Østarbejdere tager natarbejdet i supermarkeder

Af

Konkurrencen fra østeuropæiske arbejdstagere har længe været en realitet på danske byggepladser og i rengøringsbranchen. Nu rammer den også flere supermarkeder, der får fyldt varer på hylderne af østeuropæiske ufaglærte om natten. En tendens, der kan sprede sig, når lukkeloven fjernes helt til oktober og øger presset for at nedbringe lønomkostninger i detailhandlen, siger både HK og Dansk Erhverv.

Foto: Foto: Christian Lindgreen, Scanpix

HYLDEFYLD Når den sidste kundevogn er skubbet på plads, kassen er gjort op og mørket er faldet på, rykker de østeuropæiske lønmodtagere ind på lageret for at fylde hylderne i butikken med varer. Sådan foregår det i flere danske dagligvarebutikker, der har valgt at overdrage håndtering af lager og vareopfyldning til en underleverandør, som blandt andre ansætter østeuropæiske lønmodtagere til natarbejdet. I åbningstiden står de danske supermarkedsansatte klar til at betjene kunderne.

Ét af de steder er Bilka i Aalborg. Her har man afskediget og omrokeret medarbejdere for at hyre en underleverandør, der tager sig af at fylde på hylderne om natten. De ansatte hos underleverandøren, der repræsenterer både danskere og østeuropæere, er hyret på overenskomst, men de går til den absolutte minimumsløn.

Endnu har langt de fleste supermarkedskæder beholdt butikkens egne medarbejdere, der møder tidligt ind og fylder varer på hylderne. Men når lukkeloven fjernes helt til oktober, øger de udvidede åbningstider behovet for personale, og dermed stiger ønsket om at holde lønomkostningerne nede.

Det kan give vind i sejlene til de østeuropæiske lønmodtagere, der er villige til at fylde på hylderne i nattetimerne. Sådan lyder vurderingen fra både lønmodtagerorganisationen HK og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv.

Ordnede forhold, men billigere

Udviklingen bekymrer HK Handel.

»Vi kan godt være nervøse for, at der fremover kommer billig arbejdskraft fra Østeuropa, som fører til fyringer af medarbejdere i butikkerne,« siger Jørgen Hoppe, formand for HK Handel.

Han understreger, at HK indtil videre har sikret, at de underleverandører, de kender på området, aflønner efter overenskomsten.  

»Men mange af østarbejderne får den nøgne minimalløn og ikke andet. Det medfører, at der kommer lønpres på det personale, som har en uddannelse,« tilføjer Jørgen Hoppe.

Dansk Supermarked er én af de supermarkedskæder, der har ansat et nathold bestående af blandt andre østeuropæere til minimumsløn, som fylder op på hylderne i butikken, mens kunderne og de faste medarbejdere sover. Kæden driver blandt andet Bilka i Aalborg, som har entreret med det danske firma Eventforce, der har ansatte med 11 forskellige nationaliteter – herunder også mange danskere.

Selv om de ansatte går til den lavest mulige sats i HK, afviser både Dansk Supermarked og Eventforce, at det er den lavere løn, der har motiveret samarbejdet. Det er effektivitet, påpeger de.  

»Arbejdet med at fylde fra lager til butik foregår meget mere effektivt om natten, hvor der slet ingen forstyrrelser er,« siger Henrik Feldborg-Zethner fra Eventforce Retail og uddyber:

»En operation med at køre en vare fra lager på palle ud i butikken kan eksempelvis om natten udføres på 48 sekunder. Om dagen, hvor butikken er fuld af kunder, tager det 1,5 minutter.«

Fyrer dansk, hyrer polsk

Henrik Feldborg-Zethner understreger, at der ikke er nogen økonomisk fordel ved at hyre østeuropæere. For lønnen er nøjagtig den samme for østeuropæere og danskere, der udfører opgaven, påpeger han.

Kate Ziegler, der er formand for HK Handel i Nordjylland, bekræfter, at de firmaer, som hun kender til, ansætter østarbejderne på ordnede vilkår.  

»Men arbejdsgiveren slipper billigere, fordi natarbejderne går som ufaglærte og dermed får den lavest mulige løn,« siger hun og tilføjer:

»Vi vil gerne bevare arbejdspladser, så hvis supermarkederne må fyre, for at østarbejderne kan rykke ind om natten og fylde hylderne op, er det upraktisk.«

Gert Torstesson, formand for landsklubben for de af Dansk Supermarkeds ansatte, der er medlemmer af HK, bekræfter, at udviklingen har kostet enkelte fyringer af fastansatte medarbejdere, og det beklager han. Men så længe underleverandøren har overenskomst med HK, er udfordringen til at overse, mener han.

»Hvis vi skal være helt ærlige, så synes vi jo ikke, at det er det mest spændende at arbejde om natten,« siger Gert Torstesson.

Fleksibel arbejdskraft er ønsket

Og netop den melding er vand på møllen hos Dansk Supermarked. Her mener man nemlig, at der med muligheden for udvidede åbningstider fra oktober i år bliver brug for stor fleksibilitet blandt de ansatte.

»Vores ansatte skal ikke arbejde flere timer, og mange af dem ønsker fortsat at have en mødetid fra for eksempel kl. 6.00 til 15.00. Det vil vi gerne imødekomme. Men det betyder, at vi bliver nødt til at skaffe den nødvendige fleksibilitet ved at ansætte medarbejdere på deltid, der vil arbejde enten tidlig morgen eller sen aften – eller nat. Det kan være studerende, deltidsansatte eller andre,« siger Finn Lund Andersen, HR- og kommunikationsdirektør i Dansk Supermarked.

Men for formanden for HK Handel, Jørgen Hoppe, er opdelingen af fastansatte og fleksibel arbejdskraft ikke ideel. Han frygter, at det på sigt vil skabe et A- og et B- hold på arbejdsmarkedet for detailhandelsansatte.

»Vi kommer til at se en gruppe, der tager sig af det rent manuelle, og som går til den minimale løn, mens en anden gruppe tager sig af de sjovere opgaver i butikken, som kræver uddannelse og dermed betales bedre. Det synes jeg ikke er vejen frem, for vi skal hellere have hele job, hvor man laver lidt af begge dele,« siger Jørgen Hoppe og tilføjer:

»Det giver også mere engagerede medarbejdere, og det er alt andet lige også en stor fordel for arbejdsgiverne.«

Mangfoldighed er en styrke

For Dansk Supermarked er det underordnet, om den fleksible gruppe af ansatte udgøres af danskere eller østarbejdere. Dansk Supermarked har i alt 34.000 ansatte, hvoraf 5.500 kommer fra mere end 50 forskellige lande.

»Vi gør en dyd ud af mangfoldighed. Om det er en medarbejder med polsk, somalisk eller dansk baggrund er ikke afgørende. Det afgørende er, at de arbejder i overensstemmelse med dansk lovgivning og overenskomst,« siger Finn Lund Andersen.

Hos Dansk Supermarked har man endnu ikke taget stilling til, om fleksibiliteten bedst skabes ved, at kæden selv ansætter, eller ved at hyre nathold via en underleverandør. Man vil først høste nogle erfaringer.

»Det er for tidligt at sige, om det er noget, vi kommer til at bruge mere eller mindre fremover,« siger Finn Lund Andersen.

Meget tyder imidlertid på, at tendensen kan brede sig. Det vurderer i hvert fald underleverandøren Eventforce, hvor Henrik Feldborg-Zethner dog erkender, at hans vurdering nok ikke er særlig objektiv. Men han bygger en forsigtig optimisme om flere ordrer i fremtiden på, at der kommer til at mangle hænder til at udføre den del af arbejdet, der betragtes som manuelt.

»Om to-tre år får vi store problemer med at tiltrække og fastholde folk, hvis de her simple og lavpraktiske ting ikke håndteres anderledes. De fleste danskere gider ikke bare gå og fylde varer op. Generelt vil der i servicefagene være brug for hjælp fra Sverige, Tyskland, de baltiske lande, Polen og Irland. Lande, der har dårligere jobmuligheder end os.«  

Ingen polakker ved kassen

En anden grund til at overlade opfyldningen til et nathold er, at så kan vinspecialisten, slagteren og ekspedienten vente med at møde ind, til der er kunder i butikken. Og netop det er et argument for, at modellen med østarbejdere, der står for lageret om natten, kan blive en endnu mere udbredt model, når lukkeloven bliver sløjfet til oktober i år. Sådan lyder vurderingen fra Dansk Erhvervs markedsdirektør, Henrik Hyltoft.

»Personaleomkostningerne stiger, hvis man har mere åbent. Det er klart. Men udgiften afhænger også af, hvilke medarbejdere, der er på arbejde på hvilke tidspunkter. Man spiller på alle de forskellige facetter, men det er ret sikkert, at ekspedienterne ikke bliver østeuropæere,« siger han.

Også HK Handel mener, at nathold med en overvægt at østeuropæiske medarbejdere er en tendens, man vil se mere af fremover.

»I forbindelse med at lukkeloven fjernes, så vil en række butikker holde åbent på mere skæve tidspunkter, end de gør i dag. I den forbindelse er jeg sikker på, at de vil forsøge at minimere lønomkostningerne, og det vil ske ved at trække på mere fleksibel arbejdskraft i form af deltidsansatte og så videre,« siger Jørgen Hoppe, formand for HK Handel.