Nyrup overvejer ja til EU-parlamentet

Af | @GitteRedder

Beslutter Poul Nyrup sig for at stille op til Europa-Parlamentet, bliver han spidskandidat for S, mens Henrik Dam Kristensen og Christel Schaldemose bliver nummer to og tre.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) overvejer i øjeblikket to tilbud om at stille op til Europaparlamentsvalget i 2004. Både Socialdemokraterne i København (SIK) og Socialdemokraterne i Københavns amt har opfordret Nyrup til at kandidere for deres amt, og Nyrup har svarfrist til midt i marts.

Beslutter Nyrup sig for at satse på den europæiske scene, bliver han spidskandidat på den socialdemokratiske liste til Parlamentsvalget i juni næste år. Tidligere socialminister Henrik Dam Kristensen (S), der allerede har bebudet, at han stiller op til Europa-Parlamentet for Vejle Amt, vil i så fald blive nummer to på listen, mens han kan se frem til at blive spidskandidat, hvis Nyrup takker nej til at opstille til Europa-Parlamentet.

SIK-formand Bo Sandberg bekræfter, at SIK har holdt flere møder med Nyrup om at blive hovedstadens parlamentskandidat, men vil ikke kommentere sagen yderligere. Også S-formand i Københavns amt Lea Grønbæk bekræfter, at amtet gerne ser Nyrup stille op:

»Han ville blive en glimrende EU-parlamentariker, og sammen med Henrik Dam ville han kunne trække så mange stemmer, at Socialdemokraterne kan erobre fire pladser i Parlamentet,« siger Lea Grønbæk. 

Afviser Nyrup at stille op i Københavns amt, har man allerede en anden kandidat, Ejner Lyduch, på plads.

Formelt skal Europaparlamentskandidaterne vælges på socialdemokratiske amtsrepræsentantskabsmøder i april, og rækkefølgen på listen besluttes på partiets kongres i september.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nyrup, men S-kilder udlægger Nyrups tænkepause som et tegn på, at han hælder til at prøve kræfter i Europa-Parlamentet. I givet fald vil han sige ja til SIK. Men Nyrup har også luftet sin interesse for at blive generalsekretær i det kriseramte NATO, og selv om flere udelukker muligheden for, at Nyrup får den prestigefyldte toppost, spiller det ind i Nyrups overvejelser om hans politiske fremtid. 

I Fyns amt kandiderer den 35-årige Christel Schaldemose til at blive kandidat, og flere S-kilder peger på, at hun er et godt bud på at blive den kvinde, der står øverst på listen.