Nydanskere bagest i praktikkøen

Af | @GitteRedder

Manglen på praktikpladser slår ny rekord, og det rammer indvandrerne ekstra hårdt. Nu vil Håndværksrådet sætte kampagne i gang for at få små og mellemstore virksomheder til at ansætte flere nydanske lærlinge.

Mere end 10.700 unge står i en håbløs lang kø for at få praktikplads. Og bagerst i køen står ofte unge indvandrere.

De nyeste tal fra Undervisningsministeriet viser, at 10.740 unge er uden praktikplads. Det er det højeste antal, ministeriet nogensinde har registreret. Samtidig er det en stigning på over 25 procent, når man sammenligner med samme tid sidste år.

Jagten på en praktikplads er ekstra besværlig for indvandrerne. Undervisningsministeriet har ikke tal for, hvor mange indvandrere der står i kø lige nu. Det seneste officielle tal stammer fra 1998 og viser, at kun fem procent af alle praktik-aftaler blev indgået af indvandrere. Til sammenligning udgjorde indvandrerne blandt praktiksøgende 19 procent. Altså vejer de tungt i bunken blandt ansøgere, der ikke får en chance.

Problemer med at skaffe praktikpladser til indvandrere er i fokus, når Håndværksrådet tirsdag offentliggør en stor undersøgelse om virksomheders erfaringer med at uddanne nydanske lærlinge.

»Vores undersøgelse viser, at unge nydanskere har forholdsvis sværere ved at få praktikpladser end danskere. Derfor søger mange ikke ind på erhvervsuddannelserne, og der har vi ekstra hårdt brug for dem i fremtiden,« fastslår chefkonsulent i Håndværksrådet, Anne Holm Sjøberg.

Hun peger på, at det er vigtigt at slå et slag for erhvervsuddannelserne som en god vej til integration, men at det også kræver, at små og mellemstore virksomheder dropper nogle fordomme og ansætter indvandrerne i praktik. Derfor sætter Håndværksrådet nu en kampagne i gang, der giver virksomheder gode råd om ansættelse af nydanske lærlinge.

Uddannelseschef for Teknisk Erhvervsskole Center i København, Poul Olsen, bekræfter, at indvandrere ofte har det sværere end danske elever.

»Til gengæld er der også mange succeshistorier, hvor arbejdsgivere har været meget tilfredse med nydanskere i praktik. Muligheden for at få en praktikplads er også større inden for nogle fag, og hvis indvandrerne spreder deres erhvervsvalg bredere ud end i dag, vil det også være nemmere for dem at komme i praktik,« siger Poul Olsen.

LO-sekretær Harald Børsting kalder rekorden i praktikplads-mangel for beklagelig og efterlyser nye politiske initiativer for at få virksomhederne til at oprette flere praktikpladser.

»Ekstra trist er det naturligvis for de indvandrere, der kommer i dobbelt klemme både på grund af praktikplads-manglen og diskriminationen,« siger Harald Børsting.