Nye EU-borgere får fri adgang til Sverige

Af | @GitteRedder

Oppositionen nedstemte den svenske regerings forslag om overgangsregler for nye EU-borgere. Alligevel bliver Sverige ikke trækplaster for arbejdsløse østeuropæere, vurderer fremtrædende svensk forsker.

UDVIDELSE Polakkere, ungarere og estere kan nu på linje med alle andre EU-borgere rejse til Sverige i håb om at få job. I sidste uge blev den socialdemokratiske regering nedstemt i den svenske Riksdag, og dermed er Sveriges grænser åbne for de nye EU-landes borgere uden krav om på forhånd at have fast job og arbejdstilladelse. Statsminister Göran Persson havde kæmpet for at indføre overgangsregler i stil med de danske, men et flertal på 182 stemmer i Riksdagen sagde nej til restriktioner for de nye EU-borgere. Kun 137 stemmer var for statsministerens forslag.

Det overraskende nederlag til regeringen betyder, at Irland og Sverige nu er de eneste af de gamle EU-lande, der ikke har indført restriktioner over for indbyggerne i de ti nye medlemslande.

Göran Persson frygter social turisme og har allerede bebudet, at han i efteråret vil komme med nye og mere moderate forslag til regler.

Forskningsleder på det svenske Arbetslivsinstitut i Stockholm, Kerstin Ahlberg, vurderer, at den nye svenske situation uden overgangsregler ikke umiddelbart vil få de nye EU-borgere til at strømme til Sverige.

»Alle undersøgelser viser, at der kun vil komme relativt få østeuropæere til de gamle EU-lande.

Jeg tror ikke, at de få, der vil rejse til et andet land, vil tilrettelægge deres rejserute efter, hvilke lande der har hvilke overgangsregler,« siger Kerstin Ahlberg.

I Sverige har arbejdsgiverorganisationer og industri jublet over, at grænserne åbnes for arbejdskraftens frie bevægelighed. Reaktionen i svensk fagbevægelse har været mere blandet, også selv om LO i kølvandet på den nye beslutning skal have bedre muligheder for at kontrollere, om østarbejdere ansættes på overenskomstvilkår i Sverige.

»LO er nervøs for løndumping, og i transport- og byggesektor frygter man, at der kommer flere østarbejdere, der vil konkurrere på løn- og arbejdsforhold,« fortæller Kerstin Ahlberg.

Oppositionen i Sverige raser over, at statsministeren med sin retorik omkring frygt for social turisme har åbnet op for fremmedfjendske holdninger.

»Ledende politikere har spredt fordomme om vores nabofolk. De har åbnet døren for en fremmedfjendsk politik, som vi ikke har haft før,« sagde Birgitta Carlsson fra Centerpartiet, mens Per Westerberg fra Moderaterne kaldte regeringens forslag om overgangsregler for »et skammens forslag«.