Ny kulturfond skal videreføre rocklegendes sociale arbejde

Af | @MichaelBraemer

Fagbevægelsen har stiftet »Bjørn Afzelius’ internationale kulturfond« for at støtte kulturelle aktiviteter, der kan fremme større social og økonomisk retfærdighed.

Den svenske sanger og komponist Bjørn Afzelius var ikke kun socialt og politisk engageret i sine sange. Han arbejdede gennem hele sin karriere for kulturelt, internationalt udviklingsarbejde, blandt andre i tæt samarbejde med dansk arbejderbevægelse.

Det er til minde om ham, at LO nu har stiftet »Bjørn Afzelius Internationale Kulturfond« med den tidligere leder af Roskilde Festivalen, Leif Skov, som formand. Den svenske kunstner med de tætte relationer til Danmark udtrykte kort før sin død ønsket om, at dansk arbejderbevægelse ville videreføre hans kulturelle udviklingsarbejde med indtægter fra blandt andet hans egne indspilninger.

Den almennyttige fond skal støtte og arbejde for internationale, kulturelle aktiviteter, der fremmer større social og økonomisk retfærdighed, demokrati og respekt for menneskelige og faglige rettigheder. »Det er fondens mission at supplere internationalt samarbejde med en kulturel dimension, som kan inspirere til mangfoldighed og menneskelig berigelse ved at tage initiativ til at støtte enkeltpersoner eller organisationer, der gennem projekter bidrager til at forene kulturel og samfundsmæssig udvikling internationalt,« står der i fondens fundats. Fonden vil stå for årlige uddelinger til modtagere både i Danmark og udlandet.

Bjørn Afzelius’ bo har givet fonden lov til at bruge alle kunstnerens indspilninger til salg blandt medlemmer af fagbevægelsen. Støtteaktiviteter skal også være med til at skaffe penge til fonden, ligesom man håber, at der ved jubilæer og mærkedage i fagforeninger og organisationer vil blive doneret penge til fonden.

Foreløbig har Specialarbejderforbundet, Forbundet af Offentlig Ansatte, Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet, Hærens Konstabel- og Korporalforening, Pædagogisk Medhjælper Forbund, Teknisk Landsforbund, Socialpædagogernes Landsforbund, Dansk El-Forbund, Malerforbundet og LO tilsluttet sig fonden, som har sekretariat i Arbejderbevægelsens Internationale Forum.   

Stiftelsen af »Bjørn Afzelius’ internationale kulturfond« fejres med en optræden af den svenske rocksangers gamle band, »Globetrotters«, som ved åbningen af LO’s kongres 26. oktober samles for første gang siden Bjørn Afzelius’ død. Genforeningen bliver med datteren Rebecca som sanger.