arbejdstid,« fortæller Cecilie Hansen.

Hun har mange venner blandt sine kolleger og vægter klart det sociale samvær højt på arbejdspladsen.

»Det gør det lidt sjovere at møde om morgenen, når det sociale fungerer,« siger Cecilie Hansen, der har spillet firmafodbold i tre år.

En ny Gallup-undersøgelse viser, at danskerne i høj grad bruger arbejdspladsen til at skabe sociale kontakter. Over halvdelen af danskerne ser deres kolleger privat efter arbejdstid, og deraf ser mange hinanden flere gange om måneden. Udover at deltage i firmaudflugter og spise middage, dyrker mange kolleger idræt sammen. De spiller dart, bowler, fisker eller har kortklub.

Eller gør som flere hundrede tusinde andre, nemlig spiller firmafodbold.

Formand for Dansk Firmaidrætsforbund Peder Bisgaard fortæller, at der er en hastigt voksende interesse for firmaidræt. I dag har godt 8.000 virksomheder tilmeldt hold i forskellige idrætsgrene i deres forbund, og mange virksomheder henvender sig til forbundet for at få hjælp til at sætte aktiviteter i gang internt på virksomheden.

»Det sociale betyder mere end det sportslige, når vi taler firmaidræt. Men når du dyrker idræt, oplever du kollegerne i andre roller, og det giver et anderledes og sundt sammenhold. Den lidt stive mand med slipset og specialarbejderen er lige mænd, når de spiller fodbold i de samme trøjer,« siger Peder Bisgaard.

Holdkammeraterne fra Rådhusets Idræftsforening, RIF, i Københavns Kommune er enige. Chef i Vanløse lokalcenter Finn Andersen har spillet firmafodbold siden 1962 og fået mange gode arbejdskammerater på grønsværen:

»Du lærer folk at kende på tværs af forvaltningerne i en stor kommune, og det giver nogle gode kontakter i hverdagen. Vi har et godt kammeratskab, og på holdet er der ingen skel mellem høj og lav. Alle er lige meget værd på banen og i omklædningsrummet.« 

Veteranen i firmafodbold fortæller, at de færreste går på banen kun for at vinde.

»Det sociale er vigtigere end det sportslige. Klart. Det er også derfor, at B&W, der blev nedlagt for flere år siden, stadig spiller firmafodbold. Folk kan ikke undvære deres kolleger på grund af det sociale,« siger Finn Andersen.07-02