Nyrup varsler uddannelsesudspil

Af | @GitteRedder

S-formand vil diskutere forbedring af uddannelser med erhvervsliv og fagbevægelse.

Socialdemokratiets formand Poul Nyrup Rasmussen sætter uddannelse og ny viden øverst på den politiske dagsorden efter sommerferien, når partiet præsenterer flere uddannelsespolitiske oplæg om blandt andet folkeskole, ungdomsuddannelserne og voksen- og efteruddannelserne.

»Uddannelserne skal have flere ressourcer, mere mandskab, nye organisationsformer, og så skal der være større pligter for virksomhederne, når det gælder erhvervsuddannelser og efteruddannelse,« siger Poul Nyrup Rasmussen til Ugebrevet A4.

Han vil ikke afsløre detaljer, men peger på, at erhvervslivet ikke kan kræve lavere skatter og bedre uddannelser uden selv at bidrage til at løfte danskernes uddannelsesniveau, og at der skal være større sammenhæng mellem gymnasier og erhvervsuddannelser.

Nyrup Rasmussen mener, at uddannelse er fremtidens allerstørste projekt, som skal sikre kvalificeret arbejdskraft og dermed sikre finansieringen af velfærdssamfundet. Og han kalder det »fundamentalt vigtigt«, at fagbevægelse og erhvervsliv tager imod invitationen om et tæt samarbejde omkring en ny uddannelsespolitik.

»Hvis vi skal sikre god beskæftigelse og god løn, kræver det, at alle parter arbejder sammen for at bringe Danmark i front på uddannelsesområdet. Dygtige lønmodtagere er mere omstillingsparate, og vi har en fælles interesse i det her uddannelsesprojekt, fordi manglen på arbejdskraft er en stor udfordring i fremtiden,« siger han.