Offentlige udbud bliver mere sociale

Af Peder Munch Hansen, NET-Redaktionen

Det offentlige får ny EU's tilladelse til at stille særlige krav til private firmaer der udfører opgaver for myndighederne.

EU-landene får ret til at stille krav til miljø og sociale løsninger, når de for fremtiden lægger opgaver ud i frit udbud. På et forligsmøde mellem ministrene i rådet og Europa-Parlamentet blev parterne enige om, at landene fremover skal stå friere, så de under særlige betingelser kan stille krav til, hvordan de offentlige opgaver løses af private firmaer, der vinder konkurrencen om at udføre opgaverne.

Forliget kommer efter en lang, politisk kamp mellem politiske grupper i parlamentet, EU-landenes ministre og EU-kommissionen om, hvorvidt myndighederne i EU-landene først og fremmest skulle sikre, at det billigste firma vandt et offentligt udbud.

Især den socialistiske gruppe i Europa-Parlamentet har krævet, at myndighederne skal kunne stille en række betingelser til den måde, det vindende firma udfører opgaven på. Både Kommissionen og flere landes ministre plus en række medlemmer af Europa-Parlamentet har derimod advaret mod, at myndighederne kunne stille særlige krav. Frygten har været, at myndighederne på forhånd udvalgte vinderen af konkurrencen om opgaven ved at tilpasse de særlige krav, så de passede til det ønskede firma. Forliget følger domstolen, som har godkendt flere aftaler, der indeholder særlige krav. Blandt andet slås det nu fast, at de særlige krav til opgavernes udførelse klart skal fremgå af udbudsmaterialet.