Nye fyringer kan forringe skattekontrol

Af Lotte Hansen, freelancejournalist

Fra 1. januar næste år skal personer, der starter egen virksomhed, ikke længere melde sig på skattekontoret, men via internettet registrere sig hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, foreslår regeringen. Socialdemokraterne kalder det en forringelse af skattekontrollen.

VK-regeringen er på vej med en større omlægning af skattekontrollen. Ifølge regeringens kommende udspil til ny finanslov skal hele grundregistreringen af virksomheder flyttes fra ToldSkat til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen – og ved samme lejlighed skal ToldSkat fyre 100 medarbejdere.

I Skatteministeriet er departementchef Peter Loft ikke nervøs for overflytningen. Han siger, at ToldSkats registrering af virksomheder baseret på de 29 regioner har været lidt »vel tung«. Så selv om ToldSkat skal spare omkring 50 millioner, lover departementschefen, at »det her kan gennemføres uden, at kontrollen lider nogen skade«.

Formanden for Dansk Told- og Skatteforbund Jørn Rise hævder, at departementschefen er sendt i byen med en politisk udmelding.

»Flytningen af registreringen er en ren finansministeriel besparelse, som ender med, at staten i sidste ende taber penge,« siger han.

Socialdemokraterne er ikke i tvivl om, hvad omlægningen betyder.

»Det her handler om, at regeringen ønsker at udtømme statens indtægtsmuligheder. I stedet for at skære på skattekontrollen foreslår vi, at man man styrker ligningen af selskaber med 120 millioner kroner,« siger Jakob Buksti (S).

Hans partifælle Jens Peter Vernersen fra Folketingets Skatteudvalg er parat til at bede om et samråd med skatteminister Svend Erik Hovmand (V).

»Det her ligner situationen, da Fogh var skatteminister. Dengang gjorde man ikke noget for at stoppe selskabstømmerne. Med det nye forslag er regeringen slået ind på den gamle kurs,« siger Jens Peter Vernersen.

Forslaget kommer, efter at Finansministeriet har foretaget en budgetanalyse af statens virksomhedsregistrering. Mange oplysninger indsamles ifølge analysen af både ToldSkat og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. I første omgang var tanken helt at fjerne ToldSkat fra virksomhedsregistreringen. Men i det nuværende udkast har ToldSkat fået en del af kontrolopgaverne tilbage. Spørgsmålet er så, om der er skattemedarbejdere nok til at foretage kontrollen.

»Når du skærer 100 mennesker væk, går det ud over kontrolindsatsen,« siger Jørn Rise og henviser til, at ToldSkats medarbejdere i forvejen er pressede efter sidste fyringsrunde.

»Ønsket var netop at samle kontakten til virsomheder ude i regionerne, så de kunne komme ind fra gaden og blive registrede og få rådgivning. Nu foregår det digitalt fra et kontor i København, og vi kan jo ikke sidde på lårene af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen,« tilføjer han.

Flytningen af virksomhedsregistreringen er en del af regeringens ønske om at effektivisere ved digitalisering. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen er statsadministrationens frontløber for digitalisering. Deres oplysninger om virksomhederne har de da også indsamlet digitalt. Hos ToldSkat har man derimod indsamlet manuelt efter devisen, at man skal se på den konkrete sag for at kunne vurdere den.

ToldSkat forhandler i øjeblikket med Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om den præcise grænsedeling mellem de to institutioner, som vil blive offentliggjort med regeringens finanslovsudspil om en måned.